ALT (alanin aminotransferaz), karaciğerde bulunan bir enzimdir ve karaciğer hücrelerinin hasar görmesi durumunda kana salınır. Bu nedenle, ALT seviyelerinin yüksek olması genellikle karaciğerdeki bir sorunu veya hasarı gösterir. ALT yüksekliği çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Karaciğer hastalıkları en yaygın nedenlerden biridir. Alkolik ve olmayan alkolik yağlı karaciğer hastalığı, hepatit B ve hepatit C gibi viral enfeksiyonlar, karaciğerdeki inflamasyonun neden olduğu karaciğer hastalıkları ALT seviyelerinin yükselmesine yol açabilir. Bununla birlikte, ALT seviyelerini etkileyebilecek sayısız faktör vardır ve bu nedenle yalnızca yüksek ALT seviyeleri teşhisi koymak için yeterli değildir.
Yüksek kan trigliserit seviyeleri ve obezite gibi metabolik sendromun risk faktörleri de ALT yüksekliğiyle ilişkilendirilebilir. Ayrıca, bazı ilaçlar, özellikle karaciğere zarar verebilecek ağrı kesiciler ve kolestrol ilaçları gibi bazı ilaçlar da ALT seviyelerinin artışına yol açabilir. Bunun yanı sıra, bazı genetik hastalıklar ve vücutta yüksek demir birikimine neden olan kalıtsal hemosideroz da ALT yüksekliğine katkıda bulunan diğer faktörler arasında yer alır.
ALT seviyelerine dayanarak yapılan bir teşhis önerisi genellikle başka testler, ultrason veya başka bir görüntüleme tekniği ile desteklenmelidir. En önemlisi, yüksek ALT seviyeleri olan bir bireyin tıbbi geçmişi incelenmeli ve gerekli görülürse ilave testler yapılmalıdır.
Sonuç olarak, ALT yüksekliği karaciğer hasarı veya hastalığına işaret edebilir. Ancak, ALT seviyesinin yükselmesi yalnızca bir hastalığın belirtisi olarak kabul edilemez ve diğer testlerle doğrulanması gerekmektedir.
AST testi için normal referans aralığı
Karaciğer enzimlerinizi düşürmek için yemek pişirme tercihlerinizde bazı değişiklikler yapmalısınız. Yemeklerinizde sıvı yağ kullanmalı, süt ürünlerini yarım yağlı ya da yağsız tercih etmelisiniz. Omega-3 yağları açısından zengin besinlere diyetinizde yer vermeli ve haftada en az bir defa balık yemelisiniz.
Alanin aminotransferaz (ALT) testinin hangi aralıkta olması gerektiği bireyin sağlık durumu, cinsiyeti ve testin yapıldığı laboratuvarın kriterlerine göre farklılık gösterebilir. Fakat ortalama referans aralığı olarak belirtilebilecek değerler şu şekildedir: Kadınlarda: 7-35 U/L. Erkeklerde: 10-40 U/L.18 Ara 2020
Metformin, özellikle aşırı kilolu kişilerde tip 2 diyabet tedavisi için kullanılan birinci basamak bir ilaçtır. Polikistik over sendromu tedavisinde de kullanılmaktadır. Kilo alımı ile ilişkili değildir ve ağızdan alınır.
GLİFOR kanınızdaki glukoz düzeyini mümkün olduğunca normal düzeye düşürmeye yardımcı olur. özellikle fazla kilolu tip 2 diyabetli hastaları (insülinden bağımsız diyabet olarak adlandırılan, bir tür şeker hastalığı) tedavi etmede kullanılır. önlenmesi.
GLİFOR® 1000 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film kaplı tablet, 780 mg metformin baza eşdeğer 1000 mg metformin hidroklorür içerir. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
Oral antidiyabetiklerin ikinci büyük grubu biguanidlerdir. 1950’li yıllarda piyasaya çıkmışlardır. Bu gruptan metformin günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Metformin, özellikle aşırı kilolu kişilerde tip 2 diyabet tedavisi için kullanılan birinci basamak bir ilaçtır. Polikistik over sendromu tedavisinde de kullanılmaktadır. Kilo alımı ile ilişkili değildir ve ağızdan alınır.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…