B12 vitamini, vücudumuz için son derece önemli olan bir besin maddesidir. Vücutta hücre bölünmesi, sinir sistemi fonksiyonları, kırmızı kan hücresi üretimi gibi birçok önemli görevi vardır. B12 vitamini eksikliği ise çeşitli zararlarla sonuçlanabilir.
B12 eksikliği, yetersiz bir diyete bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi bazı hastalıklardan da kaynaklanabilir. Hücresel bölünme ve protein sentezi için gereken bir vitamindir, dolayısıyla eksikliği hücrelerin düzgün çalışmasını engeller. B12 eksikliği olan kişilerde sinir hasarı, hafıza kaybı, dikkat eksikliği, depresif ruh hali gibi semptomlar görülebilir. Ayrıca dilde, dil özellikle kenarlarda ağrılı yaraların oluşması da yaygın bir belirtidir.
Vücutta B12 vitamini eksikliği, kırmızı kan hücresi üretimi üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir. Bunun sonucunda anemi gelişebilir. B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin normal şekil ve boyut kazanmaları için gereklidir. Eksikliği olan kişilerde ise kırmızı kan hücreleri normalden daha büyük ve anormal şekillidirler. Böylelikle vücutta yeterli oksijen taşınması sağlanamaz ve bunun sonucunda kişide yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı gibi semptomlar görülebilir.
B12 eksikliği ayrıca bağışıklık sistemi üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir. Savunma mekanizmasının zayıflamasıyla birlikte enfeksiyonlara daha açık hale geliriz. Özellikle sindirim sistemi ve solunum yolları enfeksiyonları daha yaygın hale gelebilir.
Sonuç olarak, B12 vitamini eksikliği vücuda birçok zarar verir. Sinir sistemi fonksiyonlarının bozulması, anemi gelişimi ve zayıflayan bağışıklık sistemi gibi etkileri vardır. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek ve bu zararlardan korunabilmek için B12 vitamini açısından zengin bir beslenme düzeni benimsemek önemlidir.
Vücuda yeterli miktarda B12 vitamininin alınamaması durumunda B12 vitamini eksikliği ortaya çıkar. Bu durum, sinir sistemi ve beyinde ciddi ve kalıcı hasara yol açabilir.29 Ağu 2020
B12 vitamini eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. B12 vitamini yetersiz olan bireylerde psikoz, mani ve bunama gibi durumların gelişme riski daha yüksektir. Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir.2 Kas 2023
Yetersiz beslenen bebekler ve hamile bireylerde de B12 eksikliği görülebilir. Hamilelerde kansızlık kaynaklı B12 vitamini eksikliği erken doğuma ve hatta düşük yapılmasına dahi yol açabilmektedir. Ayrıca çölyak veya Crohn hastalığı gibi besin emilimini azaltan durumlar da B12 eksikliğine neden olabilir.29 Ağu 2020
B12 eksikliği genel olarak emilim bozuklukları, yetersiz ve dengesiz beslenme, omeprazol, glifor, metmorfin gibi ilaçların kullanımı ve mide ameliyatları sonrasında görülür. Yetersizlik durumunda B12 açısından zengin gıdaların tüketilmesi önerilir. B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.
ELISA testi ile HIV test sonuçları ne kadar zamanda çıkar? ELISA HIV test sonuçları aynı gün çıkmaktadır.30 Mar 2021
Aids testi için hangi doktora gidilmeli? Aids testi devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde uygulanan bir testtir ve Aids testi tedavi ve tanısı enfeksiyon hastalıkları bölümünü ilgilendirmektedir.4 Mar 2023
Aids hastalığı kapan kişilerin Aids testi yaptırmaları için hastanemiz kadın hastalıkları, üroloji ve enfeksiyon hastalıkları servislerine başvurmaları gerekmektedir.4 Mar 2023
Anti-HIV, HBsAg, anti-HBs gibi sık çalışılan ELISA testleri genellikle aynı gün sonuçlanmaktadır.30 Mar 2021
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…