AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) hastalığı, insan immun yetmezlik virüsü (HIV) tarafından oluşturulur ve genellikle cinsel yolla bulaşır. 1980’lerin başında tanımlanan bu hastalık, yaklaşık 40 yıldır dünya genelinde büyük bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir.
HIV, vücudun bağışıklık sistemini hedef alır ve özellikle bağışıklık sisteminin temel hücrelerinden biri olan CD4 T-lenfositlerini etkiler. HIV enfeksiyonu, kan, sperm, vajinal sıvılar, anal mukus ve anne sütü gibi vücut sıvılarıyla doğrudan temas sonucu bulaşır. Bununla birlikte, AIDS’in yayılmasında en yaygın neden cinsel ilişkidir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, enfekte bir kişiyle korunmasız cinsel ilişkiye girerek yayılabilir. Korunmasız anal, oral veya vajinal ilişki, enfeksiyona maruz kalma riskini arttırır.
AIDS hastalığı, kan transfüzyonları sırasında ve iğne paylaşımı gibi enjeksiyonlu uyuşturucu kullanımı yoluyla da yayılabilir. Bu nedenle, HIV enfeksiyonu riski taşıyan kişilerin kan, doku ve organ bağışı yapmamaları, kullanılan enjektör ve diğer iğnelerin tek kullanımlık olmasına özen göstermeleri önemlidir. Aynı zamanda, hamile bir kadından bebeğe geçiş de mümkündür. Hamilelik ve emzirme sürecinde HIV enfeksiyonu olan bir kadın, enfeksiyonun bebeğe geçme riskini en aza indirmek için doktorları tarafından antiretroviral ilaçlarla tedavi edilir.
AIDS’in yayılmasını önlemek için, bilinçlendirme kampanyaları, cinsel sağlık eğitimi programları, korunmalı cinsel ilişki ve iğne değişimi programları gibi önlemler alınmıştır. HIV testi yapılması ve enfekte kişilerin tedaviye erişimi de önemlidir. Antiretroviral ilaçlar, HIV hastalarının yaşam kalitesini artırır ve enfeksiyonun başkalarına bulaşmasını önleyebilir.
Sonuç olarak, AIDS hastalığı cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır ve HIV enfeksiyonu taşıyan kişilerle korunmasız cinsel ilişki, kan transfüzyonları ve iğne paylaşımı gibi yollarla yayılabilir. HIV testlerine erişim, korunmalı cinsel ilişki ve enfekte kişilerin tedavisine yönelik politikalar, hastalığın yayılmasını engellemeye yardımcı olabilir.
AIDS neden ortaya çıktı?
HIV’nin muhtemelen 20. yüzyılın ilk yarısında, maymunların etleri için avlanması ve doğranması sırasında insanlara bulaştığı düşünülmektedir. Afrika yeşil maymunlarında görülen ve SIV’in farklı bir çeşidi olan virüsün ise HIV-2’ye neden olduğu düşünülmektedir.
AIDS bulaşma ihtimali yüzde kaç?
AIDS bulaşma ihtimali yüzde olarak vakaların oranı % 45 cinsel yola bulaşmadır, 25 – 34 yaş grubunda aralığı daha çok bulaşın görüldüğü yaş grubudur. Sağlık bakanlığı istatistiğine göre 2021 Aralık ayına kadar HIV pozitif tespit edilen vakaların %81 erkek % 19 kadındır.
AIDS testi ne diye geçiyor?
Tanı için ELISA testi olarak bilinen kan testi kullanılır. HIV vücuda girdikten 3-8 hafta sonra, vücut virüs ile savaşmak için antikor denilen maddeleri üretir. Bu antikorların ölçülebilecek düzeye ulaşması için 3 aylık bir dönem gerekir.15 Şub 2019
Elisa testi pozitif çıkarsa ne olur?
“Elisa testi pozitif ne demek?” sorusu kişiden alınan örnekte sonucun pozitif olması antikorun veya antijenin saptandığı anlamına gelir. Bu sonuç ayrıca hangi testin uygulandığına göre aktif bir infeksiyon, infeksiyona karşı koruyucu bağışıklık ya da geçirilmiş bir infeksiyon gibi çeşitli anlamlar ifade eder.
Hemogram yüksek olunca ne olur?
HGB yüksekliği, bedenin yüksek oranda alyuvar yapmasına, bunun ile birlikte kanın normalin üstünde kalın olmasına sebep olur. Bu durum pıhtının oluşmasına, felçe ve kalp krizine sebep olabilir.
Hemogram sonucu neyi gösterir?
Tam kan sayımı (hemogram), kanda bulunan 7 hücre tipini (kırmızı kan hücresi, nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit, monosit ve trombosit) sayan, enfeksiyon, anemi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kan kanserleri gibi çeşitli hastalıkların tespit edilmesi için kullanılan kan testidir.30 Eki 2023
Kan değeri 17.2 ne demek?
Hb değeri kandaki oksijen taşıyan proteindir. Bu değerin düşüklüğü anemiye işaret eder.Normal değerleri erkekte 13.8-17.2 ve kadınlarda 12-15.6 gram/dL dir.
Hemogram yuksek cikarsa ne olur?
Yüksek hemoglobin değeri, polisitemi belirtisi olabilir. Polisitemi, vücudun çok fazla alyuvar üretmesinde ve bu yüzden de kanın akışkanlığının normalden çok kalın olmasına sebep olur. Bu da pıhtı atması, kalp krizi veya felce sebebiyet verebilir.13 Eki 2020
Kan değeri 17.5 olursa ne olur?
Hemoglobin (HGB) Normal Değeri Kaçtır? Yetişkin erkeklerde: 13.5-17.5 gr/dL aralığına göre değerlendirilir. Hemoglobinin 12 gr/dL’nin altında olması düşük kabul edilir. Bu durumda akla ilk gelen şey anemidir.5 Nis 2021