Histamin, birçok besin maddesinde doğal olarak bulunan bir kimyasal bileşiktir. Vücutta birçok önemli fonksiyona sahip olsa da bazı insanlarda histamine karşı aşırı duyarlılık veya intoleransı nedeniyle sorunlara neden olabilir. Bu kişilerin histamin içeren besinleri tüketmeleri durumunda histamin intoleransı semptomları ortaya çıkabilir.
Histamin yoğun olarak fermentasyon süreci geçirmiş veya uzun süreli olgunlaşma sürecinden geçmiş besinlerde bulunur. Öncelikle, fermente et ürünleri, özellikle salam, sosis ve pastırmada yüksek miktarda histamin içerebilir. Fermente süt ürünleri olan yoğurt, peynir ve kefir de histamin açısından zengin besinlerdir. Fermente sebzeler, özellikle lahana turşusu, salatalık turşusu ve şalgam turşusu da yüksek histamin içeriğine sahiptir.
Taze deniz ürünleri, özellikle ton balığı, somon, uskumru ve sardalye gibi balıklar, histamin açısından zengin kaynaklardır. Ayrıca, histamin ayrışımında kullanılan bir enzim olan histidin dekarboksilaz aktivitesine sahip olan bazı mantar türleri de bulunur.
Ek olarak, bazı sebzeler ve meyveler de histamin içerebilir. Domates, patates, patlıcan ve ıspanak gibi sebzelerin yanı sıra çilek, çikolata, ananas ve muz gibi meyveler de histamin açısından zengin besinlerdir.
Ayrıca, baharatlar ve tütsülenmiş ürünler de histamin içerebilir. Biber, tarçın, karabiber gibi baharatlar histamin açısından yüksek olduğundan intoleransı olan kişilerin dikkat etmesi gereken yiyeceklerdir. Tütsülenmiş balık, et ve peynirler de histamin içeren diğer besin kaynaklarıdır.
Sonuç olarak, histamin, fermente edilmiş, uzun süreli olgunlaşma süreci geçirmiş veya ayrışmamış bazı besinlerde doğal olarak bulunur. Bazı insanlarda histamin intoleransı nedeniyle bu tür besinleri tüketmeleri durumunda semptomlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, histamin intoleransı olan bireylerin bu besinleri tüketmeden önce dikkatli olmaları gerekmektedir.
Histamin içeriği düşük, ama histamin salgılanmasına neden olan besinler: İnek sütü, ananas, muz, narenciye, çilek, kuruyemişler, baharatlar, baklagiller, kakao, yumurta beyazı, deniz ürünleri. Histamin içeriği yüksek ve histamin salgılanmasına neden olan besinler: Domates ve alkollü ürünler.
– Mayalı alkollü içkiler, özellikle şarap, şampanya ve bira.
– Mayalı gıdalar: turşu, sirke, mayonez, soya sosu, kefir, yoğurt, ayran vb.
– İşlenmiş etler: salam, sucuk, pastırma, sosis.
– Kurutulmuş meyveler: kayısı, erik, incir, üzüm, dut kuruları ve pestilleri.
– Turunçgiller.
– Alkol.
– Yoğurt ve süt ürünleri.
– Kurutulmuş meyveler.
– Avokado.
– Patlıcan.
– Ispanak.
– Balık ve kabuklu deniz ürünleri.
– İşlenmiş veya tütsülenmiş etler.
Histamin, vücutta diamine oksidaz (DAO) ve histamin-N-metiltransferaz (HNMT) adlı iki ana enzim tarafından metabolize edilir ve sonrasında böbrekler yoluyla atılır. Bu enzimler, histamini inaktif hale getirir ve böylece vücuttan atılabilir hale gelir.6 Haz 2023
İdrar tahlili sonucunda glukozun pozitif çıkması durumu tip 2 diyabetin bir işaretidir. İdrar içerisinde glukoz bulunmadığından bu şekilde tanısı konulabilir.24 Tem 2023
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.30 Nis 2021
İdrar tahlili sonucunda glukozun pozitif çıkması durumu tip 2 diyabetin bir işaretidir. İdrar içerisinde glukoz bulunmadığından bu şekilde tanısı konulabilir.24 Tem 2023
Normal koşullarda idrarda glukoz bulunmaz, kan glukozu aşırı yükselerek eşik değer olan 180 mg/dl’ yi aştığında glukoz idrarla atılmaya başlar. Bu durum glikozüri olarak bilinir, kandaki glukozun idrar yoluyla uzaklaştırılması hastada su kaybına da neden olarak tabloyu kötüleştirir.
İdrarda glukoz değerinin negatif çıkması glukoz seviyelerinin düşük olduğunu gösterir. Bozulmuş açlık glukozu nedir? 100-125 mg/dl arasında plazma açlık kan şekeri değeri olan bireylerde bozulmuş açlık glukozu durumu görülür ve bu durum prediyabet olarak adlandırılır.19 Kas 2023
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…