ANA testi, anti-nükleer antikorları tespit etmek için kullanılan bir tıbbi testtir. Bu antikorlar, bağışıklık sistemi tarafından vücudun kendi hücrelerine zarar verilmemesi için üretilirler. Sağlıklı bireylerin kanda az miktarda anti-nükleer antikor bulunmasına rağmen, bazı durumlarda bu antikorların miktarı artabilir ve ANA testi pozitif sonuç verebilir.
ANA testinin pozitif çıkması, birçok farklı hastalık ve durumla ilişkilendirilmiştir. En yaygın olarak, otoimmün hastalıklar olarak adlandırılan durumlar ANA testinde pozitif sonuçlar üretebilir. Sistemik lupus eritematozus (SLE), romatoid artrit, Sjögren sendromu ve skleroderma gibi otoimmün hastalıklar ANA testinde pozitiflikle ilişkilendirilmiştir.
Ayrıca, ANA testinin pozitif çıkması, viral enfeksiyonlar, kronik karaciğer hastalıkları, tiroid hastalıkları ve böbrek hastalıkları gibi bazı enfeksiyonlar ve kronik durumlarla da ilişkili olabilir. Ayrıca ilaçlara bağlı olarak da ANA testi pozitif sonuç verebilir.
Ancak, ANA testinde pozitiflik, tek başına bir hastalığa özgü bir tanı koymak için yeterli değildir. Pozitif sonucun neden olduğunu belirlemek için genellikle diğer testler ve semptomlar da değerlendirilmelidir. ANA testi sadece bir ön tarama testidir ve daha fazla değerlendirme için ilgili doktora danışılmalıdır.
Sonuç olarak, ANA testi birçok farklı hastalık ve durumda pozitif sonuç verebilir. Bunlar arasında otoimmün hastalıklar, enfeksiyonlar, kronik durumlar ve bazı ilaçlar bulunur. ANA testi sonucuna dayanarak bir tanı koymak uygun değildir. Doktorlar, ANA testi sonucunu diğer testler ve semptomlarla birlikte değerlendirerek doğru tanıyı koymaya çalışırlar.
Ana hangi hastalıklarda pozitif çıkar?
ANA testi, sklerodermi hastalarının çoğunda pozitif sonuç verir. Polimiyozit ve dermatomiyozit: Bu hastalıklar kasları zayıflatır. Dermatomiyozit, ciltte döküntülere de neden olabilir. Dermatomiyozit ve polimiyozit hastalarının çoğunda ANA pozitiftir.
ANA testi hangi durumlarda pozitif çıkar?
Geçirilen viral enfeksiyonlar sırasında, ANA bir süreliğine pozitifleşebilir. Özetle, hastalık belirtileri olmadan ANA pozitifliğinin tek başına anlamı yoktur; eğer yüksek titrede pozitiflik varsa, kişi bilgilendirilerek takibe alınır.
ANA testi neyi gösterir?
ANA testi, söz konusu antikorların üretilip üretilmediğini kontrol etmek için yapılır. Bu test, sistemik veya organa özgü otoimmün hastalıkların tanısında kullanılan bir testtir. ANA testi, indirekt immünfloresans mikroskobisi veya ELİSA denilen enzimatik immünabsorban analiz gibi yöntemlerle yapılabilir.
ANA testi hangi hastaliklarda pozitif cikar?
Lupus, ilaca bağlı lupus, skleroderma, Sjögren sendromu, polimiyozit, dermatomiyozit, miks bağ dokusu hastalığı, otoimmün hepatit gibi otoimmün hastalıklara sahip hastaların, kanlarında bulunur.
WBC değerinin yüksek olması ne anlama gelir?
Beyaz küre ve trombosit yüksekliğinin en sık nedeni vücutta oluşan bir infeksiyon ve iltihap durumudur. Özellikle bakteri adını verdiğimiz mikroorganizmalarla oluşan enfeksiyonlar (zatürre, idrar yolu enfeksiyonu gibi) hem beyaz küreleri hem de trombosit dediğimiz pıhtılaşma hücreleri artırabilir.2 Kas 2023
WBC yüksekliği hangi hastalığın belirtisi?
WBC yüksekliğine neden olan durumlar arasında enfeksiyonlar, dalak ameliyatı, bazı ilaçlar, lösemi, romatoid artrit gibi hastalıklar yer alır. WBC düşüklüğüne sebebiyet veren faktörler ise kemik iliği eksikliği, lupus, kanser ilaçları, şiddetli bakteriyel enfeksiyonlar, duygusal veya fiziksel strestir.2 Kas 2023
WBC yüksekliği için ne yapılmalı?
Eğer beyaz küre yüksekliğinin sebebi bir iltihap yani vücuttaki herhangi bir yerde oluşan infeksiyon (zatüre, idrar yolu infeksiyonu gibi) ise uygun antibiyotik tedavisi ile düşürülebilir. İlaçlara bağlı bir yükseklik ise çoğunlukla ilacın kesilmesine bağlı normale gelecektir.
WBC yüksekliği ne zaman tehlikeli olur?
WBC değerinin mikrolitre başına 4.500 ila 11.000 aralığında olması gerekir. Bu değerin üstünde olan rakamlar WBC yüksekliği olarak değerlendirilir. Ancak WBC yüksekliğinin normal değerin yaklaşık 10 katı daha üstünde olması tehlikeli bir duruma işaret edebilir.2 Kas 2023
WBC yüksekliği ne yapmalı?
Eğer beyaz küre yüksekliğinin sebebi bir iltihap yani vücuttaki herhangi bir yerde oluşan infeksiyon (zatüre, idrar yolu infeksiyonu gibi) ise uygun antibiyotik tedavisi ile düşürülebilir. İlaçlara bağlı bir yükseklik ise çoğunlukla ilacın kesilmesine bağlı normale gelecektir.