Hamilelik testi, bir kadının hamile olup olmadığını belirlemek için yapılan bir tıbbi testtir. Bu test genellikle idrar yoluyla yapılmaktadır. İdrarla yapılan hamilelik testleri, idrardaki hormonlara dayanır ve genellikle bir hormon olan insan koryonik gonadotropini (hCG) seviyelerini ölçer.
Hamilelik, kadın vücudunda gerçekleşen bir dizi hormonal değişikliklerin yanı sıra, embriyonun implantasyonu ve gelişimiyle karakterizedir. HCG hormonu, gebelik sırasında plasenta tarafından salgılanan ana hormonlardan biridir. Hamilelik testleri, bu hormonun varlığını veya yokluğunu tespit etmek için yapılan ölçümleri kullanır.
İdrarla hamilelik testleri, kolay ve uygun fiyatlı bir seçenektir. Birçok eczane ve marketten temin edilebilen bu testler, genellikle gebe olup olmadığınızı doğru bir şekilde belirlemek için kullanışlıdır. Test, bir çubuğun veya bir test şeridinin idrarla temas ettiği yerdeki hormon seviyelerini ölçerek sonucu belirler.
Bu testlerin doğruluğu yüksektir, ancak bazı faktörlere bağlı olarak yanlış olumlu veya yanlış negatif sonuçlar verebilirler. Testin doğru sonuçlar vermesi için uygun zamanda yapılması önemlidir. En güvenilir sonuç için adet gecikmesinden sonra yapılmalıdır çünkü hCG hormonu, gebelik oluştuğunda artmaya başlar ve adet dönemine göre ölçülebilir hale gelir.
Sonuç olarak, idrarla hamilelik testleri, kadınların hamilelik durumunu kendi başlarına tespit etmelerine yardımcı olur. Kolay ve kullanışlı bir seçenek olan bu testler, idrar yoluyla gebelik hormonu ölçümünü kullanır. Ancak testlerin doğruluğunu etkileyebilecek faktörler olduğu unutulmamalıdır, bu nedenle en iyi sonuç için test, adet gecikmesinden sonra yapılmalıdır. En önemlisi, bir kadının hamile olduğunu düşündüğünde tıbbi uzmana danışması önemlidir.
Eczaneden alınan gebelik testi nasıl yapılır?
Evde yapılan hamilelik testleri de hastanede yapılan idrar testine benzer çalışır. Burada da eczaneden alınan gebelik testi idrar yaparken çubuğun orta kısmına idrar getirilir. Biraz bekledikten sonra çubuktaki iki çizgiden gebelik olup olmadığı tespit edilir.23 Mar 2021
İdrarla yapılan gebelik testi kesin sonuç verir mi?
İdrar testleri yaklaşık %97 oranında doğrudur. Eğer test çok erken yapılırsa yanlış negatif sonuç verebilir (test gebe olmadığınızı söylemesine rağmen gebesinizdir). Birkaç gün sonra adet başlamamışsa testi tekrarlamak gerekir. Kanda gebelik testi idrar testine göre daha duyarlıdır.
Idrarla yapılan gebelik testi ne kadar güvenilir?
Adet gecikmesi beklenmeden idrarda gebelik testi yapılması halinde hatalı negatif sonuçların elde edilebileceği bilinmelidir. Fakat adet gecikmesi yaşayan kadınlar için idrar testi sonuçları %97 gibi yüksek bir doğruluk oranına sahiptir.29 Mar 2021
Eczaneden alınan gebelik testi doğru çıkar mı?
Planladığınız bir gebelikse ve riskli bir durumunuz yoksa evde yapacağınız idrar testiyle gebe olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Eczaneden alabileceğiniz bu testler genelde güvenilirdir ve henüz adet gecikmesi olmadan gebeliği saptayabilir.
Tok karnına kan verilirse ne olur?
Kan Tahlili Vermeden Önceki Açlık – Tokluk Durumu Yemek yemek, kan değerlerinde değişikliğe sebep olacağı için açken uygulanması gerekir. Aksi halde yanlış sonuçlarla karşılaşılabilir. Kan tahlilini etkileyen diğer bir etken de, kişinin stres durumudur. Aşırı stres, kişinin vücudundaki bazı hormonları etkilemektedir.
Demir tahlili tok karnına yapılır mı?
Aç karnına yapılacak olan bu test sonucunda kişiler genel olarak 12 saat öncesinden belirli besinleri tüketmemesi gerekir. Bu besinler arasında genel olarak balık ve deniz mahsulleri ürünü olarak da bilinir. Kişinin 12 saat öncesinde balık ve türünü tükettiği zamanlarda kişide demir değeri doğrusunu vermez.
Kan vermeden önce aç olmak gerekir mi?
Laboratuvar tetkikleri için 10 – 12 saatlik açlık sonrası sabah kan veriniz. Tetkik için hastanemize gelmeden önce ağır ve zorlayıcı egzersiz yapmayınız; kan vermeden önce yarım saat kadar dinlenmiş olunuz. Gece saat 21:00’den sonra su hariç hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz.
Kan tahlili yaptırmak için aç olmak gerekir mi?
Laboratuvar tetkikleri için 10 – 12 saatlik açlık sonrası sabah kan veriniz. Tetkik için hastanemize gelmeden önce ağır ve zorlayıcı egzersiz yapmayınız; kan vermeden önce yarım saat kadar dinlenmiş olunuz. Gece saat 21:00’den sonra su hariç hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz.