KategorilerGenel

Kan gazı hangi durumlarda istenir?

Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyinDuraklatKusma, sersemlik, nefes alırken zorlanma ve nefes darlığı şikayetleri yaşayan hastalara da akciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, metabolik hastalıklar riskinin varlığından şüphelenildiğinde veya solunumu etkileyen baş ve boyun yaralanmaları olan hastalar için de kan gazı testi önerilebilir.

Kan gazı hangi hastalıklarda bakılır?

Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyinDuraklatArter kan gazı testi sayesinde kandaki oksijen, karbondioksit ve pH seviyeleri belirlenebildiği için böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, diyabet, kimyasal zehirlenme, aşırı doz ilaç kullanımı, elektrik çarpması ve kan kaybı gibi sağlık problemleri de değerlendirilebilir.

Kan gazı hangi hastalıklarda bakılır?

Kan gazında hangi değer önemli?

Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyinDuraklatKan gazında sıklıkla ölçülen değişkenler pH, PaCO2, HCO3 PaO2’dir. Asit-baz dengesinin kontrolü böbreklere, akciğerlere ve intraselüler ve ekstraselüler tampon sistemlerine bağlıdır. Arteriyel kan gazı örneği için normal pH aralığı 7,35-7,45, normal HCO3 aralığı 21-27 mEq/L, normal CO2 aralığı ise 35-45 mmHg’dir.

Kan gazında hangi değer önemli?

Kan gazında ne görülür?

Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyinDuraklatKan gazında solunumun iki temel işlevine bakılmaktadır: ventilas- yon ve oksijenizasyon (5). Son yıllarda geliştirilen cihazlarla arter kan gazı analizinde glukoz, elektrolit, böbrek fonksiyonları, bilirubin, hemoglobin düzeyine de bakılabil- mekte ve metabolik durumla ilgili bilgi de edinilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir