Artrit, çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir iltihaplanma hastalığıdır. Vücudun bir veya daha fazla eklem bölgesinde ağrı, şişlik, sertlik ve hareket zorluğu ile kendini gösterir. Artrit, genellikle yaşa, cinsiyete, genetik yatkınlığa ve çevresel etkenlere bağlı olarak farklı kişilerde farklı şekillerde ortaya çıkabilir.
Kadınlarda artrit daha sık görülür. Hormonal değişikliklerin, özellikle menopoz döneminde, artrit riskini artırdığı bilinmektedir. Hamilelik ve emzirme dönemleri de artritin ortaya çıkma riskini artırabilir. Bununla birlikte, erkeklerde de artrit görülme oranı oldukça yüksektir.
Yaş da artrit riskini etkileyen bir faktördür. Genellikle 40 yaşından sonra artmaya başlayan artrit vakaları, yaş ilerledikçe daha da yaygınlaşır. Ancak çocuklar ve genç erişkinler arasında da artrit görülebilir.
Genetik faktörler de artrit riskini etkiler. Ailede artrit geçmişi olan bireyler, artritle ilişkili genlerin taşıyıcısı olma ihtimali yüksektir. Bu durum, artrit riskini önemli ölçüde artırabilir.
Bazı meslekler de artrit riskini artırabilir. Özellikle tekrarlayan ağır fiziksel aktiviteler yapan veya sürekli aynı pozisyonda çalışan kişiler, el ve ayak eklemlerinde artrit gelişme riskine daha yatkındır.
Sonuç olarak, artrit farklı yaş gruplarında, cinsiyetlerde ve genetik yatkınlıkta bulunan kişilerde ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Yaş, cinsiyet, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin artrit riskini etkileyebileceği unutulmamalıdır. Artrit hastalarının yaşam kalitesini etkileyebilen bu rahatsızlığı önlemek veya tedavi etmek için düzenli doktor kontrolleri ve uygun yaşam tarzı seçimleri önemlidir.
Romatoid artrit eklem iltihabının sık görülen formudur ve eklemlerin içindeki zarda (sinoviyumda) ve/veya diğer iç organlarda iltihaba yol açar. Eklem hattı kalınlaşır ve eklemde ısı artışı, şişme ve ağrıya yol açabilir. Romatoid artrit yıllarca devam eder yani kronik bir hastalıktır.
Artrit hastalığının sebepleri nelerdir? Hastalığın altında yatan neden artritin tipine bağlıdır. Osteoartrit, eklemin zamanla aşınması, yıpranması veya aşırı kullanımından kaynaklanmaktadır. Skleroderma, romatoid artrit ve lupus, vücudun bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularına saldırmasına neden olmaktadır.
Artrit (eklem iltihabı); eklem üzerinde ağrı, ısı artışı, şişlik, kızarıklık, fonksiyon kaybı gibi iltihap bulgularından birkaçının bulunmasıdır. Artritin yeni geliştiği akut dönemde ısı artışı ve kızarıklık ön plandayken kronik durumlarda şişlik, ağrı, fonksiyon kaybı öne çıkar.10 Oca 2023
Romatoid artrit, yaygın bir hastalık olup, her yüz kişiden birinde, hayatının bir döneminde görülür. Her yaşta gelişebilir, fakat çoğunlukla 40-60 yaşlarında başlar.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…