KategorilerGenel

Çinko eksikliği vücutta ne gibi belirtiler verir?

Çinko, insan vücudu için önemli bir mineraldir ve birçok biyolojik süreçte yer alır. Vücutta en yüksek çinko konsantrasyonları kemiklerde, kaslarda, karaciğerde ve böbreklerde bulunur. Çinko, bağışıklık sistemini güçlendirir, hücre bölünmesini ve büyümesini düzenler, yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve DNA sentezinde rol oynar.

Çinko eksikliği, vücutta bir dizi belirti ve semptoma neden olabilir. Bunlar arasında yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık, sindirim sistemi sorunları (mide bulantısı, kusma, ishal), saç dökülmesi, cilt lezyonları, ruh hali değişiklikleri, uyku düzensizlikleri, dikkat eksikliği ve cinsel işlev bozuklukları bulunabilir.

Çinko eksikliği, özellikle çocuklarda büyüme ve gelişme problemlerine yol açabilir. Çocuklarda görülen belirtiler arasında büyüme geriliği, geçirilen enfeksiyonlara karşı zayıf bağışıklık tepkisi, cilt lezyonları, öğrenme güçlükleri ve zihinsel gelişim gerilikleri bulunabilir. Hamile kadınlarda çinko eksikliği, düşük doğum ağırlığı ve prematüre doğum riskini artırabilir.

Çinko eksikliği, genellikle düşük çinko içeriğine sahip bir beslenme düzeni veya bağışıklık sistemi sorunları gibi faktörlerle ilişkilidir. Ayrıca çinko emilimini etkileyen bağırsak hastalıkları, yetersiz beslenme, vegetarian veya vegan diyetler gibi durumlar da etkili olabilir.

Çinko eksikliği tanısı genellikle kan testleriyle konulur. Takviye edici çinko ilaçları çoğu durumda bu eksikliği düzeltebilir. Bununla birlikte, çinko takviyesi almadan önce bir doktora danışmak önemlidir, çünkü çok fazla çinko da toksik olabilir. Ayrıca, çinko açısından zengin yiyecekleri tüketmek de çinko eksikliğini önlemeye yardımcı olabilir. Örnek olarak kırmızı et, deniz ürünleri, süt ürünleri, kabak çekirdeği ve bezelye çinko açısından zengin yiyeceklerdir.

Sonuç olarak, çinko eksikliği birçok olumsuz belirtiye neden olabilir. Bunun önlenmesi veya tedavi edilmesi için çinko çeşitli kaynaklardan alınmalı ve varsa doktora başvurulmalıdır.

Çinko hangi meyvelerde bulunur?

– Çinko İçeren Meyveler. Muz. Böğürtlen. Çilek. Frenk Üzümü
– Çinko İçeren Sebzeler. Kuşkonmaz. Ispanak. Brokoli. Mantar.
– Çinko İçeren İçecekler. Kakao. Kekik Çayı Fesleğen Çayı
– Çinko İçeren Kuruyemişler. Brezilya Cevizi. Kaju. Badem. Fındık.
– Çinko İçeren Diğer Gıdalar. Yumurta. Kırmızı Et. Kabuklu Deniz Ürünleri.

Vücuttaki çinko eksikliği nasıl belli olur?

Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.25 Mar 2022

Çinko en az kaç olmalı?

İşlemin yapıldığı laboratuvara göre değişkenlik gösterse de kanda çinko düzeyine ilişkin ortalama referans değerleri 1 aydan küçük bebekler için 50-125 mg/dL, 1 aydan 15 yaşa kadar 60-135 mg/dL, 15 yaştan sonra ve yetişkinlik döneminde ise 70-150 mg/dL olarak belirtilebilir.4 Haz 2021

Çinko en az kaç olmalı?

Çinko kaç olursa tehlikeli?

Yetişkinler için günlük doz alım miktarı 9-11 mg arasındadır. National Institutes of Health-NIH (Ulusal Sağlık Enstitüsü)’a göre günlük 35-40 mg alımında çinko (ağır metal) zehirlenmesi gerçekleşir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir