Graves hastalığı veya difüz toksik guatr, otoimmün bir tiroid hastalığıdır ve Graves hastalığı olan kişilerde aşırı tiroid hormonu üretimi ve tiroid bezinde aşırı büyüme görülür. Bu durum, bazal metabolizma hızının artmasına, kilo kaybına, hızlı kalp atışlarına, titremeye, sinirlilik, sıcak intoleransı ve diğer birçok semptome neden olabilir. Graves hastalığı aynı zamanda göz komplikasyonlarına, tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilir.
Graves hastalığı, tedavi edilmezse tehlikeli olabilir. Tiroid hormonlarının aşırı üretimi, kalp sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkileri olan tirotoksikoz adı verilen bir duruma yol açar. Tirotoksikoz, kalbin hızlı ve düzensiz çalışmasına, yüksek kan basıncına ve hatta kalp yetmezliğine neden olabilir. Tirotoksikozlu kişilerde ayrıca kemik kaybı, osteoporoz, kas zayıflığı ve kırılganlığı da görülebilir.
Graves hastalığı ayrıca göz komplikasyonlarına da neden olabilir. Graves oftalmopatisi olarak adlandırılan bu durum, gözlerin şişmesi, kızarması, kuru olması, ışığa karşı duyarlılık ve hatta görmeyi etkileyebilecek durumları içerir. Göz komplikasyonları, hastaların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve görme kaybı riskini artırabilir.
Graves hastalığı devamlı olarak takip ve tedavi gerektirir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi müdahale bulunur. İlaçlar, tiroid hormonlarının üretimini azaltmak veya tiroid bezini etkisiz hale getirmek için kullanılır. Radyoaktif iyot tedavisi, tiroid bezinin aşırı aktif hücrelerini hedef alırken, cerrahi müdahale tiroid bezinin tamamen veya kısmen çıkarılması anlamına gelir.
Sonuç olarak, Graves hastalığı tehlikeli olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, belirtileri fark eden veya Graves hastalığı teşhisi konan kişilerin doktorlarıyla düzenli olarak iletişim halinde olmaları, uygun tedavi yöntemlerini takip etmeleri ve sağlıklarını düzenli olarak kontrol ettirmeleri önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, tehlikeli komplikasyonların oluşumunu önlemek ve hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek için hayati öneme sahiptir.
Graves iyileşir mı?
Graves oftalmopatisi graves hastalığı tedavisi ile her zaman iyileşmez. İlk 3-6 ay daha da kötüleşebilir. Genellikle bir yıla kadar stabilize olur ve daha sonra, genellikle kendi başlarına iyileşmeye başlar.
Graves ilerlerse ne olur?
Graves hastalığı tedavi edilmediğinde kemikler güçsüzleşir ve kırılganlıkları artar. Graves hastalığı tedavi edilmediğinde kalp hastalıklarına sebep olabilir. Ritim bozukluğu, kalp kasında bozulma ve kalp yetmezliğine yol açabilir.
Graves hastalığı geçer mi?
Graves oftalmopatisi graves hastalığı tedavisi ile her zaman iyileşmez. İlk 3-6 ay daha da kötüleşebilir. Genellikle bir yıla kadar stabilize olur ve daha sonra, genellikle kendi başlarına iyileşmeye başlar.
Graves nasıl belli olur?
En belirgin belirtisi sıcağa karşı hassasiyet ve tahammülsüzlüktür. Graves hastaları sağlıklı bireylerin üşüdüğü havalarda bile çok sıcak hissederek ince giysilerle dolaşmak ister. Guatr tipi boyun kalınlaşması, gözlerin patlaklaşması ve deride birtakım belirtiler ile de kendini gösterebilir.
HBV DNA kaç olursa tehlikeli?
Önemli olan ne kadar çoğalmanın zararlı olduğudur. Çeşitli tecrübeler HBV DNA kanda mililitrede 2000 üniteden fazla ise bu çoğalmanın önemli olduğunu göstermektedir. Yine de bu düzeyin üstündeki her çoğalma çok önemli olmayabilir. Özellikle mililitrede 20.000 ünitenin üzerindeki çoğalmalar, mutlaka dikkate alınmalıdır.
HBV DNA degeri kac olmali?
Hepatit B virüsü karaciğer çoğaldığında kana yayılmaya başlayabilir. Virüs miktarının 2.000 IU /mL`den az olması istenir. > 2.000 IU/mL seviyeleri virüsün çoğaldığına işaret edebilir. HBV DNA kantitatif normal değerleri >20.000 IU/mL olması takip ve tedaviyi gerektirebilir.25 Eyl 2023
hepatit B değeri kaç olursa tehlikeli?
Anti HBS kaç olursa tehlikeli? Anti hbs pozitif diyebilmek için 10 ml ve üstü olması beklenir. Dolayısı ile 10 mIU/mL’nin altında kalan bir sonuç için bağışıklığı bulunmadığından risk teşkil ettiği söylenebilir. Hepatit b virüsüne karşı istenen değerlerde olan insanların bile yıllar geçtikçe değerleri azalabilir.15 Haz 2023
Anti HBS değeri 500 ne demek?
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs’nin pozitif olması, kişinin hepatit-b virüsüne karşı bağışıklık taşıdığı ve korunduğunu gösterir. Test sonucunda 10 mIU/mL ve üzerinde çıkan bir sonuç vücudun hepatit b’den koruyucu düzeyde antikor oluşturduğu anlamına gelir.15 Haz 2023
HBV DNA değeri pozitif ne demek?
HBV DNA testi Pozitif ise, kişinin enfekte olduğunu ve virüsün diğer insanlara karşı olan bulaşıcılığını göstermektedir. HBV DNA testi Negatif ise(1 mL kanda 200 virüs), virüsün bulaşıcı olmadığını göstermektedir. Dolayısıyla virüs farklı kişilere bulaşmaz.22 Kas 2020