Categories: Genel

Histamin alerjisi neden olur?

Histamin alerjisi, bağışıklık sistemi tarafından histamine karşı aşırı reaksiyon gösterildiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Histamin, alerjik reaksiyonlarda rol oynayan bir kimyasal madde olup, normalde bağışıklık sistemi tarafından enfeksiyonlara karşı mücadelede kullanılır. Ancak bazı insanlar, histamin ile temas ettiklerinde aşırı duyarlılık gösterirler ve vücutları gereğinden fazla histamin salgılar.

Bu aşırı histamin salınımının nedenleri çeşitli olabilir. En yaygın nedenlerden biri, kişinin bağışıklık sisteminin histamine karşı aşırı tepki vermesidir. Normalde bağışıklık sistemi, yabancı bir maddeyi tanımladığında histamin salgılar ve bu da iltihaplanmaya neden olur. Ancak bazı insanların bağışıklık sistemi, bu histamin üretimini kontrol edemez ve gereksiz miktarda histamin salgılar.

Histamin alerjisi gelişen kişilerde, genellikle alerjenlere maruz kalındığında belirtiler ortaya çıkar. Bu alerjenler arasında polen, toz akarları, hayvan tüyleri ve bazı yiyecekler bulunur. Alerjik reaksiyon, bağışıklık sisteminin histamin salgılamasıyla birlikte gelişen belirtilerle karakterizedir. Bu belirtiler arasında burun akıntısı, kaşıntılı ve kızarık gözler, hapşırma, öksürük, deri döküntüleri ve nefes darlığı yer alır.

Histamin alerjisi olan kişilerin bu alerjenlerle temasını engellemek veya azaltmak önemlidir. Bunun için alerji testleri yapılıp, hangi alerjenlere karşı duyarlılık olduğu belirlenebilir. Daha sonra bu alerjenlerden kaçınmak için önlemler alınabilir. Ayrıca antihistaminik ilaçlar, alerjik reaksiyonun belirtilerini hafifletebilir.

Histamin hangi durumlarda artar?

Kliniğimizde histamin intoleransına genellikle bağırsak sağlığı sorunlarının, özellikle bağırsaklardaki aşırı bakteri üremesinin (disbiyozis) neden olabildiğini sıklıkla görüyoruz. Histamin intolerasının öteki yaygın sebepleri arasında bağırsakların aşırı geçirgen olmasını ve gluten intoleransını sayabiliriz.

Histamin alerjisi nasıl tespit edilir?

Durumunuz olup olmadığını öğrenmenin tek yolu, histamin içermeyen bir diyet ve ardından histamin içeriği yüksek besinlerle beslenme sonrası belirtilerin tekrarladığının görülmesidir. Histamin seviyeniz ve histamini parçalayan enzim seviyesinin bakılması teşhiste yardımcı olacaktır.

Histamin yükselince ne olur?

Bu noktada histaminin vücutta artması çeşitli sıkıntılar oluşturabilir. Bu sıkıntılar genellikle alerji olarak tanımlanan vücutta kızarıklık, kaşınma, hapşırma gibi çeşitli semptomlara sebep olabileceği gibi ileri evrede anormal kalp ritmi, yüksek tansiyon olarak da kendini gösterebilir.1 Kas 2023

vecihi

Share
Published by
vecihi

Recent Posts

Anti HBs değeri 500 ne demek?

Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…

10 ay ago

Saz hangi ülkeye aittir?

Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…

10 ay ago

Müşterek kime denir?

Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…

10 ay ago

Demir serum kaça düşerse tehlikeli olur?

Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…

10 ay ago

Elisa testi ücreti ne kadar?

Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…

10 ay ago

Erkeklerde mantar nasıl belli olur?

Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…

10 ay ago