– Kalıtsal Hemolitik Anemiler.
– Orak Hücreli Anemi.
– Talasemiler (Akdeniz Anemileri)
– Herediter Siferositoz.
– Herediter Elliptositoz (Ovalositoz)
– Glikoz-6-Fosfat Deghjidrojenaz (G6PD) Eksikliği.
– Pirüvat Kinaz Eksikliği.
– Edinsel Hemolitik Anemiler.
Kansızlık kendi içinde aplastik anemi, hemolitik anemi, megaloblastik anemi ve pernisiyöz anemi olarak dörde ayrılır.21 Eki 2023
Anemilerin sınıflandırılması birçok kritere göre yapılabilmektedir: Anemiler; Etiyolojik olarak: Hemorajik, paraziter, enfeksiyöz, toksik, beslenme kökenli vb, Fizyopatolojik olarak: plastik, hipoplastik ve aplastik, Morfolojik olarak: makrositer, normositer, mikrositer, Biyokimyasal olarak: hiperkromik, normokromik, …
Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir.
Hemolitik Anemi Nedir? Hemolitik anemi, alyuvarların (kırmızı kan hücrelerinin) normal ömürlerini tamamlamadan yıkıma uğrayarak kan dolaşımından uzaklaşması durumudur. Alyuvarlar disk şeklinde, ortası delik olmayan açma poğaçalara benzer.
Uzayan sümüksü adet kanaması nedenleri kesin olarak belli değildir. Çünkü belirli dönemlerde kadınlarda serviks doku vücuttan dışarı atılabilir. Bu durumda adet kanına karışan doku kanın rengini açar ve tonunu da daha katı ve sümüksü bir yapıya getirebilir. Bunun dışında rahim için salgılar da adet kanına karışabilir.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
Ağrılı adet, adet kanamasının öncesinde ve sırasında başlar, şiddeti hafif olabileceği gibi, çok şiddetlide olabilir. Ağrı kasıklarda her iki yanda veya orta hattadır. Aşağıya geçme hissi şeklinde olabilir. Ağrının şiddeti fazla ise ,ağrıya bulantı, kusmada eşlik edebilir.22 Eyl 2020
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.22 Eyl 2023
Rahim Enfeksiyonu Nelere Yol Açar? Ciddi olduğu zaman, ateşlenme, titreme, yoğun alt karın veya pelvik ağrıya ve bağırsak hastalığına yol açabilir. Rahim iltihabı tedavi edilmediğinde kısırlık gibi önemli problemlere neden olur.17 Nis 2023
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…