Hipoglisemi, kan şekerinin normal seviyenin altına düşmesi durumudur. Genellikle diyabet hastalarında sıkça görülen bir durum olsa da, hipoglisemi herhangi bir kişide de ortaya çıkabilir. Hipoglisemi atağı, hızlı bir şekilde düşen kan şekerinin neden olduğu belirtilerle kendini gösterir.
Hipoglisemi atağının en yaygın belirtileri arasında halsizlik, terleme, titreme, baş dönmesi, kalp palpasyonları, baş ağrısı ve açlık hissi vardır. Ayrıca, çarpıntı, ajitasyon, sinirlilik, bulanık görme ve konsantrasyon eksikliği gibi semptomlar da ortaya çıkabilir. Ağır hipoglisemi atakları daha ciddi belirtilere yol açabilir, bu belirtiler arasında bilinç kaybı, nöbetler veya hatta bilinç kaybı ve ölüm riski vardır.
Hipoglisemiyi tetikleyen birçok faktör vardır. Bunlar arasında aşırı egzersiz, düzensiz veya yetersiz beslenme, stres, alkol tüketimi, bazı ilaçlar ve insülin veya hipoglisemik ilaçların yanlış kullanımı bulunur. Bir kişi hipoglisemi atağı geçirdiğinde hızlı bir şekilde harekete geçmek önemlidir. Eğer kişi diyabet hastasıysa, kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için hemen bir şeker içmeli veya glukagon enjekte etmelidir. Diyabet hastası olmayan bir kişi için ise şeker veya şeker içeren bir içecek tüketmek hipoglisemi belirtilerini hızlı bir şekilde hafifletebilir.
Hipoglisemi atağından korunmak için birkaç önlem almak mümkündür. Düzenli ve dengeli bir beslenme düzeni takiben, kan şekeri seviyesi genellikle stabil tutulabilir. Ayrıca, düşük glisemik indeksli gıdalar tüketmek, düzenli fiziksel aktivitelerde bulunmak, alkol tüketimini sınırlamak ve ilaçların düzgün kullanılmasına özen göstermek önemlidir.
Sonuç olarak, hipoglisemi atağı kan şekerinin ciddi bir şekilde düşmesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Belirtileri arasında halsizlik, terleme ve baş dönmesi bulunurken, ciddi durumlarda bilinç kaybı ve ölüm riski mevcuttur. Hipoglisemiden korunmak için beslenme düzenine dikkat etmek, fiziksel aktivitelerde bulunmak ve ilaçların düzgün kullanımı önemlidir.
Hipoglisemi atakları neden olur?
Hipoglisemi genellikle uzun süreli açlık sonrasında ortaya çıkar. Ancak bazı vakalarda bireyin vücudu ihtiyacı olandan daha fazla insülin ürettiği için, şeker oranı yüksek besinlerin tüketildiği öğünlerden sonra hipoglisemi atakları gözlemlenebilir.2 Kas 2020
Hipoglisemi kimlerde görülür?
Hipoglisemi sıklıkla diyabet semptomlarından sayılsa da diyabeti olmayan kişilerde de görülebilir. Özellikle tip 1 diyabet ve uzun süreli seyreden tip 2 diyabet vakalarında hipoglisemi sıklıkla gelişebilir. Hipogliseminin acil tıbbi tedavisi gerekir çünkü hayati tehlikeye yol açabilir.9 Eki 2023
Hipoglisemi belirtileri nelerdir?
Normal şartlar altında kan şekeri seviyesinin çok düşmesinin belirtileri arasında dudak, dil ya da yanakta karıncalanma veya uyuşma, düzensiz veya hızlı kalp atışı, kaygı, sinirlilik, soluk ten, terlemek, titremek ve yorgunluk bulunur.2 Kas 2020
Hipoglisemi nasıl belli olur?
Açlık, titreme, huzursuzluk, göz kararması, terleme, dil ve dudakta karıncalanma, solukluk ve çarpıntı gibi yakınmalar hafif hipoglisemiye işaret eder.
Kolesterol en çok nerede bulunur?
Vücudun her hücresinde bulunmakla beraber, onun sentezlendiği veya hücre zarlarının daha çok olduğu organ ve dokularda, örneğin karaciğer, omurilik ve beyinde, ayrıca ateromlarda, kolesterolun yoğunluğu daha yüksektir.
Kolesterol nerelerde bulunur?
Kolesterol, hayvan hücrelerinin zarlarında bulunan ve aynı zamanda kan plazmasında taşınan, vücutta özellikle endokrin sistem ve sindirim sisteminde birtakım görevlere sahip olan yağ benzeri bir maddedir.
Kolesterol nerede birikir?
Kanda aşırı miktarda bulunan kolesterol yavaş yavaş (yıllar içinde) damar duvarında birikir. Bu birikim sonucu o damarda daralma, tıkanma ortaya çıkar. Kolesterol hangi damarda birikmişse o damarla ilişkili sorunlar ve hastalıklar ortaya çıkar.
Kolesterol en çok hangi besinlerde bulunur?
Hangi Besinlerde Kolesterol Bulunur? Yalnızca hayvansal kaynaklı besinler kolesterol içerirler. Özellikle hayvan etleri ve yumurta sarısı kolesterolden zengindir. Ayrıca kırmızı et, kanatlı hayvan etleri, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri ile tereyağı ve domuz yağı da kolesterol içerir.28 Tem 2023
Kolesterolü en çok ne yükseltir?
Kırmızı et kolesterolü en çok arttıran besinler arasında yer alır. Süt ve süt ürünleri, yumurta, margarin, şeker, krema, kızartmalar, fast food ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar kolesterolün artmasına neden olacağından uzak durulması gerekir.24 Kas 2020