CEA, karsinoembriyonik antijen anlamına gelir. Gelişmekte olan bir bebeğin dokularında bulunan bir proteindir. CEA seviyeleri normalde doğumdan sonra çok düşer veya kaybolur. Sağlıklı yetişkinlerin vücutlarında çok az CEA olmalı veya hiç CEA olmamalıdır.
CEA’nın normal olarak kabul ettiğimiz aralığı; mililitrede 0 – 2.5 nanogram (ng/mL)’dir. İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Bazı kanser türleri ve birtakım rahatsızlıklar olmadığı sürece, kan dolaşımındaki CEA seviyesi genellikle düşük gözlemlenir. CEA’nın normal olarak kabul ettiğimiz aralığı; mililitrede 0 – 2.5 nanogram (ng/mL)’dir. İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir.
Kadınlar tarafından CA 15-3 testi normal değerleri kaç olmalıdır sorusu yoğun olarak soruluyor. Sağlıklı bir bireyde bu değerlerin 30′ u/ml değerde yer alması gerekir. Bu değerin üzerinde test neticesi meydana gelmesi bireyin meme kanseri riski taşıdığını gösterebilir.
CEA sonucu yüksek çıkarsa ne olur? Eğer CEA 20 ng/mL’den yüksek ise bu çok yüksek olarak değerlendirilir. Hem CEA seviyesi yüksekse hem de kanserin diğer belirtileri varsa kanser tedavisinin başarılı olmadığı şeklinde yorumlanır.
Diyabeti olmayan bireylerde hipoglisemi çok daha nadir görülür. Bu bireylerde hipogliseminin görülmesinin nedenleri arasında aşırı alkol tüketimi, bazı kritik hastalıklar, çeşitli ilaçların kullanımı, hormonal dengesizlikler, aşırı insülin tüketimi ve uzun süreli açlık sayılabilir.2 Kas 2020
Hipoglisemi genellikle uzun süreli açlık sonrasında ortaya çıkar. Ancak bazı vakalarda bireyin vücudu ihtiyacı olandan daha fazla insülin ürettiği için, şeker oranı yüksek besinlerin tüketildiği öğünlerden sonra hipoglisemi atakları gözlemlenebilir.2 Kas 2020
Hipoglisemi sıklıkla diyabet semptomlarından sayılsa da diyabeti olmayan kişilerde de görülebilir. Özellikle tip 1 diyabet ve uzun süreli seyreden tip 2 diyabet vakalarında hipoglisemi sıklıkla gelişebilir. Hipogliseminin acil tıbbi tedavisi gerekir çünkü hayati tehlikeye yol açabilir.9 Eki 2023
Hipoglisemi, kan şekeri yani glikoz değerinin normalde düşük seviyede olması durumudur. Bu hastalık genellikle diyabet ile ilgilidir. Ancak çok nadir ilaçların yan etkisi olarak diyabet olmayan kişilerde de düşük kan şekeri durumu görülebilir. Kan şekeri seviyesinin normalden düşük olması halinde derhal tedavi gerekir.11 Haz 2020
Hipogliseminin en önemli nedeni sağlıksız ve düzensiz beslenmedir. Karbonhidrattan zengin diyet gibi iyi beslenmeme ve sağlık hayat tarzı da kan şekeri düşüklüğünü tetikler. Kan şekerindeki düşüklük hayati sorunlara yol açabilir ve insülin kullanan herkeste görülme ihtimali mevcuttur.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…