Gluten, özellikle buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein kompleksidir. Çoğu insan için gluten tüketimi herhangi bir soruna yol açmazken, bazı kişilerde gluten intoleransı veya çölyak hastalığı gibi bir durum görülebilir. Bu nedenle, glutenin hangi yiyeceklerde bulunduğunu bilmek, bu hastalar için son derece önemlidir.
Buğday, glutenin en yaygın kaynağıdır ve buğday bazlı ürünlerin çoğunda gluten bulunur. Ekmek, makarna, börek, unlu mamuller gibi buğday bazlı gıdalar gluten içeren başlıca ürünlerdir. Ayrıca buğday nişastası, malt özü, buğday proteini, buğday tohumu yağı gibi içerikler de gluten içerebilir.
Arpa, özellikle arpa maltı ve arpa proteini içeren ürünlerde gluten bulundurabilir. Birçok bira da gluten içeren arpa maltı kullanılarak üretilir. Çavdar da gluten içeren bir tahıldır ve çavdar ekmeği, yulaf, gevreği ve benzeri ürünler gluten içerebilir.
Gluten ayrıca kahvaltılık gevrekler, tahıllar, kekler, kurabiyeler, bisküviler, pastalar gibi birçok işlenmiş gıdada da bulunabilir. Bu ürünleri satın alırken etiketleri dikkatlice okumak ve gluten içerebilecek bileşenleri aramak önemlidir.
Gluten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler, yukarıda belirtilen yiyeceklerin yanı sıra, dikkatli olması gereken diğer bazı ürünleri de bilmelidir. Örneğin, soslar, çorbalar, hazır öğünler, marine edilmiş etler, salatalar, soslar ve hatta bazı ilaçlar gluten içerebilir.
Sonuç olarak, gluten çoğunlukla buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein kompleksidir. Bu tahılların yanı sıra, işlenmiş gıdalarda, içeceklerde ve hatta ilaçlarda da gluten bulunabilir. Gluten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişilerin, gluten içeren yiyecekleri tüketirken dikkatli olmaları ve etiketleri okumaları önemlidir.
Pek çok insan glüteni tolere edebilirken çölyak hastaları, glüten duyarlılığı, buğday alerjisi gibi bazı rahatsızlıklara sahip kişiler tarafından tüketilmemesi gerekir. Glüten, çölyak hastaları tarafından tüketildiğinde bağışıklık sistemi reaksiyon göstererek ince bağırsak dokusuna zarar verir.22 Haz 2020
İşlenmiş gıdalardaki glüten cildi yıpratır, kırışıklık oluşumunu artırır. Glütensiz besinler ise kırışıklığın, sarkmanın azalmasına ve kolajen üretimine destek olur. Demir emiliminin azalmasına dolayısıyla kansızlığın gelişmesine sebep olan glüten, diğer vitamin ve minerallerin de emilimini azaltır.9 Oca 2023
Çölyak hastalığı ya da buğday alerjisi olmayan kişilerin gereksiz yere glutensiz diyet uygulaması, pahalı ve zor bir tercihtir, yanı sıra sağlıklı da değildir. Tahıl grubu besinleri içermeyen glutensiz diyetler lif, mineral ve vitamince zayıftır. Ayrıca tip 2 diyabet, kalp krizi ve obezite riskini artırabilir.7 Eki 2020
Glüten; buğday ve arpa gibi çeşitli tahılların özünde bulunan proteindir. İşlenmiş tahıl grubunun neredeyse hepsinde bulunan bu protein, sindirimi zor olan gliadin isimli bir maddeye sahip. Glüten içeren yiyecekler sindirim sistemini olumsuz etkileyerek bağışıklığın zayıflamasına zemin hazırlar.9 Oca 2023
Candida, bir defa numune alınmasıyla kesin tanısı gerçekleştirilemeyen yapıya sahiptir. Bu sebeple, hastadan alınan kanın içerisinde bulunan bağışıklık hücrelerinin izole edilmesi ve laboratuvar ortamında gerçekleştirilen hücre kültürü teknikleri ile çoğaltılması yöntemi ile Candida tanısı gerçekleştirilebilmektedir.
Pamukçuk hastalığını hafif geçiren kişiler evde uygulayabilecekleri basit yöntemlerle semptomların şiddetini azaltabilir. Örneğin ağzı tuzlu, karbonatlı (yemek sodalı), içerisine biraz limon sıkılmış veya elma sirkesiyle karıştırılmış su ile çalkalamak dilde mantar lezyonlarının ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.3 May 2021
Ağız içi mantar yani pamukçuk gelişiminde de böyle bir durum söz konusudur.Sağlıklı kişilerin de ağzında bulunan Candida, bağışıklık sistemi tarafından belirli bir düzeyde tutulur. Ancak bağışıklık sisteminin koruyucu etkisindeki bir zayıflama Candida mantarının aşırı çoğalmasına neden olur.3 May 2021
Pamukçuk tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemler şu şekildedir: Tedavinin temelini antifungal içerikli antibiyotik tedavisi oluşturur. Bu bağlamda, flukonazol, nistatin, klotrimazol veya itrakonazol B gibi çeşitli antifungal ilaçlar hastalara verilebilir.15 Şub 2021
Kandida temizliği, sindirim sisteminin yıkanması ve fermente sebzelerde ve kefirde bulunan sağlıklı kandida savaşçılarının tanıtılması yoluyla fazla kandida vücudunu atmaya yardımcı olur. Organik soğan, sarımsak, kereviz, lahana, deniz tuzu ve saf sudan sebze suyu yaparak başlayın.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…