HGB, yani hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve oksijen taşıyan bir proteinidir. HGB düşüklüğü, vücuttaki hemoglobin seviyesinin normalin altında olması durumunu ifade ederken, HGB yüksekliği ise normalin üzerinde bir hemoglobin seviyesini ifade etmektedir. Bu iki durum da çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.
HGB düşüklüğü, anemi olarak bilinen bir durumun en yaygın belirtisidir. Anemi, kırmızı kan hücrelerinin veya hemoglobin seviyesinin yetersizliğiyle karakterizedir. Bu durumda vücutta yeterli miktarda oksijen taşıyamama ve temel işlevlerin yerine getirilememesi söz konusu olabilir. HGB düşüklüğüne neden olan etkenler arasında demir eksikliği, B12 vitamini eksikliği, folik asit eksikliği, kronik hastalıklar ve bazı genetik faktörler sayılabilir. Belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, soluk cilt, nefes darlığı ve baş dönmesi bulunur.
HGB yüksekliği ise polisitemi olarak adlandırılan bir durumun belirtisidir. Polisitemi, vücutta aşırı miktarda kırmızı kan hücresi üretimi ile karakterizedir. Bu da kanın daha kalın hale gelmesine ve dolaşım sorunlarına neden olabilir. Polisitemiye neden olan faktörler arasında yüksek rakımlarda yaşama, akciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları ve kemik iliği sorunları yer alır. HGB yüksekliği belirtileri arasında baş ağrısı, yorgunluk, uyku düzeninde değişiklikler ve kolay kanama bulunabilir.
HGB düşüklüğü ve yüksekliği, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sorunlardır ve hastanın tedavi edilmesi gereken temel sorunlarının belirtileri olarak kabul edilir. Teşhisin ardından tedavi planı, temel soruna yönelik olarak düzenlenir ve tedavi süreci buna bağlı olarak şekillendirilir. Örneğin, demir eksikliği anemisi durumunda demir takviyeleri verilebilirken, polisitemi durumunda kan inceltici ilaçlar ve kan damarlarını genişletici ilaçlar kullanılabilir. HGB düşüklüğü ve yüksekliği ile ilgili olarak erken tanı ve uygun tedavi, hastaların yaşamsal önemi olan oksijen taşıma işlevini tekrar etkili bir şekilde yerine getirmelerine yardımcı olur.
0-3 yaş kategorisindeki bebekler için: 11 – 13 gr/dL. 3-11 yaş kategorisindeki çocuklar için: 12 – 14 gr/dL. Yetişkin erkekler için: 13, 5 – 17, 5 gr/dL. Yetişkin kadınlar için: 12, 5 – 15, 5 gr/dL.13 Eki 2020
7-8 g/dl dolayındaki düşük hb değerleri genellikle tolere edilebilir. Ancak değerler daha da düşerse, genellikle eritrosit konsantresi nakledilmelidir. Ama: Transfüzyon yani nakil yapılması kararı birçok etkene bağlıdır. Her hastanın durumu değişiktir!13 Ağu 2018
Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir.
Örneğin, 19 yaşında bir erkeğin tespit edilen kan değeri yaklaşık 13 g/dL’ nin altında ise söz konusu kişi düşük hemoglobin düzeyine sahip demektir. Düşük HGB seviyelerine, vücudun kırmızı kan hücreleri yaratma kabiliyetini etkileyen herhangi durum ya da hastalık neden olabilir.26 Mar 2021
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…