“Grip, genellikle bir kişiden diğerine solunum yoluyla bulaşan bir virüs hastalığıdır. Grip virüsü, özellikle hasta bir kişinin öksürmesi veya hapşırması sonucu ortaya çıkan damlacıklar ile kolayca yayılır. Peki, grip gerçekten bir günde bulaşabilir mi?
Birçok insan grip virüsüne karşı duyarlıdır ve enfekte olan bir kişiyle temas etmek, grip virüsünün bulaşmasını kolaylaştırır. Grip virüsünün yayılma hızı, vücutta viral yükün ne kadar yüksek olduğuna bağlıdır. Genellikle enfeksiyon başlamadan bir gün önce viral yük yükselmeye başlar ve hastalığın belirtileri ortaya çıktıkça yük daha da artar. Bu nedenle, grip virüsünün 1 günde bulaştığı söylenebilir.
Ancak, grip bulaşmasının süresi kişiden kişiye değişebilir. Grip virüsüne maruz kalan bir kişinin bağışıklık sistemi, virüsü hızlı bir şekilde temizleyebilir veya bulaşıcı olabilir. Bu durumda, bir kişinin grip virüsüne maruz kaldıktan sonra belirtiler gelişmeyebilir ve başka bir kişiye bulaşma olasılığı minimize edilebilir.
Grip virüsünün bulaşması için solunum yolu ile temas şarttır. Özellikle hasta bir kişi ile yakın mesafede bulunmak, elleri gözler, burun veya ağıza götürmek, ortak eşyaları kullanmak gibi faktörler, grip virüsünün bulaşmasını kolaylaştırır. Bu nedenle, temizlik önlemleri ve hijyen alışkanlıklarına dikkat etmek, grip virüsünün yayılmasını önlemede önemli bir role sahiptir.
Sonuç olarak, grip virüsünün bir günde bulaşması mümkündür. Ancak, herkesin bağışıklık sistemi ve virüsle temas faktörleri farklı olduğu için bulaşma süresi kişiden kişiye değişebilir. Gripin bulaşmasını önlemek için hijyen kurallarına uymak ve hasta kişilerle yakın teması sınırlamak önemlidir.”
Öksürüp hapşıran kişi, virus içeren çok sayıda damlacığı etrafa yayar. Bu damlacıkların ağız, burun ya da gözlerimize ulaşması ile hastalık bulaşır. Bu nedenle gripli bir kişi virusu etrafa yaymamak için öksürüp hapşırırken ağzını bir mendille, mendil bulamıyorsa kolları ile kapatmalıdır.4 Kas 2021
Grip, öksürük ve hapşırma sonucu, içerisinde hastalığa neden olan canlı virüsleri taşıyan damlacıkların çevreye saçılması ile yayılır. Bu damlacıklar birkaç saat boyunca havada kalabilir ve insanlara hastalığı bulaştırabilir. Bu nedenle okul, iş yeri gibi kalabalık ortamlarda bulunan kimseler özellikle risk altındadır.
Hasta bireyle yakın mesafeden konuşma ve kapalı ortamda birlikte bulunma da hastalıkların bulaşmasına neden olmaktadır. Şikayetler temastan 1-3 gün sonra ortaya çıkar. Hastalık, belirtiler başlamadan 1 gün öncesinden şikayetlerin bulunduğu süre boyunca(yaklaşık 7 gün) bulaşıcıdır.
Ayrıca hasta kişinin dokunduğu virüs içeren yüzeylere dokunan bir kişinin de ellerini ağız, göz ve buruna götürmesi ile de bulaşma olabilir. Bu nedenle ofis ortamları gibi birçok kişinin birbiriyle yakın bulunduğu kapalı ortamlarda virüs hem hava hem de temas yolu ile yayılabilir.
Kortizol hormonunun normal değeri, sabah saatlerinde yüksek ve gün içinde azalan bir döngüye sahiptir. Kortizol seviyesi, günün farklı saatlerinde ve yaşa göre değişiklik gösterebilir. Genellikle, yetişkinlerde sabah saatlerinde normal kortizol düzeyi 5 ila 23 mikrogram/dL (mikrogram per desilitre) arasında olmalıdır.
Kan, idrar ve tükürük yolu ile işlemler gerçekleştirilir. Yapılacak olan kan testinde günde iki kere yapılması gerekir. Kortizol değerinin yüksek çıkacağı ve düşük çıkacağı saatlerde gerçekleştirilir. Bu durum sabahları yüksek ve öğleden sonraları düşük çıkacağından dolayı bu saatlerde yapılması uygundur.
Özellikle salınım ritmi nedeniyle Kortizol ve ACTH testleri için örnekler mutlaka 08:00-10:00 veya 16:00-18:00 saatleri arasında alınmalıdır.
Kan testi: Kortizon hormonunun kan dolaşımındaki seviyesini belirlemek için kan testi yapılır. Genellikle sabah erken saatlerde alınan kan örneği, kortizon düzeyinin günlük döngüye göre değişimini de yansıtır. Kortizon hormonunun normal aralık içinde olup olmadığı bu testle tespit edilir.
Zaman Aralığı Yaş 60
————- ——– ———
12:00 – 15:00 218 ± 10 201 ± 12
15:00 – 18:00 202 ± 12 173 ± 8.9
18:00 – 21:00 136 ± 12 117 ± 10
21:00 – 24:00 85 ± 8.6 111 ± 11
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…