Aşı sonrası gelişen enfeksiyöz apse; sıklıkla kontamine enjektörlerin kullanımıyla olmakta ve sepsis, septik şok gibi yaşamı tehdit edici sonuçlara yol açabilmektedir1. Bu olgu üzerinden uygun aşılama tekniğinin kullanılması ile apse gibi ciddi komplikas- yonların önlenebileceği vurgulanmak istenmiştir.
– Aşı uygulanan bölgede ağrı, şişlik, kızarıklık olduğunda enjeksiyonun yapıldığı kola yüksekte olacak şekilde pozisyon verilmelidir. Soğuk uygulama yapılmalıdır. Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir. – Yorgunluk hissediliyorsa istirahat edilmeli, yeterli sıvı alınmalıdır.
Aşıdan yaklaşık 1-2 ay kadar sonra aşı yerinde önceleri bir sertlik, daha sonrası küçük bir sivilceye benzer kızarıklık olur. Bu sivilce yavaş bir şekilde kabuk oluşturur ve sonra da bir iz bırakarak iyileşir. Bu yara yeri ile oynanmamalı ve kabuk kaldırılmamalıdır.
Diğer aşılardan farklı olarak BCG aşısı sonrası, bağışıklık sisteminin yanıtı ile enjeksiyondan 2-3 hafta sonra başlayan sivilce benzeri şişlik aşı sonrası %90-95 sıklıkla beklenen bir durumdur ve 2-5 ay sonra ciltte iz bırakarak iyileşir.
Aşıdan yaklaşık 1-2 ay kadar sonra aşı yerinde önceleri bir sertlik, daha sonrası küçük bir sivilceye benzer kızarıklık olur. Bu sivilce yavaş bir şekilde kabuk oluşturur ve sonra da bir iz bırakarak iyileşir. Bu yara yeri ile oynanmamalı ve kabuk kaldırılmamalıdır.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Kisinin demir açısından zengin kırmızı et, karaciğer, balık gibi gıdalar tüketmesi önerilir. Ayrıca hastaya yemeklerde çay, kahve gibi demir emilimini azaltan içeceklerden kaçınması önerilir. Diyetteki değişiklik yeterli değilse ve kansızlık varsa hastanın demir ilacı ile tedavisi gerekebilir.4 Ağu 2023
Demir bakımından zengin yiyecekler tüketmek: Demir açısından zengin gıdaları diyetinize eklemek önemlidir. Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta, kuru baklagiller (mercimek, nohut, fasulye), kabuklu deniz ürünleri ve koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı) iyi birer demir kaynağıdır.
Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 6 ay boyunca ilaç kullanımına devam edilmelidir.28 Ağu 2023
Demir eksikliği bir günde düzelebilecek bir durum değildir. Bireyin vücudundaki demir rezervlerini yenilemesi için en az birkaç ay süreyle demir takviyesi alması gerekli olabilir. Hatta vücuttaki demir deposunun tamamen dolması bir seneden fazla sürebilir.16 Eyl 2020
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…