Categories: Genel

Diyabetin en ciddi ve en ağır komplikasyonları nelerdir?

Diyabet, kan şekeri seviyelerini kontrol etmekte zorlanan bir metabolik hastalıktır. Diyabetin en ciddi ve en ağır komplikasyonları, kan şekeri seviyelerinin uzun süreli kontrolsüz kalması durumunda ortaya çıkar.

1. Diyabetik ketoasidoz (DKA): Diyabetik ketoasidoz, kan şekeri seviyelerinin çok yüksek olduğu durumlarda ortaya çıkan bir komplikasyondur. Vücut, enerji üretmek için yağları yakar ve bu sırada keton adı verilen zararlı maddeler birikir. DKA, belirtileri arasında bulantı, kusma, karın ağrısı, hızlı soluk alma ve bilinç değişikliği gibi ciddi semptomlara neden olabilir. Tedavi edilmezse, DKA hayati tehlike oluşturabilir.

2. Hipoglisemi: Diyabeti kontrol altına almak için kullanılan ilaçlar veya insülin kullanımı sonucunda kan şekeri seviyeleri tehlikeli bir şekilde düşebilir. Hipoglisemi, baş dönmesi, terleme, hızlı kalp atışı, açlık hissi gibi semptomlarla kendini gösterir. Ciddi bir hipoglisemi atakları, bilinç kaybına veya nöbetlere yol açabilir ve hatta ölümcül olabilir.

3. Retinopati: Diyabetin bir komplikasyonu olan retinopati, gözlerin retinasında hasara neden olur. Yüksek kan şekeri seviyeleri, retinadaki küçük kan damarlarının hasar görmesine ve kanamaya neden olur. Retinopati, görme kaybına ve hatta körlüğe yol açabilir.

4. Nefropati: Diyabetik nefropati, böbreklerin hasar görmesine neden olan bir komplikasyondur. Yüksek kan şekeri seviyeleri, böbreklerdeki küçük kan damarlarında hasara yol açar. Bu, böbrek fonksiyonlarının azalmasına ve sonuçta böbrek yetmezliğine neden olabilir.

5. Nöropati: Diyabet, sinir sistemi üzerinde de hasara yol açabilir. Diyabetik nöropati olarak adlandırılan durum, eller ve ayaklar gibi uzuvlarda uyuşma, karıncalanma ve ağrıya neden olur. Bu semptomlar zamanla kötüleşebilir ve hareket kabiliyetini etkileyebilir.

Sonuç olarak, diyabetin en ciddi ve en ağır komplikasyonları arasında diyabetik ketoasidoz, hipoglisemi, retinopati, nefropati ve nöropati yer alır. Diyabeti kontrol etmek, düzenli kan şekeri takibi, sağlıklı bir yaşam tarzı ve düzenli tıbbi takibi gerektirir, böylece bu komplikasyonların riski azaltılabilir.

Akut komplikasyon ne demek?

Kronik komplikasyonlar, uzun zaman içinde gelişen ve kontrol edilmezse ciddi hasarlara neden olabilen sorunlardır. Akut komplikasyonlar ise herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir ve başka komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonlar kaçınılmaz değildir.

Tip 2 Diyabet ilerlerse ne olur?

İnsülin, oluşan bu glikozun kandan vücut hücreleri içine taşınmasına yardımcı olur. Tip 2 diyabet, tedavi edilmediği takdirde kalp sorunlarları, böbrek hastalığı ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilse de tanı ve tedavisi günümüzde mümkün bir rahatsızlıktır.15 Kas 2022

Diyabetik komplikasyonlar nelerdir?

Diyabet, yaşam boyu süren, dikkatli kontrol gerektiren kronik bir hastalıktır. Gerektiği gibi kontrol edilmezse, kardiyovasküler hastalıklar (kalp damar hastalıkları), böbrek yetmezliği, körlük, sinir hasarı ve diyabetik ayak gibi çeşitli sorunlara yol açabilir.14 Kas 2020

Diyabetin en ciddi ve en ağır komplikasyonu nedir?

Kardiyovasküler hastalık : Birçok ülkede, kardiovasküler hastalık ya da dolaşım sistemi hastalığı diyabetli kişiler arasında en başta gelen ölüm sebebidir. Diyabetli kişilerde kalp hastalığı ya da inme riski 2-5 kat daha fazladır.

Patch testi nasıl yapılır?

Nasıl uygulanır? Bu testte sırta bant yoluyla alerjen içeren kutucuklar yapıştırılır ve iki gün sırtta kalması sağlanır. Bu sayede deri yama testi gerçekleştirilmiş olur. İki gün sonra bantlar sökülür, 2. ve 3. günlerde test değerlendirilir ve bulunabilen bir alerjen var ise hastanın bu maddeden kaçınması önerilir.

Patch testi ne için yapılır?

Deri Yama Testi (Skin Patch Test) Deri yama testi nedir?; skin patch test yada deri patch testi olarakta bilinir. Kimyasal madde alerjisini değerlendirir bu nedenle alerjik kontakt dermatit tanısında kullanılır.

Egzama testi nasıl yapılır?

Patch Testi: Egzama hastalığına neden olan alerjik maddelerin tespitinde kullanılan bir testtir. Bir bant üstüne kimyasal maddeler dökülür ve bu bant hastanın sırtına yapıştırılarak 2 gün beklenir. Kızarıklığın olduğu bölgeler alerjen maddenin tespitini sağlar.

Alerji deri testi sonuçları nasıl yorumlanır?

Deri testleri yapıldıktan 15 dakika sonra değerlendirilir. Pozitif reaksiyonlarda >3 mm üzerinde şişlik meydana gelir. Deri testlerinde pozitif sonuçlar alerjene karşı duyarlılığı (sensitizasyon) göstermekle birlikte her zaman alerjik hastalığın var olduğunu göstermez.

Patch nedir nasıl yapılır?

patch, diff(1) ile üretilmiş bir fark listesi içeren bir yama dosyası alır ve bu yama dosyasındaki farkları bir veya daha fazla özgün dosyaya uygulayarak özgün dosyaların yamalı sürümlerini üretir. Normalde yamalı sürümler özgün dosyalara yazılarak oluşturulur.

vecihi

Share
Published by
vecihi

Recent Posts

Anti HBs değeri 500 ne demek?

Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…

10 ay ago

Saz hangi ülkeye aittir?

Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…

10 ay ago

Müşterek kime denir?

Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…

10 ay ago

Demir serum kaça düşerse tehlikeli olur?

Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…

10 ay ago

Elisa testi ücreti ne kadar?

Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…

10 ay ago

Erkeklerde mantar nasıl belli olur?

Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…

10 ay ago