Categories: Genel

Beyaz kan eksikliği hangi hastalıklara yol açar?

Beyaz kan hücrelerinin, vücudu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı koruma görevi olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, bazı durumlarda beyaz kan hücrelerinin sayısında azalma görülebilir. Bu durum, beyaz kan eksikliği ya da bilimsel adıyla lökopeni olarak adlandırılır.

Beyaz kan eksikliği, birçok farklı hastalık veya durumun belirtisi olabilir. Bunlar arasında enfeksiyonlar, ilaç yan etkileri, kemoterapi ve radyasyon tedavisi, bağışıklık sistemi bozuklukları, kemik iliği bozuklukları ve bazı kanser türleri sayılabilir.

Enfeksiyonlar, beyaz kan hücrelerinin sayısında azalmaya yol açar. Bu nedenle, düşük beyaz kan sayısına sahip olan insanlar, enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale gelirler. Bu insanlarda tekrarlayan veya şiddetlenen enfeksiyonlar sık görülür.

İlaçlar da beyaz kan eksikliğine neden olabilir. Bazı antibiyotikler, kemoterapi ilaçları ve bazı epilepsi ilaçları beyaz kan hücrelerinin üretimini azaltabilir. Bu ilaçları kullanan kişilerde beyaz kan sayısında düşüş görülür.

Bağışıklık sistemi bozuklukları, kemik iliği bozuklukları ve bazı kanser türleri de beyaz kan eksikliğine sebep olabilir. Bu hastalıkların tedavisi ve ilerleyişi, beyaz kan hücrelerinin sayısını etkileyebilir.

Tedavi için, beyaz kan hücrelerinin sayısı düşük olan kişilere genellikle beyaz kan hücresi üretimini artıran ilaçlar verilir. Ayrıca, enfeksiyon riskini azaltmak için enfeksiyonlardan korunma önlemleri alınır.

Sonuç olarak, beyaz kan eksikliği birçok farklı hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıkların teşhis ve tedavisi, beyaz kan hücrelerinin sayısını düzeltmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle, beyaz kan eksikliği semptomları yaşayan kişilerin bir uzmana danışması önemlidir.

Beyaz kan değeri düşerse ne olur?

Genel anlamda beyaz kan eksikliği vakalarında sık karşılaşılan belirtiler, enfeksiyon bulguları şeklindedir. Enfeksiyon kaynaklı beyaz kan hücresi eksikliği durumunda ise kemik ve eklem ağrıları, gece terlemesi ve ateş ve gözlemlenebilir.26 Eki 2020

Beyaz kan düşüklüğü tehlikeli mi?

Beyaz kan düşüklüğü hangi hastalıklara yol açar? Lökopeni olarak da bilinen beyaz kan düşüklüğü, grip ve soğuk algınlığıyla birlikte HIV/AIDS ve kimi zaman da lösemi gibi hastalıklara yol açabilir.2 Kas 2023

Beyaz kan eksikliği hangi hastalıktır?

Kan, lenfatik sıvı ve dokularda bulunan beyaz kan hücreleri, sağlıklı bir yetişkinin 1 mm3 kanında 4000-10000 arasında bir değerde olmalıdır. Toplam kan hacminin yaklaşık %1’ini oluşturan beyaz kan hücrelerinin eksikliği tıpta “lökopeni” olarak adlandırılır.26 Eki 2020

vecihi

Share
Published by
vecihi

Recent Posts

Anti HBs değeri 500 ne demek?

Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…

11 ay ago

Saz hangi ülkeye aittir?

Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…

11 ay ago

Müşterek kime denir?

Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…

11 ay ago

Demir serum kaça düşerse tehlikeli olur?

Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…

11 ay ago

Elisa testi ücreti ne kadar?

Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…

11 ay ago

Erkeklerde mantar nasıl belli olur?

Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…

11 ay ago