Globulin, kan plazmasında bulunan ve bağışıklık sistemi, kan pıhtılaşması ve hücre zarı işlevleri gibi bir dizi önemli işlevi yerine getiren proteinlerin genel adıdır. Globulin seviyeleri, bir bireyin sağlık durumunu belirlemek için yaygın olarak kullanılan bir kan testi olan tam kan sayımı (CBC) sırasında belirlenebilir.
Globulin yüksekliği, normalden daha yüksek globulin seviyelerine sahip olan bir durumdur. Bu durum, vücutta aktif bir bağışıklık yanıtının olduğunu veya iltihap, enfeksiyon veya başka bir hastalığın varlığını gösterebilir. Globulin yüksekliği, çeşitli sağlık sorunlarına işaret edebileceği için erken teşhis ve tedavi için önemli bir belirtidir.
Birçok faktör globulin seviyelerini etkileyebilir. Kronik karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, lösemi, lenfoma gibi kanserler, romatoid artrit, sarkoidoz gibi inflamatuar hastalıklar ve bazı otoimmün bozukluklar globulin yüksekliğine neden olabilir. Bununla birlikte, bazı ilaçlar da glokulin seviyelerini etkileyebilir.
Globulin yüksekliğinin belirtileri, genellikle altta yatan hastalığın belirtileriyle ilişkilidir. Örneğin, romatoid artritli bir bireyde eklem şişliği ve ağrısı gözlenebilir. Bununla birlikte, globulin yüksekliği genellikle belirti vermez ve tesadüfen kan testi sırasında saptanır.
Globulin yüksekliğinin tedavisi, altta yatan nedenin ve hastalığın tedavi edilmesini gerektirir. Tedavi genellikle ilaçlar, diyet değişiklikleri veya cerrahi müdahaleler gibi yöntemleri içerebilir.
Sonuç olarak, globulin yüksekliği, vücuttaki bağışıklık sisteminin aktive olduğunu ve bir hastalığın varlığını gösterebileceği önemli bir belirtidir. Erken teşhis ve tedavi için düzenli kan testlerinin yapılması önemlidir.
Globulin, vücut tarafından üretilen kanda bulunan bir protein çeşididir. Karaciğer tarafından salgılanır ve vücudun bağışıklık sistemini korumaya, kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur.23 Oca 2023
TBG (Tiroksin bağlayıcı globülin): karaciğerde sentezlenen bu protein, tiroid hormonlarını kanda taşıyan başlıca proteindir.18 Nis 2021
GGT yüksekliği genellikle karaciğer hastalıklarının bir belirtisidir. Alkol bağımlılığı, hepatit, safra taşı, pankreatit ve karaciğer tümörleri gibi durumlar GGT seviyelerinin artmasına neden olur. Ayrıca kalp hastalığı ve diyabet riski de GGT yüksekliğine bağlı olarak artabilir.5 Ağu 2023
Normalde A/G (albümin-globulin) oranı 1’den biraz daha yüksek olması beklenir. Oran çok düşük veya çok yüksekse, nedeni ve tanıyı belirlemek için ek testler yapılmalıdır. Düşük A/G Oranı; Otoimmün hastalıklar.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…