Elisa özellikle HIV virüsü başta olmak üzere birçok hastalığın erken dönemde teşhis edilebilmesi açısından önem taşır. Bu test sonuçlarının güvenilir olması ve doğru çıkması için mutlaka temas üzerinden 3 hafta geçmesi gereklidir.
Bu doğrultuda yapılan testin önemli bir kan testidir. Tarama amaçlı kullanılan bu test genellikle HIV virüsü taramalarında kullanılır. Kan ve vücut sıvıları üzerinden yapılan araştırmalar ve incelemeler neticesinde test aynı gün ya da bir sonraki gün çıkar.
Elisa anti HIV testi yüksek duyarlılıktadır bu nedenle kanda çok az miktarda anti hiv anrikoru olsa dahi bu test pozitif sonuç vermektedir, yani hiv varlığı tespit edilmektedir. Dolayısı ile şüpheli ilişkiden 3 ay geçmişse, ELISA anti HIV testinin negatif sonucunu vermesi, sonucun kesin olarak doğru olduğunu gösterir.
En çok bilinen ve kullanılan ELISA antikor testi ise, 3. haftadan itibaren sonuç verebilmekle birlikte, bu süredeki duyarlılığı düşük olup, genellikle 2 aydan sonra daha net sonuç alınabilmektedir.
– HIV/AIDS.
– Kızamık.
– Kızamıkçık.
– Kabakulak.
– Hepatit B.
– Bruselloz gibi çok sayıda infeksiyon hastalığının tanısı ELİSA testi ile konulabilmektedir.
– İnfeksiyon hastalıkları dışında gebelik testi gibi çeşitli amaçlarla kullanılan ELISA testleri de bulunmaktadır.
Koyu Sarı İdrar: Koyu sarı idrar rengi, vücudun su ihtiyacının yeterince karşılanmadığı anlamına gelir. B vitamini alımı ve fazla laksatif alınması da koyu sarı idrar renginin nedeni olabilir. Koyu sarı idrar normal olarak kabul edilir. Bazı durumlarda ilaç kullanımları da idrarın koyu sarı renk olmasına yol açabilir.29 Mar 2022
Normal idrarın rengi sarının her tonudur. İdrara rengini veren, ürokrom maddesidir. Açık sarı veya suya yakın renk çok sıvı tüketildiğini ve idrar yoğunluğunun en düşük seviyede olduğunu gösterirken, en koyu sarı ise sıvının az tüketildiğini veya böbreğe az sıvı geldiğini işaret eder.
Koyu Sarı İdrar: Koyu sarı idrar rengi, vücudun su ihtiyacının yeterince karşılanmadığı anlamına gelir. B vitamini alımı ve fazla laksatif alınması da koyu sarı idrar renginin nedeni olabilir. Koyu sarı idrar normal olarak kabul edilir. Bazı durumlarda ilaç kullanımları da idrarın koyu sarı renk olmasına yol açabilir.29 Mar 2022
Kanlı idrar veya idrara kan karışması: Çoğunlukla idrar yollarındaki taş ve enfeksiyonlarda görülür. Bu hastalıklarda idrar kanamasına azalıp çoğalan şiddetli ağrı veya idrar yaparken yanma eşlik eder. İdrarda gözle görülür ve tekrarlayan kan görülmesi ağrısız ise tümörler akla gelir.
İdrarda köpük görülmesi, böbrekler yoluyla protein kaçağının belirtisidir. Genellikle tek başına fark edilir. Devamlı ve artarak sürmesi ciddi böbrek hastalığı belirtisidir. Şeker ve tansiyon hastaları, hastalıklarının ilerleyen dönemlerinde böbreklerinin etkilendiğini protein kaçağının başlaması ile anlayabilirler.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…