Categories: Genel

Digoksin hangi ilaçlarla kullanılmaz?

Digoksin, kalp düzensizliklerinin tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Ancak, bazı ilaçlarla birlikte kullanımı önerilmemektedir. Digoksinin belirli ilaçlarla etkileşime girebileceği için dikkatli olunmalı ve herhangi bir yeni ilaca başlamadan önce doktorla görüşmek önemlidir.

Digoksin kullanıcıları, diğer bazı kalp ilaçları, tetrabenazin (sarkınç) ve amiodaron (kordaron) gibi antiaritmik ilaçlarla birlikte digoksin kullanmamalıdır. Bu kombinasyonlar, kalp atış hızını düzenleme açısından birbirleriyle etkileşime geçebilir ve istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

Digoksin aynı zamanda bazı antibiyotiklerle de etkileşime girebilir. Eritromisin ve klaritromisin gibi makrolid antibiyotikler, digoksinin vücutta daha yavaş bir şekilde temizlenmesine neden olabilir ve digoksin düzeylerinde birikime yol açabilir. Bu da digoksin zehirlenmesine ve ciddi yan etkilere yol açabilir.

Bununla birlikte, bazı ilaçların digoksinin etkisini azaltabileceği unutulmamalıdır. Oral antasitler gibi bazı ilaçlar, digoksinin emilimini azaltabilir ve etkinliğini azaltabilir. Aynı şekilde, özellikle antidepressanlar ve antipsikotikler gibi bazı psikiyatrik ilaçlar da digoksinin etkisini azaltabilir.

Son olarak, bazı diüretiklerin (idrar söktürücüler) digoksinle birlikte kullanımı da dikkat gerektirebilir. Furosemid gibi yüksek dozda diüretik kullanan hastalarda, digoksin düzeyleri düşebilir ve tedavinin etkinliği azalabilir.

Digoksin kullanan hastalar, herhangi bir yeni ilaca başlamadan önce mutlaka doktorlarına danışmalı ve ilaçların birlikte kullanımının güvenli olup olmadığını sormalıdır. Eğer istenmeyen yan etkiler veya ilaç etkileşimleri meydana gelirse, derhal doktora başvurulmalıdır.

Digoksin kimler kullanamaz?

Hamile iseniz ya da emziriyorsanız, bunu doktorunuza bildirin. Spesifik olarak doktorunuz Page 3 tarafından reçete edilmediği sürece, DİGOXİN-SANDOZ hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. Doktorunuz sizi hamilelik sırasında DİGOXİN-SANDOZ kullanmanın potansiyel riskleri konusunda bilgilendirecektir.

Digoksin ne zaman verilir?

Tedavinin başlangıcında günlük doz (3 ila 5 gün boyunca yavaş etki önerilir) istenen etki elde edilene kadar birkaç defaya bölünerek, günde 0.5-1.5 mg= 2-6 tablettir. İdame tedavisi (aynı zamanda kademeli etki için): Günde 0.125-0.75 mg= 1/2-3 tablet. Bu doz tedavi başlangıcından itibaren de verilebilir.

Digoksin verilirken nelere dikkat edilir?

Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz. Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz. Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.

Digoksin sabah mı akşam mı?

Mevcut bilgilere göre klinik pratik uygulamada ilaç etkileşimleri düşünülerek digoksinin tek doz akşam saatlerinde verilmesi, digoksin düzeyi ölçümü minimal 6 saat, optimal 12 saat sonra bakılması çalışmamıza göre önerilebilir.

vecihi

Share
Published by
vecihi

Recent Posts

Anti HBs değeri 500 ne demek?

Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…

11 ay ago

Saz hangi ülkeye aittir?

Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…

11 ay ago

Müşterek kime denir?

Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…

11 ay ago

Demir serum kaça düşerse tehlikeli olur?

Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…

11 ay ago

Elisa testi ücreti ne kadar?

Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…

11 ay ago

Erkeklerde mantar nasıl belli olur?

Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…

11 ay ago