Hipoglisemi, kan şekerinin normal düzeyin altına düştüğü bir durumdur. Tip 1 ve tip 2 diyabet hastalarının sıkça karşılaştığı bu durum, zamanında müdahale edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Ruh hali değişiklikleri, terleme, açlık hissi, hızlı kalp atışları, baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösteren hipoglisemi durumunda hızlı davranmak önemlidir.
Hipoglisemi belirtileri fark edildiğinde, ilk olarak kan şekerini ölçmek gerekir. Eğer şeker düzeyi normalin altında ise, hemen şekerli bir gıda tüketilmelidir. Bunun için ideal seçenekler arasında meyve suyu, şekerli içecekler ya da şekerli şekerlemeler bulunur. Bu tür gıdalar, kan şekeri seviyesini hızla yükselterek kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlar.
Hipoglisemi durumunda, bilincin kaybolması gibi ciddi belirtiler varsa, ambulans çağrılmalı ve kişiye intravenöz şekeri olan glukoz verilmelidir. Ayrıca, hipoglisemiye bağlı gelişen nöbetlerin kontrol altına alınması için doktordan reçeteli bir antikonvülsan ilaç kullanılabilir.
Hipoglisemiye eğilimi olan kişilerin tedavisinde önleyici önlemler de önemlidir. Sağlıklı bir beslenme düzeni takip etmek, düzenli egzersiz yapmak ve alkol tüketimini sınırlamak bu önlemler arasında yer alır. Aynı zamanda, kan şekeri düzeyi sürekli olarak takip edilmeli ve ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
Hipoglisemi durumunda doğru ve hızlı müdahale, olumsuz sonuçların önüne geçebilir. Eğer belirtiler fark edildiyse, kişi hemen şekerli bir gıda tüketmeli ve kan şekeri seviyesini kontrol etmelidir. Ancak, şekerli bir gıda tüketildikten sonra belirtiler hala devam ederse veya şeker düzeyi hızla düşerse, mutlaka bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır.
Hiperglisemiye giren hastaya ne yapılır?
Hiperglisemi durumunda ilaç tedavisinde oral antidiyabetikler ve oral antihiperglisemikler kullanılır. İlaç tedavisi Tip 1 diyabet hastaları yani doğuştan insülin üretemeyen hastalarda genellikle yeterli olmaz. Tip 1 diyabet hastaları için düzenli şeker ölçümü yapılarak uygun dozda insülin uygulanması gerekir.5 Ağu 2022
Hiperglisemi anında ne yapılmalı?
Hiperglisemi görüldüğünde vücut kandaki fazla glukozu idrar ile birlikte vücuttan atma eğiliminde olduğundan, hastalar sık sık idrara çıkar. Bu durumda bol sıvı alımı, kandaki şeker oranının azalmasına yardımcı olur.
Hipoglisemi atakları neden olur?
Hipoglisemi genellikle uzun süreli açlık sonrasında ortaya çıkar. Ancak bazı vakalarda bireyin vücudu ihtiyacı olandan daha fazla insülin ürettiği için, şeker oranı yüksek besinlerin tüketildiği öğünlerden sonra hipoglisemi atakları gözlemlenebilir.2 Kas 2020
Hipoglisemi atağı nasıl geçer?
Kan şekeri düşüklüğünde (hipoglisemi atağında) ilk yardım Bilinç ve ABC kontrolü, gerekliyse 112 aranır. Bilinç var, kusma yok ise; ağızdan şekerli içecek verilir. 15-20 dakika düzelme için önemli süredir.
Vücut gribi nedir?
Grip influenza adı verilen virüs tarafından meydana getirilen; 39 derece ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir mevsim hastalığıdır. Grip kış aylarında yaklaşık 6-8 hafta kadar etkili olur.23 Haz 2020
influenza A’nın kaç tipi vardır?
Influenza tip A virüsleri, virüsün yüzeyinde bulunan hemaglutinin (H) ve nöraminidaz (N) denilen 2 farklı proteinine göre sub-tiplere ayrılarak daha ileri sınıflandırma yapılmaktadır. Günümüzde insanlar arasında en çok dolaşan ve insanlarda en çok hastalık oluşturan sub-tipler influenza A(H1N1) ve A(H3N2) dir.
influenza A ve B farkı nedir?
İnfluenza A virüsünün neden olduğu grip türü, genellikle daha ağır seyreder ve kitleleri etkileyebilir. İnfluenza B, çoğunlukla çocuklarda etkili olur ve bu virüsün yol açtığı grip hafif semptomatik bulgulara yol açar. İnfluenza C ise genellikle hayvanlar üzerinde etkilidir.
influenza A ilaçsız geçer mi?
Grip çoğunlukla 7 gün içinde kendiliğinden iyileşse de bazı durumlarda hastalık kötü seyredebilir. Grip farklı bir hastalığa neden oluyorsa ve kişinin ateşi düşmüyorsa, mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Kaç çeşit grip virüsü var?
Üç çeşit grip virüsü vardır. İnfluenza A ve influenza B ve C. H1N1 (domuz gribi) ve H3N2 influenza A alt tipleridir. İnfluenza B ve C’de alt tip yoktur.