Böbrek hastalıkları, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Bu hastalıkların tedavisinde birçok farklı yöntem kullanılmaktadır, ancak bazı durumlarda böbrek nakli gerekmektedir. Böbrek nakli için uygun bir donör bulunması ise genellikle zor ve uzun bir süreçtir.
Böbrek nakli için uygun bir donör bulunabilmesi için birkaç farklı yol izlenir. Birincil seçenek genellikle canlı bir donörden böbrek almak olup, bunun için genellikle aile üyeleri veya yakın arkadaşlar görevlendirilir. Bu durumda uygunluk testleri yapılır ve uygun bir donör bulunduğunda ameliyat gerçekleştirilir.
Ancak canlı bir donör bulunamaması durumunda bekleyen hastalar için kadavradan organ bağışı seçeneği değerlendirilir. Bu durumda, beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişiden alınan böbrekler kullanılır. Ancak organ bağışı için uygun donörlerin bulunması da oldukça uzun sürebilir.
Böbrek nakli için uygun donörü beklerken, hastalar diyaliz tedavisi görmek zorunda kalır. Diyaliz, böbreklerin çalışamadığı durumlarda kanı temizlemek ve vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesini sağlamak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Hemodiyaliz ve periton diyaliz olmak üzere iki farklı türü bulunur. Hemodiyalizde, kanın vücut dışında bir makine aracılığıyla temizlenmesi sağlanırken, periton diyalizde ise karın boşluğuna bir çözelti verilerek böbrek fonksiyonları taklit edilir.
Böbrek nakli için bekleyen hastaların bu süreçte yaşadıkları birçok zorluk vardır. Fiziksel ve duygusal açıdan zorlayıcı olan bu süreçte, hastaların destek alması ve moral bulması önemlidir. Bu sürecin ne kadar süreceği ise birçok farklı faktöre bağlıdır, ancak genellikle bekleyen hastaların dikkatli bir şekilde izlenmesi ve uygun bir donör bulunması sonucunda böbrek kumu süreci tamamlanır.
Böbrek kumu dökme, vücut tarafından üretilen, fosfat, sistin ve oksalat gibi maddelerden oluşan kristallerin & tortuların normal şartlarda çözünmesi gerekir iken çözünmeyerek parça halinde idrar kanalında takılı kalmasıdır. Bu kristaller, dışarı atılmadığı durumda, zaman içinde birikerek böbrek taşlarını oluşturur.31 Mar 2021
Ağrı kesici tedavisine ek olarak hastanın bol bol sıvı tüketerek idrar miktarını arttırması ve böylece bulunan küçük boyuttaki kristallerin atılımını kolaylaştırması tavsiye edilir. Aynı zamanda görülen tedavilere ek egzersiz yapılması özellikle de sık sık ip atlanması kumun veya taşın düşmesi için iyi bir yöntemdir.10 Ağu 2020
Böbrek kumu & taşı, geçmiş döneminde “bevliye” olarak bilinen, üroloji dâhilinde tedavi edilir. Böbrek kumu bazı durumlarda – 5mm’den küçük olduğunda, bir hekimin gözetiminde, bol sıvı tüketilmesinin akabinde idrar yolu ile dışarı atılabilmektedir.31 Mar 2021
Düzenli yeşil çay tüketenlerin böbrek fonksiyonları sağlıklı şekilde işlediği için kum oluşumu da önlenir. Şayet kum dökme sorunu ile yeni tanıştıysanız ve bu durumdan bitkisel yöntemlerle kurtulmak istiyorsanız gün içinde 2 fincan taze yeşil çay tüketebilirsiniz.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…