KategorilerGenel

Pankreas hastalığının şikayetleri nelerdir?

Pankreas, sindirim sisteminin önemli bir parçası olup, insülin ve enzimler üreterek yiyeceklerin sindirimini ve kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Ancak, bazı durumlarda pankreasta çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu hastalıkların belirtileri çeşitlilik gösterse de genellikle ortak birkaç şikayet göze çarpar.

Pankreas hastalıkları, en sık olarak ağrı şikayetiyle kendini gösterir. Hafiften şiddetliye kadar değişen bir karın ağrısı hissi, hastaların en yaygın şikayetlerindendir. Bu ağrı genellikle göğüs kemiğinin arkasında veya karın bölgesinde hissedilir ve mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir. Aynı zamanda, karında şişkinlik, gaz ve sindirim problemleri de yaygın görülen semptomlar arasındadır.

Pankreas hasarı, insülin üretimini etkileyerek kan şekerinin düzenlenmesini de olumsuz etkileyebilir. Şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler arasında sık idrara çıkma, aşırı susama, halsizlik, kilo kaybı ve bulanık görme yer alabilir.

Pankreas iltihabı veya pankreatit, pankreasta enfeksiyon veya inflamasyon sonucu meydana gelir. Bu durumda, yine şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gözlemlenir. İltihaplanma sürecinde ayrıca ateş, şok, hızlı nabız ve solunum sıkıntısı gibi ciddi semptomlar da ortaya çıkabilir.

Kanser, pankreas hastalıklarının en ciddi formudur. Kanserli bir pankreas, büyük ölçüde semptomsuz olabilir ancak şiddetli karın ağrısı, sarılık, iştah kaybı, kilo kaybı ve yorgunluk gibi belirtiler de görülebilir.

Sonuç olarak, pankreas hastalıklarının birçok ortak belirtisi vardır. Ancak, bu belirtiler kişiden kişiye değişebilir ve diğer sindirim veya metabolik sorunlarla da ilişkili olabilir. Dolayısıyla, bu belirtilerin varlığında bir doktora danışmak önemlidir.

Mide ultrasonda görülür mü?

Mide ve barsaklar; İçleri gaz ile dolu olduğundan ultrason ile inceleme için çok uygun değildir. Bununla birlikte, midenin görülebilen duvarı değerlendirilerek kalınlaşma-kitle görünümü varsa belirtilir. Ayrıca barsak hareketleri, karın içinde sıvı olup olmadığı değerlendirilir.

Mide ultrasonda görülür mü?

Mide için ultrason nasıl çekilir?

Endoskopik ultrason taramasında, ucunda prob bulunan endoskop adlı boru genellikle oral ya da anal yoldan vücuda sokulur. Genellikle mide içi ve yemek borusu gibi sindirim sistemine ait bölgelerin görüntülenmesi için tercih edilir. Endoskopun ucunda bir aydınlatıcı ve ultrason probu bulunur.

Ultrason ile pankreasa bakılır mı?

Endoskopik ultrasonografi sindirim sisteminin içini ve duvarlarını görüntüleyerek buradan kaynaklanan iyi ve kötü hastalıkları teşhis etmede kullanılmaktadır. Mide, yemek borusu, bağırsak hastalıklarının yanı sıra pankreas, karaciğer, safra kesesi ve safra yollarındaki hastalıkları da teşhis eder.

Pankreas ultrasonda görülür mü?

Karında ele gelen kitle, karaciğerde büyüme bulguları varsa pankreas kanserinden şüphelenilebilir. Tanıyı kesinleştirmek ve evrelemeyi yapabilmek için karın ultrasonu, tomografi, MRI veya PET-CT incelemeleri gereklidir. Pankreas, mide ve karaciğer arkasında kaldığı için ultrasonla tam olarak görüntülenmesi zordur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir