Boğaz enfeksiyonları, genellikle soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlarla ilişkilendirilen yaygın sağlık sorunlarıdır. Ancak bazen bu enfeksiyonlar, ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve yaşamı tehdit edici hale gelebilir. Bu nedenle, boğaz enfeksiyonlarının belirtilerini bilmek ve tehlikeli durumları tanımak önemlidir.
Boğaz enfeksiyonunun tehlikeli olabileceği birkaç durum vardır. İlk olarak, enfeksiyonlar çok hızlı bir şekilde ilerleyebilir ve sistemik enfeksiyona veya sepsise yol açabilir. Sepsis, vücuttaki enfeksiyonun yayılmasıyla bağışıklık sisteminin aşırı tepkisini ifade eder ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Belirtiler arasında yüksek ateş, şiddetli boğaz ağrısı, titreme, hızlı kalp atışı, huzursuzluk ve şuur kaybı bulunabilir.
İkinci olarak, boğaz enfeksiyonu, farenjit veya streptokok enfeksiyonu gibi durumlarla ilişkilendirilen streptokok boğaz enfeksiyonu da tehlikeli olabilir. Bu enfeksiyon, bakteriyel bir enfeksiyondur ve tedavi edilmezse kalp, böbrekler ve eklemlerde ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Hastalar genellikle ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, kırmızı ve şişmiş bademcikler gibi belirtiler yaşar. Bu durumda zamanında tedavi çok önemlidir.
Üçüncü olarak, boğaz enfeksiyonları bazen apse oluşumu veya ülserasyona yol açabilir. Apse, enfekte bir bölgede oluşan irin dolu bir kisttir ve tedavi edilmezse enfeksiyonun yayılmasına ve çevre dokulara zarar vermesine neden olabilir. Ülserasyon ise boğaz dokusunda ülserlerin oluşmasıdır ve acıya ve kanamaya neden olabilir.
Son olarak, boğaz enfeksiyonu bir döküntüyle birlikte seyredebilirse bunun tehlikeli bir durum olduğunu unutmamak gerekir. Özellikle çocuklarda görülen ve ateş, boğaz ağrısı, yorgunluk ve karakteristik bir döküntü ile kendini gösteren kızamıkçık, zararlı bir enfeksiyondur ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Boğaz enfeksiyonları genellikle kendi başına hafif bir rahatsızlık olarak görülse de, bazı durumlarda ciddi bir tehdit olabilir. Bu nedenle, belirtilerinizi takip etmek, hızla kötüleşen durumlarınızda bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir. Erken tanı ve tedavi, potansiyel komplikasyonları önlemede büyük bir rol oynar.
Bademcik tedavi edilmezse ne olur?
Tekrarlayan bademcik iltihabı genellikle çocuklarda görülür ve senede beş defadan fazla olması durumunda tekrarlayan bademcik iltihabı tanısı konabilir. Sık tekrarlayan vakalar iyi tedavi edilmezse çocuklarda gelişme geriliği ve sonrasında kalıcı hastalıklara neden olabilir.8 Eyl 2020
Boğaz enfeksiyonu vücuda yayılır mı?
Bademcik enfeksiyonlarında enfeksiyon etkeninin bulunması önemlidir. Bunun için boğaz kültürü veya hızlı antijen tarama testi yapılması önerilmektedir. Bademcik enfeksiyonları genelde kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır, ancak bazen enfeksiyon çevre dokulara yayılabilir ve enfeksiyon genişleyebilir.
Bademcik iltihabı ilerlerse ne olur?
A Gurubu Beta-hemolitik Streptokok kaynaklı bademcik iltihapları uygun şekilde tedavi edilmezse, kalp, eklemler, beyin ve böbrekleri etkileyen ve ciddi sonuçları olabilen ikincil hastalıklara da yol açabilir.
Bademcik şişmesi ne zaman tehlikelidir?
Bademcik şişmesinde sorunun kaynağı ne olursa olsun takip edilmeli ve geçmiyorsa mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmemesi halinde tekrar eden kulak enfeksiyonları, duyma kaybı, kronik sinüs enfeksiyonları yaşayabilirsiniz. Çocuklarda ayrıca obstrüktif uyku apnesi gelişebilir.
Tukuruk bezi hormon uretir mi?
✔ Tiroit bezinin çalışmasını ve hormon salgılamasını düzenler. ✔ Gerektiğinden fazla salgılanması: Tiroit bezi fazla uyarılır ve fazla hormon salgılar.
Kemiklerde hormon üretimi var mı?
Kemik, kas ve organların büyümesinden sorumlu olan büyüme hormonu, hipofiz bezindeki somatotrop hücrelerinde üretilir; gün içerisinde farklı saatlerde ve durumlarda kana salgılanır. Büyüme hormonunun yeteri kadar salgılanamaması büyüme geriliğini ortaya çıkarır.3 Ara 2020
Dil altı tükürük bezi ne salgılar?
Tükürük bezlerinin görevi ağzı nemlendiren, mikroplara karşı dezenfektan etki yapan ve sindirime yardımcı enzim adı verilen proteinleri içeren tükürük salgısını üretmektir. Majör ve minör bezlerden günde 0,5 ila 1,5 litre arasında tükürük salgısı üretilerek ağız içine boşaltılmaktadır.
Tükürük bezi ne üretir?
Tükürük bezleri tükürük salgısını üretir. Sağlıklı bir insanın günlük olarak 1000–1500 cc kadar tükürük ürettiği bilinir. Tükürük bezleri, ağız içerisindeki temizliği, asidi ve besinlerin mideye gitmesini sağlar.1 Haz 2021
İnsan hormon üretir mi?
Hormonlar; sürrenal (böbreküstü) bezi, hipotalamus, pineal bez, hipofiz, tiroid, pankreas, yumurtalık ve testislerde yapılır ve salgılanır. Tüm bunların haricinde beyinde ve bağırsaklarda da hormon üretimi durumu söz konusu olmaktadır.11 Oca 2022