Beyaz kan hücreleri, bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır ve enfeksiyonlarla savaşır. Beyaz kan hücrelerinin düşük seviyeleri ise beyaz kan hücresi eksikliği veya beyaz kan hücreleri sayısındaki azalma anlamına gelir.
Beyaz kan hücresi eksikliği olan kişiler, enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olabilirler. Çünkü vücutları enfeksiyonla mücadele edecek yeterli beyaz kan hücrelerine sahip değildir. Bu durum, birçok hastalığa yol açabilir.
Beyaz kan hücreleri sayısındaki azalma nedeni genellikle bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Örneğin, kemik iliği bozuklukları, kanser, bağışıklık sistemi problemleri, yan etkileri olan ilaç kullanımı ve viral enfeksiyonlar beyaz kan hücrelerinin sayısında düşüşe neden olabilir.
Beyaz kan hücreleri eksikliğinin belirtileri, genellikle vücutta enfeksiyonun işaretleri olan ateş, yorgunluk, halsizlik, soluk cilt, iştah kaybı ve tekrarlayan enfeksiyonlar şeklinde ortaya çıkar. Bazı hastalarda, beyaz kan hücrelerinin düşük seviyeleri asemptomatik olabilir ve tesadüfi olarak başka bir sağlık taraması sırasında saptanabilir.
Beyaz kan hücreleri eksikliği olan hastalar, enfeksiyonlara karşı daha dikkatli olmalı ve enfeksiyon önleyici önlemler almalıdır. Bununla birlikte, tedavi genellikle temel nedeni ortadan kaldırmak veya mümkün olduğu kadar düşük seviyeleri yönetmekle ilgilidir.
Sonuç olarak, beyaz kan hücreleri eksikliği birçok hastalığın belirtisi olabilir ve enfeksiyonlara karşı savunmasızlığa yol açabilir. Bu nedenle, düşük beyaz kan hücre sayısı olan kişilerin altta yatan nedene bağlı olarak tedavi edilmesi önemlidir.
Kandaki beyaz küre düşüklüğü nedir?
Toplam kan hacminin yaklaşık %1’ini oluşturan beyaz kan hücrelerinin eksikliği tıpta “lökopeni” olarak adlandırılır. Özellikle enfeksiyon hastalıklarında görülen lökopeni, bağışıklık sisteminin görevini tam olarak yerine getirememesine sebep olacağı için bu rahatsızlığın önlenmesi büyük önem taşır.26 Eki 2020
Kanda beyaz küre düşüklüğü neden olur?
Beyaz küre(lökosit) ve trombosit düşüklüğü hangi durumlarda görülür? Beyaz küre ve trombosit düşüklüğünün en sık nedenlerinden bir tanesi üst solunum yolu infeksiyonu olarak tarif edilen nezle ve grip durumudur. Bunların dışında çoğu virüslere bağlı infeksiyonlar bu düşüklüğe neden olabilir.
Beyaz kan düşüklüğü tehlikeli mi?
Lökopeni, kişilerin tam kan sayımı tetkikinde beyaz kan hücresi (WBC) sayısının normal sınırların altında tespit edilmesini ifade eder. Bağışıklık hücrelerindeki bu azlık kişinin enfeksiyon hastalıklarına karşı yatkın hale getirebileceği için önem arz eder.
Beyaz kan düşükse ne yapmalı?
Beyaz kanı ne yükseltir diyenler hemen bir kase yoğurt yemeli. Çünkü yoğurt beyaz kan seviyesini yükseltmektedir. Çinko ve kalsiyum bakımından zengin olan yoğurt, beyaz kan eksikliğinin doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Yoğurt yeme alışkanlığınız yoksa gün içinde ayran içebilirsiniz.
Mideyi en çok ne rahatlatır?
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.6 Ağu 2023
Mide ağrırken hangi yemekler yenmeli?
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.6 Ağu 2023
Midenin düşmanı nedir?
Midenin düşmanı: Helikobakter pilori.14 Haz 2023
Mide sorunu olanlar ne yememeli?
– Turşu, sarımsak, limon tuzu, zeytin, acılı ve bol salçalı besinler,
– Kızartma, kavurma, sakatat, mayonez ve soslar, kaymak ve krema gibi aşırı yağlı yiyecekler,
– Hamur işleri, şerbetli ve yağlı tatlılar,
– Tulum, hellim gibi çok tuzlu peynirler ve şarküteri ürünleri,
Midenin en iyi dostu nedir?
Mide-bağırsak dostu probiyotik yoğurt veya kefir tercih edebilirsiniz. Rezene ve papatya çayı gaz giderici özelliğe sahiptir. Aşırıya kaçmamak şartıyla bitki çaylarından ıhlamur, melisa, adaçayı, melisa, ekinezya, tarçın-karanfil, ayvalı ıhlamur, elma çayını da tercih edebilirsiniz.1 Nis 2021