Borderline kişilik bozukluğu (BPD), duygudurum ve davranışsal düzensizliklerle karakterize edilen bir psikiyatrik bozukluktur. Bu makalede, Borderline belirtileri hakkında genel bir özet sunulmuştur.
Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin en yaygın belirtisi, istikrarsız duygusal durumlarıdır. Bunlar, hızlı bir şekilde ve şiddetli bir şekilde değişebilir ve bazen diğer insanlarla ilişkileri etkileyebilir. BPD’li kişiler, yoğun korku, öfke ve depresyon hissedebilirler ve bu da bazen kendilerine zarar verme veya intihar düşüncelerine yol açabilir.
BPD’li kişilerde, kendilik algısı da istikrarsız olabilir. Kendilerini sürekli olarak boş, çaresiz veya değersiz hissedebilirler, hatta bazen kendilerini tamamiyle kaybettiğini düşünebilirler. Bu, kimlik krizleri yaşamalarına ve sürekli olarak başkalarının onayını aramalarına neden olabilir.
BPD’li kişilerde, ilişkilerde de ciddi sorunlar görülebilir. İlişkilerde aşırı kıskançlık, yoğun duygusal bağlılık veya tam tersi, başkalarından kaçınma gibi davranışlar sergileyebilirler. Bunun yanı sıra, sık sık idealize etme ve küçümseme dönemleri de yaşayabilirler.
Bu kişilerde sınırlandırma ve impulsif davranışlar da sık görülebilir. Örneğin, para harcama, riskli cinsel ilişkiler, tehlikeli sürüş, kumar gibi davranışlar sergileyebilirler. Alkol veya uyuşturucu gibi zararlı maddeler kullanma eğilimleri de mevcuttur.
Son olarak, kendilerine zarar verme veya intihar düşüncelerine sahip olma olasılıkları da oldukça yüksektir. BPD’li kişiler, kendilerine kesik atma, kendilerini yakma veya aşırı dozda ilaç almak gibi zarar verme davranışları sergileyebilirler.
Bu makalede, Borderline kişilik bozukluğunun en yaygın belirtilerini özetledik. Ancak, her bireyde belirtilerin şiddeti ve sıklığı farklılık gösterebilir. Bu nedenle, doğru tanı ve tedavi için bir uzmana başvurmak önemlidir. Tedavi edilmediğinde, Borderline kişilik bozukluğunun yaşam kalitesi üzerinde ciddi etkileri olabilir.
– Terk edilme korkusuna bağlı aşırı önlem almaya yönelme.
– Öz kimlikte hızlı değişimler.
– Paranoyaya kapılıp, gerçeklikten kopma.
– Geçici ve yüzeysel kişilerarası ilişkiler.
– Reddedilme korkusuna bağlı kendine zarar verme eğilimi.
– Öfke nöbetleri.
Benlik duygusunda olumsuz değişimler, tekrarlayan intihar düşünceleri veya teşebbüsü, şüphecilik, kontrolsüz öfke ve saldırganlık, duygularda ani değişimler, boşlukta hissetme, güven sorunu, mantıksız para harcama, aşırı hızlı araba kullanma gibi dürtüsel hareketler borderline kişilik bozukluğu belirtileri arasında …13 Tem 2022
Borderline kişiler aşırı yakınlıkta boğulma ve işgal edilme duygusuna kapılır ve karşısındakinden uzaklaşmaya başlar. Uzaklık ise yoğun bir korku yaratır ve yapışma hissi doğurur. Mesafeyi bir türlü koruyamaz ya çok uzak ya çok yakın olma isteği içerisinde gidip gelen bir seyri vardır ilişkinin.
Yaygın olarak görülen bozukluklardan biri olan borderline (sınırda) kişilik bozukluğu, ani duygu durum değişiklikleriyle kendini gösterir. Duygularını etkin şekilde yönetemeyen bireylerin düşünceleri ve davranışları çabuk etkilenebilir ve diğer kişilerle ilişkileri daha zor olabilir.30 Oca 2023
Lipaz düşüklüğü, kanda enfeksiyon olmadığının bir göstergesi olarak kabul edilir. Sağlıklı bireylerde lipaz değerleri düşük olmaktadır. Fakat bazı durumlarda lipaz düşüklüğü semptomlarla birlikte görülebilir. Halsizlik, midede bulantı, ishal ve karın ağrısı lipaz (LPS) düşüklüğün göstergesidir.20 Tem 2023
Lipaz (LPS) testi ile ortaya çıkan değerler pankreatit ve şişmiş pankreas hastalığının göstergesi olarak kabul edilir. Bu test hastalıkların teşhisi için önemlidir.20 Tem 2023
Normal olarak, sağlıklı bir kişide lipaz düzeyleri düşük olur. Ancak, bazı durumlarda lipaz düşüklüğü de ortaya çıkabilir. Örneğin, aşırı kilo veya obezite, kronik alkol kullanımı veya bazı ilaçların kullanımı gibi nedenlerle lipaz düşüklüğü görülebilir.14 Ara 2022
Ayrıca buzağı ve koyunların ön mide dokusundan, böceklerden, balıklardan (Atlantik morinası, leopar köpek balığı, gök kuşağı alabalığı, sardalya, çizgili levrek, somon balığı) ve diğer me- melilerden de lipaz enzimi elde edilmiştir [6, 11, 36].
Sindirim siteminde bulunan safra asidi konsantrasyonu pankreatik lipazı inaktif hale getirir. Kolipaz denen ikinci bir protein, lipazın aktif kalmasını sağlar.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…