FSH yani Folikül Sitümüle Eden Hormon beynimizin alt kısmında bulunan hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Ancak başlıca görev yeri üreme organlarımız olan kadınlarda yumurtalık erkeklerde de testistlerdir. FSH hormonu, yumurtalıkların yumurta ve testislerin de sperm üretmesinde katkıda bulunur.12 Mar 2022
FSH (Follicle Stimulating Hormone) Normal değerleri aşağıda belirtilen seviyelerdedir: Folliküler faz 2,00-10,00 mIU/ml. Pik 8,50-30,00 mIU/ml. Luteal faz 2,00-10,00 mIU/ml.
FSH hormonu değeri 10’un üzerine çıktığında hamile kalma şansında düşüş meydana gelebilir. FSH 15’in üzerine çıktığında hamile kalma problemi ciddi seviyede olur. FSH’taki artış ne kadar fazla olursa gebelik elde edilmesi o kadar zorlaşır.
Normal değeri aralığı olan 0.3-10 mIU/ML’nin üstünde çıkan FSH değerleri kadınların hamile kalma ihtimalini çok düşürür. Hamile kalmak isteyen kadınların fsh değerinin 10’un altında olması gerekir.13 Tem 2023
Kadında FSH hormonu yüksekliği, sıklıkla vücudun yumurta üretmek için normalden daha fazla çalıştığının bir göstergesidir. Erkeklerde ise FSH hormonu yüksekliği sperm üretim bozukluğunu gösterir. Ergenliğe geçiş aşamasında ve hormon tedavisi gören kişilerde de FSH hormonu yüksekliği görülebilir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.22 Oca 2021
– Kapalı ortamda çalışan kişiler.
– Yaşlılar.
– Beslenme bozukluğu olanlar.
– Yüksek faktörlü güneş kremi kullananlar.
– Kapalı giysi giyenler.
– Gebe ve emziren kadınlar.
– Böbrek hastalığı olan kişiler.
– Karaciğer hastalığı olanlar.
Raşitizm, D vitamini eksikliğinden dolayı kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması anlamına gelir. Bu hastalık, bacaklarda eğrilik, el ve ayak bileklerinde kalınlaşma, büyüme geriliği, göğüs kemiği deformiteleri gibi kemik yapısında kalıcı bozukluklara neden olabilmektedir.4 Ağu 2020
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Çocuklarda 12-20 ng/ml D vitamini düşüklüğü olarak kabul edilirken yetişkinlerde 30 ng/ml düzeyinin altı düşük olarak kabul edilir. Serum düzeyinin 100-150 ng/ml ve üzerinde olması ise intoksikasyon yani aşırı D vitamini konsantrasyonunu gösterir.23 Tem 2020
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…