Alerjik enfeksiyonlar, alerjenlere (alerjiye neden olan maddelere) maruz kaldığında bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi sonucunda meydana gelen reaksiyonlardır. Bu durum, vücudun normalde zararsız olan maddelere karşı aşırı savunma mekanizması geliştirmesinden kaynaklanır.
Alerjenler genellikle hava yoluyla, temas yoluyla veya gıda yoluyla vücuda girebilir. Bu maddeler arasında polen, toz akarları, evcil hayvan tüyleri, küf sporları, böcek ısırıkları, bazı ilaçlar ve gıdalar bulunabilir. Alerjik enfeksiyonlar, astım, egzama, saman nezlesi gibi çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilir.
Alerjenlere maruz kalındığında, vücutta immünoglobulin E (IgE) adı verilen bir antikor üretilir. Bu antikorlar, alerjenlere karşı bağışıklık sistemi tarafından mobilize edilir ve mast hücreleri adı verilen hücreleri uyarır. Mast hücreleri, alerjenle etkileşime girdiğinde histamin, sitokinler ve diğer kimyasal bileşikleri salgılar. Bu kimyasallar, gözlerde kaşıntı, burunda tıkanıklık, hapşırma ve deri döküntüsü gibi alerjik semptomlara neden olan iltihaplanmayı tetikler.
Alerjik enfeksiyonlar genellikle hafif ila orta şiddetli semptomlarla kendini gösterir. Bunlar kaşıntılı veya sulanan gözler, burun akıntısı, hapşırma, öksürük, deri döküntüsü, kızarıklık ve şişlik içerebilir. Ancak bazı durumlarda, alerjik reaksiyonlar şiddetli bir hale gelebilir ve anafilaksi adı verilen potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum meydana gelebilir.
Alerjik enfeksiyonların tedavisi, alerjenlerden kaçınmayı içerir. Bununla birlikte, bu her zaman mümkün olmayabilir ve semptomları kontrol altına almak için antihistaminikler, kortikosteroidler ve immün tedaviler gibi ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca, alerjenlerle bağışıklık sisteminin reaksiyonunu azaltmak için immünoterapi adı verilen uzun süreli bir tedavi seçeneği de mevcuttur.
Alerjik enfeksiyon neden olur?
Bu etkenler; polenler, ev tozları, küf, hayvan dokularını meydana getiren hücreler, gıdalar, ilaçlar ve böcek sokmaları olabilirler.
En tehlikeli alerji Nedir?
En tehlikeli reaksiyon ise ‘anafilaksi’ adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerji hangi organdan kaynaklanır?
Bağışıklık sistemi tarafından salınan kimyasal maddeler, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntılı gözler veya cilt reaksiyonları gibi alerji semptomlarına yol açar. Bazı insanlar için bu aynı reaksiyon, akciğerleri ve solunum yollarını da etkiler ve astım semptomlarına yol açar.10 Eki 2023
Alerjik enfeksiyon nasıl geçer?
Alerjik Öksürük Tedavisi Bunların başında ilaç tedavisi gelmektedir. Hasta alerjiyi engelleyecek günlük ilaçlar kullanabileceği gibi hava yoluyla (inhaler) alınan kortikosteroidler ve bronş genişletici ilaçlar kullanabilir. Alerjik öksürük tedavisinde bir diğer tedavi yöntemi ise alerji aşısıdır.
Tahlil sonucumu nasıl görebilirim?
Kimlik No ve E-devlet şifresi ile sisteme giriş yapmalısınız. Bilgilerinizi girdikten sonra açılan e-Devlet sayfanızda bulunan arama motoruna “Tahlillerim” yazmalısınız. Ve açılan sayfaları takip ederek tahlil sonuçlarınıza ulaşabilirsiniz.9 Ara 2022
E nabızda tahlil sonuçlarına nasıl bakılır?
e-Nabız’dan tahlil sonuçlarını öğrenmek isteyenler T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile uygulamaya giriş yaptıktan sonra ekranın alt kısmında yer alan “Akıllı Asistan” bölümünden “Tahlillerim” butonuna tıklayarak geçmiş ve güncel tahlilleri görüntüleyebiliyor.4 Kas 2021
Genetik testinde ne çıkar?
GENETİK TEST NEDİR? Genetik testler, genleriniz ve kromozomlarınız hakkında bilgi verir. Bu test gurubu kromozomlar, genler ve proteinlerdeki değişimleri tanımlayabilir ve hastalarda gözlenen semptomların nedeni olan genetik anormallikleri belirleyerek teşhis yapılmasını sağlar.
Genetik test sonucunu nasıl öğrenebilirim?
Tahlil sonuçlarını T.C. Kimlik numaranız ile öğrenmek için e-Devletten, e-Nabız sisteminden veya ilgili hastanelerin laboratuvar sonuçları bölümünden öğrenebilirsiniz. Sonuçlarınıza E-devlet veya E-Nabız üzerinden ulaşmak istiyorsanız öncelikle T.C. Kimlik No ve E-devlet şifresi ile sisteme giriş yapmalısınız.9 Ara 2022
Genetik test sonucu ne zaman çıkar?
Yaklaşık olarak örnek alındıktan sonra 5 günlük bir çalışma dönemi olup bu işlemleri takiben inceleme dönemi gerekir ki bu da 2-3 gün (istisnai durumlar dışında) sürer. Üç aşamalı kontrolden geçtikten sonra raporlanma 14 günü bulabilir. Bir kişinin genetik test yaptırması için pek çok sebep vardır.