Bilirubin düşüklüğünün sebepleri nelerdir? Kafein, oksijen eksikliği, penisilin ilacı, uyku ilacı veya sakinleştirici olarak kullanılan barbitürat ilaçları, Nonsteroidal antienflamatuar olarak adlandırılan bazı ağrı kesiciler bilirubinin düşük çıkmasına neden olan etkenler arasında yer almaktadır.
Oluşan bilirubin kana geçer ve sonrasında karaciğere gider. Karaciğerdeki bilirubin işlenerek safraya eklenir. Safra kanalları aracılığıyla safra kesesine geçen bilirubin, buradan da ince bağırsağa ilerler. Bilirubinin vücuttan atılması ise gaita (dışkı) aracılığıyla gerçekleşir.1 Nis 2021
Bilirubin düşüklüğü kanda normal olarak tanımlanmış değerin altında olduğu seviyeyi gösterir. Bilirubin düşüklüğü genellikle bir probleme işaret etmeyebilir. Hipobilirubinemi olarak adlandırılan bu durum aspirin gibi steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar, barbütirat ve kafein tüketimi sonucu ortaya çıkabilir.20 Eki 2023
Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinde (alyuvarlarda) bulunan hemoglobinin yıkımı sonucu ortaya çıkan bir maddedir. Kırmızı kan hücreleri, yaklaşık 120 gün süren ömürlerinin sonuna geldiğinde yıkılır ve vücudun ihtiyaç duyduğu alyuvarlar yeniden üretilir.1 Nis 2021
Yetişkinlerde yükselen bilirubin değerinin tedavisi için öncelikle ilaçlar denenir. İlaçlar etkisini göstermiyorsa safra kesesindeki taşlar ve çamurlar temizlenmelidir. Genel cerrah eşliğinde yapılan operasyon sayesinde, bilirubin değeri düşer ve hasta eski sağlığına kısa sürede kavuşur.
– Tam yağlı etler (pastırma, tavuk derisi, salam, sosis vb.)
– Sakatat (işkembe, beyin, böbrek, karaciğer vb.)
– Unlu mamuller (Poğaça, pizza, açma vb.)
– Şekerli ürünler (Şerbetli, sütlü tatlılar vb.)
– Kabuklu deniz hayvanları (midye, karides vb.)
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer. Yulaf: Tüm tahıllar içerisinde bilinen en iyi lif kaynağı yulaftır.24 Kas 2020
– Hamur işleri (poğaça, açma, börek, kek, kruvasan gibi hazır pastane ürünleri)
– Margarin, kuyruk yağı, iç yağlar.
– Tam yağlı süt, peynir, krema, kaymak, krem şanti, süt tozu, krem ve kaşar peyniri.
– Yağda kızartılmış et ve et ürünleri.
– Fast food yiyecekler (hamburger, hazır tavuklar)
– Doymuş Yağlı Yiyeceklerden Uzak Durmak. Gıdalarla alınan yağlar iki ana grupta incelenir: doymuş (trans) yağlar veya doymamış yağlar. …
– Fazla Kiloyu Vermek. …
– Egzersiz Yapmak. …
– Lifli Gıdalarla Beslenmek. …
– Balık Yemek. …
– Zeytinyağı Kullanmak. …
– Kabuklu Kuruyemiş Tüketmek. …
– Stresten Uzak Durmak.
Bol bol balık tüketilmelidir. Tahıl, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durulmalıdır.14 Eyl 2020
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…