Folik asit ve B12 vitamini, vücut için hayati öneme sahip olan B kompleks vitaminlerindendir. Her ikisi de hücrelerin sağlıklı bir şekilde işlev görmesi, DNA ve protein sentezi gibi birçok metabolik sürecin düzgün bir şekilde gerçekleşmesi için gereklidir. Ancak, bu vitaminlerin yapıları ve fonksiyonları farklıdır.
Folik asit, B vitamini ailesine ait bir vitamindir. Birçok besin kaynağında bulunur ve folat olarak da adlandırılır. Vücutta folik asit olarak adlandırılan formunda kullanılır. Folik asit, DNA yapımı ve onarımı için gereklidir. Gebelikte bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca hücre bölünmesini ve büyümesini destekler. Folik asit eksikliği, anemi, nörolojik bozukluklar ve doğum kusurlarına neden olabilir.
B12 vitamini, diğer adıyla kobalamin, folik asitle yakından ilişkilidir. B12 vitamini, sağlıklı sinir sistemi fonksiyonları için önemlidir. Aynı zamanda DNA ve RNA sentezi için de gereklidir. Vücutta enerji üretimi ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumu üzerinde de etkilidir. B12 vitamini, et ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklarda bulunur. Bu nedenle, vejetaryen ve vegan kişilerde B12 vitamini eksikliği riski daha yüksektir. B12 vitamini eksikliği, megaloblastik anemi, sinir sistemi hasarı ve bellek sorunlarına neden olabilir.
İki vitaminin benzer özellikleri olsa da, folik asit ve B12 vitamini arasında önemli farklar vardır. Folik asit, hücre bölünmesi ve DNA yapımında temel bir rol oynarken, B12 vitamini daha çok sinir sistemi sağlığı, enerji üretimi ve kırmızı kan hücreleri üzerinde etkilidir. Bu vitaminlerin eksikliği birçok sağlık sorununa yol açabilir. Beslenme düzeninde çeşitli kaynaklardan bu vitaminlerin alınması, sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Özellikle hamilelik döneminde folik asit ve B12 vitamini takviyelerinin kullanılması önerilmektedir.
Folik asit eksikliğinde ne yenmeli?
– Yumurta,
– Kuşkonmaz,
– Fasulya, bezelye, nohut, mercimek gibi baklagiller,
– Ay çekirdeği,
– Maydanoz, nane, roka, ıspanak, brokoli, brüksel lahanası gibi yeşil sebzeler,
– Pancar,
– Portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller,
– Fındık, ceviz gibi kabuklu kuruyemişler,
Folik asit en çok ne de var?
– Yumurta,
– Kuşkonmaz,
– Fasulya, bezelye, nohut, mercimek gibi baklagiller,
– Ay çekirdeği,
– Maydanoz, nane, roka, ıspanak, brokoli, brüksel lahanası gibi yeşil sebzeler,
– Pancar,
– Portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller,
– Fındık, ceviz gibi kabuklu kuruyemişler,
Folic acid nedir ne işe yarar?
Folatın sentetik şekli olan folik asit, vücutta kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardım eden ve gıdalarda doğal olarak bulunan suda çözünen B9 vitaminidir. Yeşil yapraklarda bolca bulunduğundan Latince de yaprak anlamına gelen folum’dan türetilmiştir.28 Eyl 2023
Folik asit hangi vitamin?
Folik asit, aynı zamanda pteroylmonoglutamic asit olarak da bilinen B9 vitamininin sentetik bir formudur.8 Ara 2020
LDL kolesterol yüksek olunca ne olur?
LDL yüksekliği nedir? LDL yüksekliği, damar tıkanıklığı, damar sertliği; dolayısıyla da kalp hastalıklarına yakalanma riskini ciddi şekilde artırır. LDL, damar duvarlarına yapıştığı için kan akışı zayıflar. Bu vesileyle kalp hastalıkları meydana gelir.
LDL kolesterol yüksekliği belirtileri nelerdir?
Kanda bulunan yüksek ldl kolesterol değerleri kişide nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik, uyuşma ve konuşma bozukluğu gibi belirtiler ortaya çıkarabilir. Bunlara ek olarak cilt solukluğu ve yüksek tansiyon da ldl kolesterol yüksekliği belirtilerindendir.4 Eki 2023
LDL kolesterol yüksek çıkması ne demek?
LDL, kişilerde kalp hastalığı riskinin belirlenmesi için bakılan bir parametredir. Karaciğerde üretilen bir protein türü olan ve kan yoluyla taşınan LDL, kişilerde kalp hastalığı riskinin belirlenmesi için bakılan bir parametredir. LDL’nin yüksek olması kalp-damar hastalıkları riskini de artırır.
LDL kolesterol kaç olunca tehlikeli?
Sağlıklı kişilerde LDL kolesterolün 130 mg/dL’den düşük olması normal, 130-159 mg/dL arasında olması sınırda yüksek, 160 mg/dL ve üzerinde olması ise yüksek riskli kabul edilmektedir.
LDL kolesterol yüksekse ne yapılmalı?
– Margarin tüketimi azaltılmalı
– Zeytin yağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar tüketilmeli.
– Kırmızı et yerine deniz ürünleri tüketilmeli.
– Yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri tercih edilmeli.
– Dondurulmuş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durulmalı