Hematüri, idrar yolunda kanın görünür hale gelmesini ifade eden bir durumdur. Genellikle idrarın pembemsi, kırmızı veya kahverengi renkte olmasıyla belirginleşir. Hematüri, farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.
Hematüri birçok nedenden kaynaklanabilir. En sık görülen nedenler arasında idrar yolunda enfeksiyonlar, böbrek veya idrar yolu taşları, böbrek hastalıkları, mesane enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, idrar yolu tümörleri ve idrar yolu yaralanmaları yer almaktadır. Ayrıca bazı ilaçlar ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bazı prosedürler de hematürinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bununla birlikte, bazen hematürinin nedeni belirlenemez ve idrar yolu ile ilgili yapısal bir sorun olduğunu düşündürebilir.
Hematüri, idrarın rengindeki değişikliklerle kendini gösterir. Genellikle ağrısızdır ve diğer semptomlara eşlik etmez. Ancak bazı durumlarda altta yatan nedenle ilgili semptomlar da ortaya çıkabilir. Örneğin, idrar yolu enfeksiyonu hematüriye neden olduğunda ateş, sık idrara çıkma ve idrar yaparken ağrı gibi semptomlar da görülebilir. Bununla birlikte, bazı vakalarda hematüri tek semptom olabilir ve aniden ortaya çıkabilir.
Hematüriye sahip olan kişilerin bir sağlık uzmanına başvurması önemlidir. Doktor, kanın kaynağını belirlemek için bir dizi test yapacaktır. Bunlar arasında idrar analizi, kan testleri, ultrason ve diğer görüntüleme testleri yer alabilir. Tedavi, altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin, enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisi, taşlar için çalışmalar veya diğer böbrek problemleri için cerrahi müdahale yapılabilir.
Sonuç olarak, hematüri idrar yolunda kanın görünür hale gelmesi durumudur. Birden fazla nedeni olabilir ve bazen ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Hematüriye sahip olan kişilerin bir sağlık uzmanına danışması ve altta yatan nedenin belirlenmesi önemlidir.
İdrarda kan görülmesi ciddi bir durumdur ve kendiliğinden geçmez. İdrarda kan görülmesinin nedeni enfeksiyonlar, böbrek taşları, böbrek hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları ve idrar yolu kanserleri olabilir. Mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir.10 Nis 2023
İdrar yolu enfeksiyonlarından böbrek hastalıklara kadar birçok hastalığın habercisi olabilen hematüri, çoğunlukla da altında tehlikeli bir durum barındırmaz. Yine de idrarda kan görüldüğü durumlarda vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.23 May 2023
İdrardan kan gelmesi (hematüri) Hematüri olarak bilinen idrardan kan gelmesi, mesane tümörünün kan damarlarını istila edip yırtması sonucu idrardan kan gelmesi şeklinde kendisini gösterir. İdrardan kan gelmesi durumu mesane kanserinin yaygın görülen ilk belirtisidir ve mesane kanserinin işareti sayılır.24 Eki 2023
İdrarda kan görülmesi birçok farklı sebebe bağlı olabilir ve ciddi bir durumdur. Tedavi edilmezse kalıcı böbrek hasarı, enfeksiyonlar veya kanser gibi ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Bu nedenle idrarda kan görüldüğünde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.12 May 2023
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…