AIDS, insan bağışıklık yetmezliği virüsü (HIV) tarafından oluşturulan bir hastalıktır ve tüm dünyada olmasına rağmen, bilhassa Afrika kıtasında büyük bir salgın haline gelmiştir. Bu makalenin odak noktası, neden AIDS’in Afrika’da diğer bölgelere göre daha yaygın olduğunu araştırmaktır.
Afrika’da Neden AIDS Fazla?
Birinci faktör, cinsel yolla bulaşma oranının Afrika’da diğer bölgelere göre daha yüksek olmasıdır. Afrika’da cinsel ilişki için kullanılan prezervatiflerin yaygın bir şekilde kullanılmaması ve cinsel eğitimin yetersiz olması, HIV enfeksiyonunun hızla yayılmasına neden olmaktadır.
İkinci bir faktör, sağlık hizmetlerinin yetersizliğidir. Afrika’da pek çok bölge, sağlık altyapısının eksikliği ile karşı karşıyadır. HIV enfeksiyonu olan hastalar için uygun tedavi ve destek hizmetlerinin bulunmaması, hastalığın daha da yayılmasına ve ölüm oranlarının artmasına neden olmaktadır.
Üçüncü olarak, sosyal ve ekonomik faktörler, AIDS’in Afrika’daki yayılımını etkilemektedir. Yoksulluk, eşitsizlik, cinsel ayrımcılık ve göç gibi faktörler, HIV enfeksiyonunun yayılmasında rol oynamaktadır. Yoksul insanlar, sağlık hizmetlerine erişimde kısıtlamalarla karşılaşabilir ve koruyucu önlemler almak için yeterli kaynaklara sahip olmayabilirler.
AIDS’in yaygınlığına etki eden başka bir faktör, çok eşlilik ve erken yaşta evliliklerdir. Bu davranışlar, HIV’in hızla yayılmasına neden olur çünkü genç kızlar ve kadınlar, enfekte olan erkeklerle cinsel ilişki yaşamak zorunda kalabilir ve koruyucu önlemler almak için yeterli bilgiye sahip olmayabilirler.
Sonuç olarak, AIDS’in Afrika’da diğer bölgelere göre daha fazla yaygın olmasının birkaç önemli nedeni vardır. Cinsel yolla bulaşma, sağlık hizmetlerinin eksikliği, sosyal ve ekonomik faktörler ile kültürel davranışlar ve erken yaşta evlilikler, bu salgının yayılmasını hızlandırmaktadır. Bu soruna etkili çözümler üretmek için, cinsel eğitimin geliştirilmesi, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi ve sosyal adaletin sağlanması gibi önlemler alınması gerekmektedir.
ABD’de yaklaşık 1 milyon kişi HIV ile yaşamaktadır. Asya ülkelerinde en keskin artış Çin, Endonezya ve Vietnam’da görülmektedir.
HIV günlük yaşamdaki olağan davranışlarla (el sıkışma, dokunma, sarılma, öpüşme, hastanın kullandığı çatal, bıçak, bardak, telefon kulaklığı gibi eşyaları kullanma, aynı tuvaleti, duşu kullanma, vb.) bulaşmaz. Bulaşma,sadece korunmasız (prezervatifsiz) cinsel ilişki ya da kan yoluyla olmaktadır.
AIDS hastalığı HIV virüsü ile enfekte olmuş kişilerin vücut sıvılarının, virüs ile temas etmemiş kişilerin vücuduna girmesi ile yayılım gösterir. Virüsün yayılmasında etkili olan vücut sıvıları kan, sperm, vajina salgısı ve anne sütü şeklinde sıralanır.
Sağlık Bakanlığı’nın 1985-2018 yılları arasında yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de HIV taşıyıcısı kişi sayısı 18, 557 kişidir ve 1736 AIDS vakası mevcuttur. Vakaların en fazla görüldüğü yaş grubu 30-34 ve 25-29 yaş grubudur.15 Şub 2019
HPV enfeksiyonlarının çoğu belirti vermeden uzun süreli klinik seyir göstermektedir. Önceleri HPV vücuda girdiğinde artık hiç atılamayacağı, kronikleşeceği düşünülmekteydi. Zannedilenin aksine HPV enfeksiyonlarının %60-70 ‘i 1 yıl içerisinde, %90’ı 2 yıl içerisinde bağışıklık sistemi tarafından vücuttan atılmaktadır.
Şunu bilmekte fayda var ki, HPV enfeksiyonu bulunan ve immün sistemi normal olan kişiler, HPV’yi kaptıktan sonra 12 ay içinde %80, 24 ay içinde %92 ihtimalle HPV’yi temizleyecektir. HPV’ye bağlı lezyonlar ise nadiren kendiliğinden kaybolabilir. Bunun için sağlam bağışıklık sistemi gerekir.31 May 2023
Virüs Tipi Genital siğillere yol açan Human Papilloma Virüsü’nün vücuttan atılması için dışarıdan yapılabilen herhangi bir müdahale yöntemi yoktur. Tedavi yöntemleri ile genital siğil lezyonları yakılarak ya da cerrahi müdahale ile vücuttan temizlenir.
HPV enfeksiyonlarının çoğu geçicidir ve hastalığa neden olmaz, kişi fark etmeden vücuttan temizlenir. Hastalık yapabilme gücüne göre sınıflandırıldığında HPV tip 6 ve 11 düşük riskli gruptadır ve siğillere neden olur.
HPV enfeksiyonunun kendisi değil, neden olduğu lezyonların tedavisi yapılabilmektedir. HPV ile temas ettikten sonra sıklıkla bu virüs bağışıklık sistemi tarafından vücuttan atılır. Ancak genital siğil çıkması durumunda kimyasal koterizasyon ya da elektrokoterizasyon yöntemleri ve lokal ilaçlar uygulanabilmektedir.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…