C-reaktif protein (CRP) vücutta herhangi bir enfeksiyon veya iltihaplanma olduğunda üretilen bir protein türüdür. CRP, bir doktorun enfeksiyon veya iltihaplanmanın kesin nedenini belirlemesinde yardımcı olan bir kan testi aracılığıyla ölçülebilir. CRP yüksek çıkarsa, öncelikle altta yatan nedeni belirlemek için doktorunuza başvurmalısınız.
CRP yüksekliği, enfeksiyonlar (bakteriyel veya viral), romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar, kalp hastalıkları, kanser, inflamatuvar bağırsak hastalığı gibi durumlarla ilişkili olabilir. Bu nedenle, doktorunuz öncelikle bu durumları ekarte etmek için bir dizi test yapabilir.
CRP yüksekliği ciddi bir enfeksiyonun belirtisi olabilir, bu nedenle doktorunuz genellikle kan kültürü veya diğer uygun testlerle enfeksiyonu doğrulayacaktır. Eğer anormal bir sonuç varsa, uygun antibiyotikler veya diğer ilaçlar reçete edebilir.
Bununla birlikte, CRP yüksekliği bir enfeksiyon olmaksızın da ortaya çıkabilir. Bu durumda, doktorunuz başka testler yaparak altta yatan nedeni belirlemeye çalışacaktır. Romatoid artrit veya inflamatuvar bağırsak hastalığı gibi otoimmün hastalıklar veya kalp hastalıkları, CRP yüksekliği ile ilişkilendirilen bazı durumlar arasındadır.
Sonuç olarak, CRP yüksekliği tıbbi bir sorunu belirlemek için bir işaret olabilir. Enfeksiyon, iltihap veya başka bir hastalık belirtisi olabilir. Bu nedenle, CRP yüksek çıkarsa, bir doktora başvurarak altta yatan nedeni belirlemek için gerekli tıbbi testlerin yapılmasını sağlamak önemlidir. Tedavi edilmezse, yüksek CRP seviyeleri ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, bu nedenle erken teşhis ve tedavi önemlidir.
40 mg/L’den fazla: Genellikle bakteriyel enfeksiyonun varlığını işaret edebilir. 200 mg/L’den fazla: Kişiyi hayati tehlikeye sokan ciddi bir durum olan sepsisi gösterebilir. Bu protein kronik hastalıkların varlığında da artabilmektedir.15 Ağu 2023
Sağlıklı bir kişide CRP düzeyi 0 – 10 mg/L olarak kabul edilir. Bu doğrultuda 10 mg/L’nin üzerinde hesaplanan durumlarda CRP yüksekliğinden söz edilir.13 Tem 2021
40 mg/L’den fazla: Genellikle bakteriyel enfeksiyonun varlığını işaret edebilir. 200 mg/L’den fazla: Kişiyi hayati tehlikeye sokan ciddi bir durum olan sepsisi gösterebilir.15 Ağu 2023
Çok yüksek CRP değerleri (100 ve üzeri gibi) hemen daima bakteriyel, özellikle de ciddi toksik enfeksiyonları düşündürür. Bazı hastalıklarda; Lupus ve Sjögren Sendromu gibi, iltihaplı romatizma hastalıklarından olsa da CRP normal veya çok hafif yüksektir.
Yüksek olarak tespit edilen ALT seviyeleri genellikle karaciğer enfeksiyonu, hepatosteatoz (karaciğer yağlanması), siroz, hepatit, karaciğer kistleri ve kanserleri ile buna benzer hastalıkları işaret eder.
AST testi için normal referans aralığı
Yüksek ALT, karaciğerde herhangi bir hastalık belirtisine işaret ediyor olabilir. ALT yüksekliğine neden olan en önemli hastalıkların başında karaciğer yağlanması, obezite, diyabet, ilaç kullanımı, alkol kullanımı, hepatitler, siroz, safra yolu tıkanıklıkları, malignite ve kalp yetmezliği gelir.
Dengeli bir diyetle egzersizi artırmak ve kalori tüketimini azaltmak, insanların kilo vermesine yardımcı olur. Kilo vermek karaciğer hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve alt seviyesinin düşmesine yardımcı olur.
Genel olarak ALT seviyeleri 57 U/L’nin üzerine çıkması ALT yüksekliği olarak adlandırılır. Yüksek çıkan her ALT seviyesi beraberinde bir tedavi gerektirmeyebilir. Bazen de yüksek ALT seviyeleri hepatit, enfeksiyon, siroz gibi hastalıklardan kaynaklanabilir.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…