ANA testi, antinükleer antikorların (ANA) varlığını belirlemek için kullanılan bir kan testidir. Vücuttaki bağ dokusu hastalıklarının teşhisinde ve takibinde önemli bir rol oynar. Ancak, ANA testi pozitif sonuçlar verdiğinde, bu tek başına bir hastalık teşhisi koymak anlamına gelmez. Pozitif bir ANA testi sonucu, bağ dokusu hastalığına neden olan otoimmün bir sürecin varlığını gösterir.
ANA testi pozitif olan hastalar genellikle sistemik lupus eritematozus, Sjögren sendromu, sarkoidoz veya skleroderma gibi bağ dokusu hastalıkları açısından daha yüksek bir risk altındadır. Ancak, birçok sağlıklı kişide de ANA testi pozitif sonuç verebilir ve hiçbir hastalık belirtisi göstermezler. Bu duruma “pozitif ANA testi olan sağlıklı” denir ve genellikle tedavi gerektirmez.
Pozitif bir ANA testi sonucu, hastanın semptomları ve klinik bulgularıyla birlikte değerlendirilmelidir. Doktor, tıbbi öykü, fizik muayene bulguları ve diğer laboratuvar testleri gibi faktörleri göz önünde bulundurarak bir tanı koymalıdır. Yani, ANA testi pozitif olsa bile, doktorunuz tarafından yapılacak diğer değerlendirmeler gereklidir.
Pozitif ANA testi sonucu genellikle biyopsi veya başka laboratuvar testleriyle desteklenmelidir. Bu sayede, başka bir otoimmün hastalığın (örneğin romatoid artrit veya lupus gibi) var olup olmadığı belirlenebilir.
Sonuç olarak, ANA testi pozitif olan her bireyin risk altında olduğunu söylemek yanlıştır. Özellikle semptom veya belirtileri olmayan kişilerde pozitif ANA testi sonucu sıklıkla görülür. Bu nedenle, doktorunuzun test sonucunu değerlendirmesi ve gerekli adımları atması önemlidir. Eğer semptomlarınız varsa veya başka laboratuvar testleri pozitif çıkarsa, tedavi edilmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. ANA testi sonuçları teşhis sürecinde yol gösterici olmakla birlikte tek başına bir teşhis aracı olarak kullanılmamalıdır.
ANA testi, söz konusu antikorların üretilip üretilmediğini kontrol etmek için yapılır. Bu test, sistemik veya organa özgü otoimmün hastalıkların tanısında kullanılan bir testtir. ANA testi, indirekt immünfloresans mikroskobisi veya ELİSA denilen enzimatik immünabsorban analiz gibi yöntemlerle yapılabilir.
Pozitif sonuç, vücutta Antinükleer Antikorların varlığını bildirirken kişilerin bir otoimmün hastalığı olduğunu göstermektedir. Negatif sonuç ise bu antikorların olmadığı ve kişilerin bağışıklık sistemlerinin doğru çalıştığını ifade etmektedir.
Örneğin bir kişinin COVID-19 hastalığı geçirip geçirmediği, yapılan antikor testiyle anlaşılabilir. Kişinin kanında COVID-19 hastalığına karşı antikor bulunursa, yani test pozitif çıkarsa, bu kişi hastalığı geçirmiş ya da geçiriyor denilebilir.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…