Categories: Genel

Bebeklerde koyu renk çiş neden olur?

Bebeklerin idrarının koyu renkli olması birçok farklı sebebe dayanabilir. Bebeklerin idrarının normalde hafif sarı veya açık renkli olduğu bilinir. Ancak bazen çocukların idrarları daha koyu veya pigmentli bir renk alabilir. Bu durum çoğu zaman normal bir fizyolojik tepki olarak kabul edilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda koyu renkli idrar, ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.

Birinci sebep, bebeklerin idrarında bulunan melatonin maddesidir. Melatonin, uyku düzenini düzenleyen ve vücudun biyolojik ritimlerini kontrol eden bir hormondur. Bebeklerin beyni henüz tam olarak gelişmediği için, melatonin üretimi de düzensiz olabilir. Bu nedenle, bebeğin vücudundaki melatonin miktarı artabilir ve idrar koyu renkli olabilir.

İkinci olarak, bebeklerde koyu renkli idrar, bebeklerin sıvı alımının yetersiz olduğu durumlarda da görülebilir. Sıcak havalarda, bebeğin terleme ile sıvı kaybetmesi veya emzirilen bebeklerde annenin süt üretiminde azalma gibi durumlarda bebeğin vücudu dehidrasyon riskiyle karşı karşıya kalır. Bu durumda böbrekler su kaybını önlemek için daha fazla konsantre idrar üretir ve sonuç olarak idrar koyu renkli olur.

Son olarak, bazı besinler de bebeğin idrarının renk değiştirmesine neden olabilir. Özellikle bazı meyve ve sebzeler, örneğin pancar ve havuç, idrara koyu renk veren pigmentler içerir. Bu pigmentlerin vücut tarafından sindirilip atılamaması sonucunda idrar koyu renkli olabilir.

Bebeklerde koyu renkli idrar genellikle endişe edilmesi gereken bir durum değildir. Ancak, bebek idrarı aşırı koyu veya sağlığa zararlı kokulu ise, hemen bir uzmana başvurulması önemlidir. Bu durumda altta yatan başka bir sağlık sorunu olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Koyu renkli idrar neyin belirtisi?

Koyu Sarı İdrar: Koyu sarı idrar rengi, vücudun su ihtiyacının yeterince karşılanmadığı anlamına gelir. B vitamini alımı ve fazla laksatif alınması da koyu sarı idrar renginin nedeni olabilir. Koyu sarı idrar normal olarak kabul edilir. Bazı durumlarda ilaç kullanımları da idrarın koyu sarı renk olmasına yol açabilir.29 Mar 2022

İdrarda koyuluk neden olur?

Eğer çok su tüketilmesine rağmen idrar rengi hala koyuluğunu koruyorsa bu durum farklı birçok sağlık problemine işaret ediyor olabilir. Eğer idrarın rengi koyu kahveye yakınsa karaciğer ve safra hastalıklarıyla, koyu sarı renkte ise yüksek tuz miktarı ve ürik asit miktarının fazla olmasıyla ilişkili olabilir.

Hangi idrar rengi tehlikelidir?

Bulanık kırmızı-pembemsi kirli renk idrar ise en ciddi böbrek iltihaplarında görülür. Koyu bordo renkli idrar ise yine nefrit adı verilen böbrek iltihabının veya vaskülit adı verilen ciddi ilerleyici böbrek hastalığının belirtisi olabilir. Kanlı idrar, her zaman anormaldir, acilen tetkik edilmesi gerekir.27 Ağu 2021

İdrarın koyu renk olması neye işarettir?

İdrar yollarındaki kanamalar, hemolitik anemi, hepatit, siroz, melanom, idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek hastalıkları da koyu kahverengi idrar sebebi olabilir. Kullanılan demir takviyeleri, Parkinson tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve bazı antibiyotikler, idrar renginin koyu olmasına neden olabilir.29 Mar 2022

CEA hangi kanserlerde yükselir?

CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir. Diğer kanserler arasında; pankreas, mide, meme, akciğer, tiroid ve yumurtalık kanserinin medüller korsinomu yer alır.

CEA yüksek olması nedir?

CEA’nın normal olarak kabul ettiğimiz aralığı; mililitrede 0 – 2.5 nanogram (ng/mL)’dir. İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.

CEA kanser tarama testi nasıl yapılır?

CEA kan testi sırasında, bir sağlık görevlisi küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan kan örneği alacaktır. İğne yerleştirildikten sonra, bir test tüpüne veya şişeye az miktarda kan alınır.

CEA testi nasıl yapılıyor?

Hasta kolundan elde edilen kan numunesi sonrasında CEA testi gerçekleştirilir. Fakat bu işlem genellikle kısa süreler içerisinde yapılır. Özellikle profesyonel özel doktor klinik merkezi üzerinden maksimum 24 saat içerisinde gerçekleştiriliyor. Test üzerinden kanserli tümörler kolay bir şekilde görüntülenebilir.

CEA kaç olursa kanser olur?

Eğer CEA 20 ng/mL’den yüksek ise bu çok yüksek olarak değerlendirilir. Hem CEA seviyesi yüksekse hem de kanserin diğer belirtileri varsa kanser tedavisinin başarılı olmadığı şeklinde yorumlanır. Yine kanserin diğer bölgelere yayıldığına da işaret edebilir.

vecihi

Share
Published by
vecihi

Recent Posts

Anti HBs değeri 500 ne demek?

Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…

11 ay ago

Saz hangi ülkeye aittir?

Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…

11 ay ago

Müşterek kime denir?

Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…

11 ay ago

Demir serum kaça düşerse tehlikeli olur?

Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…

11 ay ago

Elisa testi ücreti ne kadar?

Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…

11 ay ago

Erkeklerde mantar nasıl belli olur?

Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…

11 ay ago