B12 vitamini, vücut için hayati bir öneme sahip olan ve özellikle sinir sistemi ve kan hücreleri için önemli olan bir vitamindir. B12 eksikliği, vücuda birçok zararlı etki yapabilir.
Öncelikle, B12 eksikliği, sinir sistemi üzerinde ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar arasında periferik nöropati, kişinin ellerinde ve ayaklarında uyuşma ve karıncalanma hissi yaşamasına neden olabilir. Aynı zamanda sinir sistemi sorunları, zihinsel problemlere de yol açabilir. Bunlar arasında hafıza kaybı, konsantrasyon eksikliği, depresyon ve anksiyete yer alır.
B12 eksikliğinin diğer bir zararı ise megaloblastik anemi olarak bilinen bir kan bozukluğudur. B12 vitamini, folik asit ile birlikte DNA ve RNA sentezinde yer alır ve kırmızı kan hücrelerinin normal oluşumu için gereklidir. Bu nedenle, B12 eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin normalden büyük ve işlevlerini tam olarak yerine getiremeyen hücreler olarak üretilmesine neden olur. Sonuç olarak, vücutta oksijen taşınması zorlaşır ve anemi gelişir. Anemi, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı ve solgunluk gibi semptomlara neden olabilir.
B12 eksikliği aynı zamanda sindirim sistemi üzerinde de olumsuz etkilere sahip olabilir. B12 vitaminin, mide asidi ile birleştiğinde emilimi kolaylaşır. Ancak bazı kişilerde, mide asidi üretimi azaldığından B12 vitamini emilimi de zorlaşır. Bu durumda, kişi B12 vitamini eksikliği yaşayabilir. Sindirim sistemi sorunlarının yanı sıra, B12 eksikliği ağızda yaralara, dilin şişmesine ve iştah kaybına da neden olabilir.
Sonuç olarak, B12 eksikliği vücuda çeşitli zararlar verebilir. Sinir sistemi sorunları, kan bozuklukları, sindirim sistemi problemleri ve zihinsel sağlık sorunları gibi birçok olumsuz etkiye yol açabilir. Bu nedenle, B12 vitaminin yeterli miktarda alınması ve eksikliğin önlenmesi büyük önem taşır.
B12 vitamini eksikliği ne gibi rahatsızlıklar verir?
Dilde kızarıklık ve yanma hissi, ağız içinde yaralar ve bacaklarda gece kasılmaları ile ishal görülebilir. Ayaklarda, bacaklarda, kollarda ve ellerde karıncalanma ve uyuşma hissi ve zihinsel fonksiyonlarda bozulmalar gözlenir. Özellikle yaşlılarda hafıza kaybı, unutkanlık gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
B12 eksikliği ne zaman tehlikeli?
Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg’dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı miktarı daha fazladır. B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
B12 eksikliği hangi hastalıklara yol açıyor?
B12 vitamini eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. B12 vitamini yetersiz olan bireylerde psikoz, mani ve bunama gibi durumların gelişme riski daha yüksektir. Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir.2 Kas 2023
B12 vitamini eksikliği ilerlerse ne olur?
Eğer eksiklik tedavi edilmezse büyüme problemleri gibi olağandışı durumlar ortaya çıkabilir. B12 vitamini eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. B12 vitamini yetersiz olan bireylerde psikoz, mani ve bunama gibi durumların gelişme riski daha yüksektir.2 Kas 2023
Gebelikte BUN kaç olmalı?
Kan testi veya BUN (Blood Urea Nitrogen) ürenin normal arılığı 5 mg/dL ile 18 mg/dL arasındadır.10 Eyl 2021
Üre düşürmeye ne iyi gelir?
Ürik asit seviyesini dengelemenin en basit yolu, bol su tüketiminden geçer. Düşük pürin değerine sahip; lifli gıdalar, yağ oranı düşük olan süt ve yoğurt tüketimi ürik asit seviyesini düşürmeye yardımcı olan önemli kaynaklardır.
Diyalize giren böbrek düzelir mi?
Akut böbrek yetmezliği dediğimiz, geçici hasarlı böbrekler nedeniyle diyalize girenlerin, en fazla 3 ay içinde diyalizden çıkmaları beklenir. Bu hastalar genç ise %1 kadarı, yaşlı ise %10 kadarı ne yazık ki tam iyileşmez ve diyalizde kalıcı hale gelirler.13 Kas 2016
BUN kaç olursa diyalize girilir?
Erişkin bir erkekte normal üre seviyesi 8-24 mg/dl, erişkin bir kadında 6-21 mg/dl’dir. Diyalize girilmesi için belirlenen bir üre seviyesi yoktur.26 Ağu 2022
Kandaki üre neden düşer?
Kandaki üre seviyesinin düşüklüğü genellikle yeteri miktarda protein alınmaması bağlı ortaya çıkmaktadır. Üre düşüklüğü beslenme yetersizliğinin yanı sıra; Karaciğer hastalıklarında üre düşüklüğü yaşanabilmektedir. Hamilelikte kan testinde üre düşüklüğü görülebilir.10 Eyl 2021