Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmemesi ve fallop tüplerinde veya diğer pelvik organlarda implantasyonun gerçekleşmesi durumudur. Bu durum, ciddi bir tıbbi sorun olarak kabul edilmekte ve acil müdahale gerektirmektedir. Dış gebelik, erken dönemde teşhis edilmezse sağlık sorunlarına ve hatta ölüme neden olabilir.
Dış gebelik teşhisinde, gebelik testleri yanı sıra beta hCG (beğta insan koryonik gonadotropin) düzeyleri de incelenir. Beta hCG, hamilelikte üretilen ve dolaşımda bulunan bir hormondur. Dış gebelik durumlarında, beta hCG seviyeleri tipik olarak normalden daha yavaş yükselir.
Yapılan araştırmalar, normal bir hamilelikte beta hCG düzeylerinin her iki günde bir iki kat arttığını göstermektedir. Ancak dış gebelikte bu artış oranının daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Örneğin, genellikle dış gebelik şüphesi doğan bir kadında yapılan testlerde, beta hCG seviyeleri normal bir hamilelikte beklenen değerlerden daha düşük olacaktır.
Dış gebelikte beta hCG seviyelerinin yükselmesi, genellikle biraz farklı bir şekilde gerçekleşir. Bu durumda, beta hCG düzeyleri her 48-72 saatte bir yavaşça artar veya birkaç günlük bir süre boyunca düşük bir artış gösterir. Bu nedenle, dış gebelik durumunda beta hCG seviyelerini düzenli olarak takip etmek önemlidir.
Ancak her dış gebelik vakasında beta hCG seviyeleri farklılık gösterebilir ve her hastada aynı seviyeleri görmek mümkün olmayabilir. Bu nedenle, dış gebelik teşhisi, beta hCG seviyeleri gibi tek bir faktöre dayanmamalıdır. Ultrason muayenesi gibi diğer klinik bulgularla birlikte değerlendirme yapılması gerekmektedir.
* EG’lerin %17’sinde, B hCG değerinin ikiye katlanma zamanı normal gebeliklere benzer şekilde (yani, 48 saat içinde %53’ün üzerinde artış) izlenebilir. Hastanın ilk kan değerleri mutlaka elde edilmelidir. Kan değerlerinin seri ölçümü rüptür ektopik gebelik tanısından emin olunamadığında önem kazanır.
Beta-hCG seviyeleri iki günlük sürede aynı kalıyor veya uygun oranlarda artmıyor ise ve 1500 üstü değerlerde vajinal ultrasonda gebelik kesesi görünmüyorsa dış gebelik düşünülebilir. Eğer beta-hCG iyi artış göstermiyor veya artmıyor ise tanı amaçlı küretaj da düşünülebilir.2 Kas 2023
Yüksek Beta HCG seviyesinin en yaygın nedeni gebeliktir. Fakat hormonun yüksek tespit edilmesi sağlıklı giden bir gebeliğin teşhisi için tek başına yeterli değildir. Yapılan kan testleri sonucunda 10 mlU/mL’nin üzerinde tespit edilen Beta HCG hormonu için en doğru yöntem, 48-72 saat sonra testin tekrarlanmasıdır.
Beta HCG hormonu, alfa ve beta olmak üzere iki alt türü bulunan insan koryonik gonadotropin hormonunun beta türüdür. Gebeliğin oluşumuna ilişkin en erken evrelerde bile HCG hormonu önemli düzeylerde artış gösterdiğinden gebelik testi olarak en sık kullanılan parametredir. Kanda ve idrarda kolaylıkla testi yapılabilir.
Mantar enfeksiyonunun belirtileri arasında ciltte pembe ve kırmızımsı, yuvarlak ve ara sıra kaşıntılı döküntüler bulunur. Yüz, gövde, kollar ve bacaklarda görülebilir. Mantar hastalığının teşhisi, etkilenen bölgenin incelenmesi ve gerekli görülen durumlarda deri örneği alınarak konulmaktadır.
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
Mantar enfeksiyonu vücudun hemen her bölgesine yerleşebilir. En sık rastlanan belirtisi kaşıntıdır. Mantar nerede yerleşmişse o bölge kaşınır. Cilt yüzeyini etkilediği durumlarda ciltte; pullanma, kırmızı döküntüler ve yumrular, saç mantarında; saç dökülmesi ve etkilenen bölgede kellik meydana getirebilmektedir.
Mantar hastalığı, yaygın olarak görülen ve bulaşıcı enfeksiyon hastalıkları arasında bulunan deri hastalığıdır. Vücudun birçok yerinde meydana gelebilen bu hastalık, zaman içinde farklı bölgelere de yayılabilir.16 Kas 2022
Mantar, çevre bölgelerde ya da tamamen farklı bir bölgede yayılım göstererek o bölgelerde de iltihaplanmaya neden olabilir. Bu durumda enfeksiyon çok daha şiddetli semptomlarla seyreder. Mantar hastalıkları en çok ayak, tırnak, kasık ve vajina, saç gibi bölgelerde deri üzerinde ortaya çıkar.19 Kas 2020
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…