Biruni Laboratuvarı İntestinal Mikrobiyom Analizi; dışkı bakteri çeşitliliği, bakteri oranları, baskın bakteri tipi (enterotip), disbiyozis indeksi, parazit, bağırsak mantarı (Candida albicans) ve geçirgen bağırsak tanısında da kullanılan zonulin gibi birçok parametre ile mikrobiyomu inceler.
İnsan Mikrobiyotası neden önemli?
Mikrobiyota gıdaların sindirimi, bağışıklık sisteminin desteklenmesi, bazı vitaminlerin üretimi, bağırsak sağlığı, inflamasyonun önlenmesi, ideal vücut ağırlığının korunması, beyin faaliyetleri gibi çok farklı vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli roller üstleniyor.
Bağırsak mikrobiyotası ne işe yarar?
Bağırsak mikrobiyotasının temel görevlerinden biri de yediklerimizin sindirilmesini ve besin öğelerinin metabolize edilmesini sağlamasıdır. Bağırsak bakterileri et ve sebzelerdeki kompleks moleküllerin parçalanmasına yardımcı olur. Mikrobiyota bakterileri bizim yediklerimizden beslenirler.
Sağlıklı mikrobiyota için neler yapmalıyız?
– Yeterli ve dengeli beslenin.
– Sebze ve meyve tüketimini arttırın.
– Probiyotik besinleri diyetinize dahil edin.
– Aşırı şekerli ve tuzlu besinlerden uzak durun.
– Sağlıklı karbonhidratları tüketin.
– Gıda takviyeleri kullanın.
İnsan mikrobiyotası nedir?
Aslında kısaca, vücudumuzda yaşayan ve insan hücresi olmayan mikroorganizmaların (bakteri,mantar, virüs ve protozoa ailelerinin) toplamı olarak tanımlayabiliriz mikrobiyotayı.