CRP (C-reactive protein) yüksekliği, vücutta inflamasyon ve enfeksiyon belirtilerinin varlığını gösteren bir biyobelirteçtir. CRP yüksekliği, bir dizi hastalığın belirleyicisi olabilir ve tedavi sürecinde değerli bir gösterge olabilir. Bu nedenle, CRP yüksekliği yaşayan bir birey için uygun tıbbi uzmana başvuru gereklidir.
CRP yüksekliği için hangi bölüme gidilir sorusu, farklı uzmanlık alanları içerisinde biraz karmaşık bir durumu ortaya koyar. Çünkü CRP yükselmesi birçok farklı hastalığın belirtisi olabilir. Öncelikle, birinci basamak sağlık hizmetleri sunan bir aile hekimi veya genel bir iç hastalıkları uzmanı ile başvurmak en doğru adımdır. Bu sağlık profesyonelleri, hastanın genel sağlık durumunu ve semptomlarını değerlendirecektir. Eğer CRP yüksekliğinin nedeni bilinen bir hastalıksa, o zaman o hastalığın tedavisine odaklanan bir uzmana yönlendirme yapılabilir.
CRP yüksekliği genellikle enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar, kanser, kalp hastalığı ve inflamatuvar hastalıklar gibi durumlarla ilişkilendirilebilir. Bu sebeple, enfeksiyon hastalıkları, romatoloji, kardiyoloji veya onkoloji gibi farklı tıbbi uzmanlık alanlarına yönlendirme yapılabilir.
Ancak CRP yüksekliği için kesin olarak hangi bölüme gidilir sorusunun cevabı, her bireyin durumuna ve semptomlarına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, her zaman birinci basamak sağlık hizmetleri sunan bir hekimle başvurmak ve onun yönlendirmesine uygun şekilde ileri tetkikler ve tedaviler için uygun uzmanlık alanına yönlendirilmek en uygun yol olacaktır.
Özetle, CRP yüksekliği vücutta inflamasyon ve enfeksiyon belirtilerini gösterir. Bunu değerlendirmek için ilk olarak birinci basamak sağlık hizmetleri sunan bir hekime başvurmak önemlidir. Bu hekim, semptomları değerlendirerek uygun bir uzmanlık alanına yönlendirmeyi sağlayacaktır. Farklı hastalıklarla ilişkili olan CRP yüksekliği, enfeksiyon hastalıkları, romatoloji, kardiyoloji veya onkoloji gibi uzmanlık alanlarına yönlendirme yapılabilir. Ancak bireyin durumuna ve semptomlarına göre uzmanlık alanı değişebilir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir.15 Ağu 2023
Sağlıklı bireylerin %90’ında CRP düzeyi 3.0 mg/L’nin altındadır. 3 mg/L üzerindeki CRP değerlerinin normal olmadığı, belirgin hastalık tablosu olmasa bile altta yatan bir hastalık olduğu düşünülür.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.15 Ağu 2023
Sağlıklı bir kişide CRP düzeyi 0 – 10 mg/L olarak kabul edilir. Bu doğrultuda 10 mg/L’nin üzerinde hesaplanan durumlarda CRP yüksekliğinden söz edilir.13 Tem 2021
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…