Cushing sendromu, kortizol hormonunun vücutta aşırı seviyelerde üretilmesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu makalede, Cushing sendromunun nasıl meydana geldiği ve hangi faktörlerin bu duruma yol açabileceği incelenecektir.
Cushing sendromunun en yaygın nedeni, kortizol hormonunun aşırı miktarda salgılanmasıdır. Normalde, kortizol hormonu, stres tepkisi sırasında salgılanması gereken bir hormondur. Ancak bazı durumlarda, kortizol hormonunu düzenleyen mekanizmada bir bozukluk meydana gelir ve aşırı kortizol üretimi başlar. Bu durumun en sık nedeni, hipofiz bezindeki bir tümörün kortizol salgısını artırmasıdır. Bu tür tümörler, en yaygın olarak baş ve boyun bölgelerinde bulunur.
Bununla birlikte, Cushing sendromu aynı zamanda adrenal bezlerdeki tümörlerden veya kortikosteroid ilaçlarının uzun süreli kullanımından da kaynaklanabilir. Adrenal bezlerdeki tümörler, kortizol hormonunu aşırı miktarda salgılayabilir ve bu da Cushing sendromunun gelişmesine neden olabilir. Ayrıca, bazı hastalıklar veya ilaçlar kortizol hormonunu arttırabilir ve bu da Cushing sendromuna yol açabilir.
Cushing sendromunun belirtileri arasında aşırı kilo artışı (özellikle bel bölgesinde), yüzde ve boyunda kızarıklık, ciltte incelme ve kolay morarmalar, kas zayıflığı, kemiklerde zayıflama ve osteoporoz, yorgunluk ve depresyon yer alır.
Cushing sendromunun tanısı, belirtilerin incelenmesi ve kortizol seviyelerinin ölçülmesiyle konulur. Kan testleri ve görüntüleme teknikleri, Cushing sendromunun altında yatan nedeni belirlemek için de kullanılabilir.
Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale, tümörün çıkarılması veya kortikosteroid ilaçların düşürülmesi yer alır. Tedavi edilmeyen Cushing sendromu, sağlık sorunlarına ve komplikasyonlara yol açabilir, bu nedenle erken teşhis ve tedavi önemlidir.
Sonuç olarak, Cushing sendromu, kortizol hormonunun aşırı miktarda üretimi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu sendromun başlıca nedenleri arasında hipofiz veya adrenal bezlerdeki tümörler ve kortikosteroid ilaçların uzun süreli kullanımı bulunur. Tanı ve tedavi için doktor kontrolü önemlidir.
Son olarak Cushing, tedavisi mümkün olan bir hastalık. Böbrek ustu bezinden aşırı kortizol salımını normal değerde tutmaya yönelik tedavi uygulanmak zorunda. Tedavi sonuc vermediğinde böbrek ustu bezi çıkarılabilir ya da bunları devre dışı bırakan ilaçlar kullanılabilir.
Cushing sendromu tanısı nasıl konulur? Kortizol fazlalığının tanısı, bulguları olan kişilerde kan, idrar ve tükürükte kortizol düzeyleri incelenerek ve kortizolün baskılanmadığını ölçen testlerle konulur. Ayırıcı tanı için ise MR, tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır.1 Haz 2021
Cushing sendromunun teşhisinde kanda ve idrarda bakılan kortizol, ACTH gibi testler ile kortizol baskılanma testleri (dexametazon supresyon testleri) ve kortizol salgılayan odağın araştırıldığı görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır.1 Haz 2021
Tükürük testinde gece geç saatlerde hastadan toplanan küçük bir tükürük örneği ile kortizol seviyesinin analiz edilmesi sağlanarak, hastalığın varlığı veya yokluğu belirlenebilir. *BT veya MR taramaları, tümörler gibi anormallikleri tespit etmek için hipofiz ve böbrek üstü bezlerinin görüntülenmesini sağlar.1 Haz 2021
İdrar tahlili sonucunda glukozun pozitif çıkması durumu tip 2 diyabetin bir işaretidir.24 Tem 2023
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.30 Nis 2021
Normal koşullarda idrarda glukoz bulunmaz, kan glukozu aşırı yükselerek eşik değer olan 180 mg/dl’ yi aştığında glukoz idrarla atılmaya başlar. Bu durum glikozüri olarak bilinir, kandaki glukozun idrar yoluyla uzaklaştırılması hastada su kaybına da neden olarak tabloyu kötüleştirir.
Normal koşullarda idrarda glukoz bulunmaz, kan glukozu aşırı yükselerek eşik değer olan 180 mg/dl’ yi aştığında glukoz idrarla atılmaya başlar. Bu durum glikozüri olarak bilinir, kandaki glukozun idrar yoluyla uzaklaştırılması hastada su kaybına da neden olarak tabloyu kötüleştirir.
İdrar tahlili sonucunda glukozun pozitif çıkması durumu tip 2 diyabetin bir işaretidir.24 Tem 2023
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…