Gizli şeker vücut üzerinde şeker hastalığının zararlarına benzer zararlar oluşturmaktadır. Bu durum göz, böbrek, sinir hasarı, damar sertliği ve bununla ilişkili kalp damar hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlar.1 Haz 2021
Gizli şeker geçer mi? Gizli şeker uygun yaşam tarzı değişikliği ile geri döndürülebilir bir durumdur.1 Haz 2021
Tedavide temel olarak insülin direncinin azaltılması hedeflenir. Beslenmeye dikkat ederek, fazla kilolardan kurtularak ve düzenli spor yaparak insülin hormonu kontrol altında tutulabilir. Aynı zamanda, gerekli görüldüğü durumlarda ilaç tedavisine başlanabilir.26 Eki 2020
Normal bir bireyde kan şekeri 2 saatlik süre zarfı sonunda 140 mg/dl’nin altındadır. 2.saat kan şekeri 140 ila 199 mg/dl arasında seyrediyorsa gizli şeker, 200mg/dl üstünde değer alıyorsa şeker hastalığı tanısı konur.1 Şub 2021
Normal bir bireyde kan şekeri 2 saatlik süre zarfı sonunda 140 mg/dl’nin altındadır. 2.saat kan şekeri 140 ila 199 mg/dl arasında seyrediyorsa gizli şeker, 200mg/dl üstünde değer alıyorsa şeker hastalığı tanısı konur.1 Şub 2021
Kan uyuşmazlığına tıbbi müdahale Eğer gebeliğin 28. haftasına kadar anne ile bebeğin kanlarında karışma meydana gelmediyse ki bu durum ‘indirek coombs’ dediğimiz kan testi ile tespit edilerek bu haftada koruyucu iğne yapılır.
Bu nedenle ilk gebelikten itibaren gebeliğin belirli bir döneminde ve gerekirse doğumda kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmazsa bebekte anemi, sarılık gibi hastalıklar; gebelik sürecinde ölü doğum ve düşük gibi komplikasyonlar meydana gelebilir.
Çoğu zaman ilk gebelikte herhangi bir sorun oluşmaz. Ancak 2. ve sonraki gebeliklerde düşük veya bebek sağlığını etkileyen durumların gelişme olasılığı vardır. Bu nedenle ilk gebelikten itibaren gebeliğin belirli bir döneminde ve gerekirse doğumda kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
Daha önce de belirtildiği gibi ilk çocuk için ciddi bir tehlike bulunmamaktadır. Fakat daha sonra gerçekleşen doğumlarda tehlike meydana gelmesin diye hamileliğin 28’inci haftasında anneye kan uyuşmazlığı iğnesi uygulanır. Bebek doğduğu zaman bebeğin RH değerinin kontrolü sağlanır.
Daha sonraki gebeliklerde sorun yaratmasın diye 28-34. Haftalar arasında en sık bilinen şekli ile kan uyuşmazlığı iğnesi adı verilen bir uyuşmazlık iğnesi yapılır. Bebek doğduktan sonra Rh (–) ise yeni bir doza gerek yoktur, eğer Rh (+) ise ilk 72 saat içerisinde mutlaka anneye 2. Doz iğne de yapılır.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…