Gluten intoleransı veya çölyak hastalığı, bağırsaklardaki gluten proteinine karşı bir bağışıklık reaksiyonudur. Bu durum, gluten içeren yiyeceklerin tüketildiğinde bağırsakları tahriş ederek bazı rahatsızlık belirtileriyle sonuçlanır. Gluten intoleransı olan kişiler, buğday, arpa ve çavdardaki gluteni sindiremezler ve bağışıklık sistemi bu proteinlere saldırır.
Gluten intoleransı olan bir birey gluten tükettiğinde, bağırsaklarda iltihaplanma, şişkinlik, ishal, karın ağrısı ve gaz gibi sindirim sorunları ortaya çıkar. İltihaplanma, bağırsaklardaki villus adı verilen yapıları tahrip eder ve bu da besin emilimini olumsuz etkiler. Bu nedenle, gluten intoleransı olan kişilerde besin eksiklikleri, kilo kaybı ve çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Gluten intoleransı olan kişiler, gluten içeren bir yiyecek tükettiğinde bağışıklık sistemleri tarafından saldırıya uğrar ve sindirim sistemi tahrip olur. Bu nedenle, hastaları gluten tüketmeleri durumunda ciddi sağlık sorunları yaşama riski vardır. Gluten intoleransı olanlar gluten içeren yiyeceklerden kaçınarak sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler.
Sonuç olarak, gluten intoleransı olan bir kişi gluten tükettiğinde bağırsaklarda iltihaplanma ve sindirim sorunları ortaya çıkar. Bu duruma bağlı olarak, besin emilimi ve sağlık sorunları da meydana gelebilir. Bu nedenle, gluten intoleransı olan kişilerin gluten içeren yiyeceklerden kaçınmaları önemlidir.
Hastalık en sık olarak kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaşayan insanlarda görülmektedir. Bu bölgelerde yaşayan her 100-150 kişiden birinde çölyak hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizdeki görülme sıklığının 1/300 olduğu düşünülmektedir.
Glutenin vücutta sindirilememesi durumunda çölyak hastalığı ortaya çıkar. Glutene karşı duyarlı olan çölyak hastaları, bu besinleri tükettiğinde karın ağrısı, ishal, kusma, kabızlık, yorgunluk ve cilt yaraları gibi semptomlarla karşılaşabilirler. Bu kişilerin gluten diyeti uygulamaları gerekmektedir.
Balık, tavuk, işlenmemiş et gibi et ürünleri ile pirinç, patates, mısır, nohut, nohut un, darı, kara buğday ve kinoa, yumurta, reçel, bal ve baharatlar gluten içermeyen yiyecekler olduğu için glutensiz beslenmede yenebilirler.10 Tem 2023
Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketmemek anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez. Glutensiz diyet, çölyak hastalığı tedavisinin temel taşıdır.
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…