ALT (alanin aminotransferaz) testi, karaciğerin sağlığını değerlendiren bir kan testidir. ALT, karaciğer hücrelerinde bulunan bir enzim olan alanin aminotransferazın seviyesini belirler. ALT seviyesi, karaciğerin normal şekilde çalışıp çalışmadığını gösteren bir göstergedir. Eğer bir kişinin ALT değeri yüksek çıkarsa, bu genellikle karaciğerde bir sorun olduğunu gösterir.
Yüksek ALT değerlerinin birçok farklı nedeni olabilir. En yaygın nedenlerden biri hepatit virüsleri (B, C) veya başka bir tür karaciğer enfeksiyonudur. Bu enfeksiyonlar, karaciğere zarar veren ve ALT enzimlerinin kana salınmasına neden olan birçok inflamatuar tepkiyi tetikleyebilir. Ayrıca, karaciğerde yağ birikimi olan yağlı karaciğer hastalığı (steatoz) veya ilerleyen bir aşamada karaciğer inflamasyonuna (steatohepatit) neden olabilen alkol kullanımı da ALT seviyelerinin yükselmesine yol açabilir.
ALT değerlerinin yüksek çıkmasının diğer nedenleri arasında bazı ilaçlar, aşırı alkol tüketimi, karaciğer kanseri, safra kanalı tıkanıklığı ve karaciğer hasarı yer alabilir. Bununla birlikte, ALT değerlerinin yükselmesi, her zaman ciddi bir karaciğer hastalığına işaret etmez. Bazı insaflarda, yüksek ALT seviyeleri geçici olabilir ve enfeksiyonların veya diğer faktörlerin iyileşmesiyle birlikte tekrar normale dönebilir.
Yüksek ALT değerlerinin belirtileri genellikle belirgin olmayabilir. Ancak ALT testinin yüksek çıkması, karaciğerdeki potansiyel bir sorunu erken tespit etmek için önemli bir gösterge olabilir. İlgili tıbbi geçmişin, fizik muayenenin ve ek testlerin (karaciğer fonksiyon testleri, ultrason, biyopsi gibi) incelenmesi, yüksek ALT seviyelerinin temel nedeninin belirlenmesine yardımcı olacaktır.
Sonuç olarak, ALT değeri yüksek çıkan bir kişi genellikle karaciğerde bir sorun olduğunu gösterir. Bu nedenle, yüksek ALT değerlerine sahip bireylerin bir doktor tarafından değerlendirilmeleri ve olası karaciğer rahatsızlıklarının teşhis ve tedavisi için gerekli adımların atılması önemlidir. Tedavi süreci, temel nedenin belirlenmesine, uygun tedavi yöntemlerinin uygulanmasına ve hastanın yaşam tarzı değişikliklerine odaklanabilir.
Genel olarak ALT seviyeleri 57 U/L’nin üzerine çıkması ALT yüksekliği olarak adlandırılır. Yüksek çıkan her ALT seviyesi beraberinde bir tedavi gerektirmeyebilir. Bazen de yüksek ALT seviyeleri hepatit, enfeksiyon, siroz gibi hastalıklardan kaynaklanabilir.
Sağlıklı erkek bireylerde kandaki ALT seviyesi 10-40 U/L, kadınlarda ise 7-35 U/L aralığında olmalıdır. ALT düzeyinin bu değerlerin altında bulunmasının genellikle tıbbi açıdan bir anlamı ve tehlikesi bulunmamaktadır.
Karaciğer enzimlerinizi düşürmek için yemek pişirme tercihlerinizde bazı değişiklikler yapmalısınız. Yemeklerinizde sıvı yağ kullanmalı, süt ürünlerini yarım yağlı ya da yağsız tercih etmelisiniz. Omega-3 yağları açısından zengin besinlere diyetinizde yer vermeli ve haftada en az bir defa balık yemelisiniz.
Genel olarak ALT seviyeleri 57 U/L’nin üzerine çıkması ALT yüksekliği olarak adlandırılır. Yüksek çıkan her ALT seviyesi beraberinde bir tedavi gerektirmeyebilir. Bazen de yüksek ALT seviyeleri hepatit, enfeksiyon, siroz gibi hastalıklardan kaynaklanabilir.
L- Selenosistein Sec ya da U şeklinde kısaltılır ve L-Amino asitlerinin 21. proteinogenidir. Bu amino asit L-Sistein’den farklı olarak kükürt atomunun yerine Selenyum atomu barındırır. D-Selenosistein möleküle L- Selenosistein’ın enantiyomerisidir ve önem bakımından pek fazla önemli değildir.
Sözgelimi arjinin esansiyel bir amino asit olmasa bile vücut kanser gibi belirli hastalıklarla savaşırken arjinin üretemez. O nedenle belirli durumlarda vücudun gereksinimlerini karşılamak için arjinin takviyesi yapılır.
Temel aminoasitler hangileridir? 20 adet temel aminoasit vardır. Bunlar fenilalanin, lösin, serin, tirozin, sistein, triptofan, prolin, histidin, glutamin, arjinin, izolösin, metiyonin, treyonin, asparajin, lisin, valin, alanin, aspartik asit, glutamik asit ve glisin’dir.9 Mar 2021
Vücudumuzun 20 farklı amino aside ihtiyacı vardır. Bunların tümü sağlık için önemlidir ama sadece dokuz tanesi esansiyel olup mutlaka dışarıdan alınmaları gerekir yani vücutta sentezlenmezler. Esansiyel amino asitler histidin, izolösin, lösin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valindir.
Bu amino asitler; valin, lösin, izolösin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofan ve lizindir. Çizelge 22’de temel aminoasitler yıldız işareti ile işaretlenmiştir. Triptofan serotonin ve melatonin gibi bileşiklerin yapımında da kullanılır.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…