– Bol sıvı tüketmek.
– Brüksel lahanası, avokado, brokoli gibi lifli gıdalar tüketmek.
– Ekmek, makarna, şekerli ve gazlı içecekler gibi karbonhidratı bol gıdaları sınırlandırmak.
– Düzenli şeker ölçümü yapmak.
– Kalori alımını azaltmak için porsiyon kontrolü
– Egzersiz yapmak.
– Kiloyu dengelemek.
Gizli şeker herkeste ortaya çıkabilir, ancak bazı faktörler bu riski artırır. Özellikle yaşam tarzı ve genetik gizli şeker üzerine etkili iki faktördür. Düzenli olarak kırmızı et, işlenmiş et ve şekerle tatlandırılmış içeceklerin tüketimi bu riski artırabilir.
Tedavide temel olarak insülin direncinin azaltılması hedeflenir. Beslenmeye dikkat ederek, fazla kilolardan kurtularak ve düzenli spor yaparak insülin hormonu kontrol altında tutulabilir. Aynı zamanda, gerekli görüldüğü durumlarda ilaç tedavisine başlanabilir.26 Eki 2020
Gizli şeker, dengeli beslenme planıyla kontrol altında tutulabilmektedir. Gizli şekerin teşhisi oldukça önemlidir çünkü diyabet teşhisi konulan bireylerin yaklaşık olarak %20’sinde organ hasarı meydana gelmektedir ve vakalarda görmede bozukluk, kalp krizi riski gibi sorunlar meydana gelmektedir.1 Şub 2021
Tokluk kan şekeri yani besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan şekeri değeri 140 mg/dl’ye kadar normal kabul edilir. Bu değer 140-200 mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl’nin üzerine çıkması ise şeker hastalığını ifade eder.
– Obezite,
– Doğum yapmamak,
– Emzirmemek,
– Hareketsiz yaşam tarzı,
– Gıda katkı maddeleri ve pestisit (haşere ilacı) gibi kimyasallara maruz kalmak,
– Meme dokusunda yoğun travmaya maruz kalmak,
– Dışarıdan uzun süre hormon kullanımı meme kanseri riskini artıran faktörler arasında sayılabilir.
İleri yaş önemli bir risk faktörüdür. Meme kanseri teşhisi konan kadınların % 70’i, 50 yaş üzerindedir. Diğer bir deyimle, yaşı 50′ nin üzerinde olan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı, yaşı 50′ nin altında olan kadınlardan 4 kat daha fazladır.
– Obezite,
– Doğum yapmamak,
– Emzirmemek,
– Hareketsiz yaşam tarzı,
– Gıda katkı maddeleri ve pestisit (haşere ilacı) gibi kimyasallara maruz kalmak,
– Meme dokusunda yoğun travmaya maruz kalmak,
– Dışarıdan uzun süre hormon kullanımı meme kanseri riskini artıran faktörler arasında sayılabilir.
Cinsiyet: Kadın olmak meme kanseri için temel risk faktörüdür. Tüm meme kanseri vakalarının %1’den azı erkeklerde görülmektedir. İleri yaş: Genç kadınlarda da görülebilmesine rağmen, meme kanseri vakalarının çoğunluğu 50 yaşından sonra görülür. Meme kanseri riski yaş ilerledikçe de artmaktadır.
40 yaş üzerinde olmak meme kanseri riskini doğrudan artıran önemli faktörlerden biridir. 20’li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar.18 Kas 2022
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…