Böbrek üstü bezleri vücudun üst bölgesinde yer alan, adrenal bezler olarak da bilinen küçük bezlerdir. Bu bezler kortizol, adrenalin ve noradrenalin gibi hormonları salgılar. Böbrek üstü bezlerinden fazla miktarda hormon salgılanması durumuna böbrek üstü bezi aşırı çalışması veya hipertansiyon denir.
Böbrek üstü bezi aşırı çalışması, çeşitli semptomlara neden olabilir. Bunlar arasında yüksek kan basıncı, kilo artışı, şeker hastalığı, kas zayıflığı, kemik kaybı, ruh hali değişiklikleri ve uyku sorunları bulunur. Aşırı kortizol salınımı, vücudun doğal denge mekanizmalarını etkileyerek birçok sağlık sorununa yol açabilir.
Böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışmasının nedenleri çeşitli olabilir. En sık görülen neden, bir tümörün (adrenal adenom veya feokromositoma gibi) böbrek üstü bezinde gelişmesidir. Stres, bazı ilaçlar, tiroid bezinin aşırı çalışması, hipofiz bezinin aşırı çalışması ve kalıtsal bozukluklar da böbrek üstü bezi aşırı çalışmasına neden olabilir.
Böbrek üstü bezi aşırı çalışması, doktorlar tarafından genellikle hormon düzeylerinin ölçülmesi, görüntüleme testleri ve biyopsi gibi tanısal prosedürlerle teşhis edilir. Tedavi, aşırı çalışmayı neden olan duruma bağlı olarak değişebilir. Bir tümör tespit edilirse, cerrahi müdahaleyle tümör çıkarılabilir. Başka bir sebeple ilişkili ise, öncelikle o durum tedavi edilir.
Böbrek üstü bezi aşırı çalışması, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur. Bu nedenle hızlı bir şekilde tanı ve tedavi gerektirir. Doğru teşhis ve tedavi ile semptomlar hafifletilebilir ve sağlık komplikasyonları en aza indirilebilir. Bu nedenle, belirtilerden şüphelenildiği anda bir doktora danışmak önemlidir.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir.7 Haz 2021
Böbreküstü bezi kaynaklı birçok hastalık bulunmaktadır fakat en önemlileri Addison, Adenoma, Aldesteron ve Kortizol hastalıklarıdır. Bu hastalıklar haricinde adrenal hiperplazi, adrenal cushing sendromu, primer hiperaldosteronizm, feokromositoma, adrenokortikal karsinoma gibi çeşitli hastalıklar da bulunmaktadır.
Yüksek tansiyon (hipertansiyon) kalp ve damar hastalığıdır. Hipertansiyon sebebleri arasında çok nadiren de olsa böbreküstü bezlerinin aşırı hormon salgıladığı durumlarda da ortaya çıkar. Genelde aldosteron hormonunun yükselmesi Conn sendromu diye adlandırılan klinik tabloya yol açar. Hastada yüksek tansiyon gelişir.8 Şub 2015
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…