Categories: Genel

Beyaz kan eksikliği hangi hastalıklara yol açar?

Beyaz kan hücreleri, vücudun bağışıklık sistemini korumak için önemli bir rol oynar. Beyaz kan eksikliği (lökopeni), vücutta normalden düşük beyaz kan hücresi seviyelerine sahip olmak anlamına gelir. Bu durum, enfeksiyonlara ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.

Beyaz kan eksikliği birçok hastalığın belirtisi olabilir. Birincil nedeni genellikle kemik iliği bozukluklarıdır. Kemik iliği, beyaz kan hücreleri gibi kan hücrelerini üreten bir dokudur. Bununla birlikte, bazı hastalıklar, kemik iliğinin normal şekilde çalışmasını engelleyebilir ve beyaz kan hücrelerinin üretimini azaltabilir.

Beyaz kan eksikliğine yol açan hastalıklardan biri olan aplastik anemi, kemik iliğinin hiç veya yeterince kan hücresi üretmediği nadir bir durumdur. Bu durum, yüksek ateş, sürekli halsizlik ve enfeksiyonlara yatkınlık gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Bir diğer neden ise lenfoma olarak adlandırılan bir kanser türüdür. Lenfoma, lenf bezlerinde beyaz kan hücrelerinin kontrol dışı üretilmesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Vücutta enfeksiyonlara karşı savaşmada azalma ve halsizlik gibi belirtiler beyaz kan hücrelerinin eksik olduğu bir lenfoma vakasında görülebilir.

Beyaz kan hücresi eksikliği olan kişiler enfeksiyon riski altındadır. Bakteriyel, viral ve fungal enfeksiyonlar daha sık görülebilir. Ayrıca, yara iyileşme süreci de uzayabilir. Bunun yanı sıra, lökopenik kişilerde yorgunluk, halsizlik ve solgunluk gibi belirtiler de görülebilir.

Sonuç olarak, beyaz kan hücresi eksikliği pek çok hastalığın bir belirtisi olabilir. Kemik iliği bozuklukları, aplastik anemi ve lenfoma bu duruma yol açabilen hastalıklardan bazılarıdır. Lökopeni, enfeksiyon riskini artırdığından tedavi edilmesi önemlidir.

Beyaz kan düşüklüğü niye olur?

Beyaz küre(lökosit) ve trombosit düşüklüğü hangi durumlarda görülür? Beyaz küre ve trombosit düşüklüğünün en sık nedenlerinden bir tanesi üst solunum yolu infeksiyonu olarak tarif edilen nezle ve grip durumudur. Bunların dışında çoğu virüslere bağlı infeksiyonlar bu düşüklüğe neden olabilir.

Insanlarda beyaz kan neden düşer?

Beslenme bozukluğu ya da yetersizliği anlamına gelen malnütrisyon sebebiyle gerçekleşen vitamin ve mineral eksikliğinde beyaz kan hücresi sayısında azalma görülür. Bu hastalıkların ve bozuklukların yanı sıra bazı ilaçlar da lökopeni nedeni olabilir.16 Kas 2020

Beyaz kan düşüklüğü tehlikeli mi?

Lökopeni, kişilerin tam kan sayımı tetkikinde beyaz kan hücresi (WBC) sayısının normal sınırların altında tespit edilmesini ifade eder. Bağışıklık hücrelerindeki bu azlık kişinin enfeksiyon hastalıklarına karşı yatkın hale getirebileceği için önem arz eder.

Akyuvar sayısı düşerse ne olur?

Lökopeni olarak da bilinen lökosit düşüklüğü ise bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan akyuvar sayısının normalden az olmasıdır. Çeşitli hastalıklara ve bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan lökopeni, vücudun kendini savunma sisteminde bozulmalara neden olur.16 Kas 2020

Vücutta alerji olunca ne yapmalı?

Alerji Anında Ne Yapmalı? Hasta, böyle bir durumda hemen hastaneye götürülmelidir ya da derhal ambulansa çağrılarak yatar durumda ayakları yükseltilerek ambulans beklenmelidir. Hekim kontrolünde ilaç uygulanarak acilen adrenalin uygulanmalıdır. Yanı sıra duruma göre hastaya sıvı ve oksijen de verilebilmektedir.

Alerjinin tanısı nasıl konur?

Alerji tanısı için 3 çeşit alerji testi uygulanabilmektedir. Bunlar; kan testi, Prick testi ve yama testidir.

Ciltte alerji belirtileri nelerdir?

Alerjik cilt hastalıkları kaşıntı, kızarıklık, şişlik, kabuklanma, kuruluk ve su dolu kabarıklar gibi benzer belirtiler gösterse de tedavide altta yatan nedene yönelik bir planlama yapılıyor. Dış kaynaklı faktörlerin etkili olduğu durumlarda, bu etkenlerin azaltılmasıyla kişi rahatlıyor.22 May 2020

Alerji nereye vurur?

Alerjen maddeye ve alerjen maddenin girdiği yere bağlı olarak farklı bölgeler alerjiden etkilenebilir. Örneğin, polen, burun içinden solunduğunda, genellikle burun, göz, sinüs ve boğazda alerjik semptomlara neden olur. Gıda alerjisi genellikle mide veya bağırsak problemlerine neden olur ve ürtikeri getirebilir.

Vücutta alerji belirtileri nelerdir?

Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır. Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.

vecihi

Share
Published by
vecihi

Recent Posts

Anti HBs değeri 500 ne demek?

Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…

11 ay ago

Saz hangi ülkeye aittir?

Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…

11 ay ago

Müşterek kime denir?

Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…

11 ay ago

Demir serum kaça düşerse tehlikeli olur?

Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…

11 ay ago

Elisa testi ücreti ne kadar?

Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…

11 ay ago

Erkeklerde mantar nasıl belli olur?

Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…

11 ay ago