Categories: Genel

HIV pozitif neden olur?

HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü), insan bağışıklık sisteminin hedef aldığı bir virüstür. Bu yazıda, HIV’in nasıl bulaştığı, hedef aldığı hücreler ve hastalığın nasıl ilerlediği konularında önemli bilgiler sunulacaktır.

HIV genellikle cinsel temas, kan teması ve anneden bebeğe geçiş yoluyla bulaşır. Cinsel temas yoluyla bulaşma, virüsün enfekte kişinin vücut sıvılarına (semen, vajinal sıvılar ve kan) girmesiyle gerçekleşir. Kan temasıyla bulaşma ise paylaşılan enjektörler veya kan nakli gibi durumlarda ortaya çıkar. Bunun yanı sıra, hamile kadınlardan HIV’in bebeğe geçişi de mümkündür.

HIV, enfekte kişinin kanındaki T lenfosit adı verilen hücrelere saldırır. Bu hücreler vücudun bağışıklık sisteminin temel bileşenlerinden biridir ve diğer hastalıklarla savaşmada önemli bir rol oynar. HIV, T lenfositlerine bağlanarak içlerine girer ve kendi viral genetik malzemesini hücrenin genetik materyaline ekler. Bu sayede, HIV’in çoğalması için gerekli olan yapı taşları üretilir ve yeni virüsler oluşturulur.

HIV enfeksiyonu ilerledikçe, hastanın bağışıklık sistemi giderek zayıflar. Bu, vücudun diğer enfeksiyonlara ve kanserlere karşı direncini azaltır. HIV’in en son evresi AIDS olarak bilinir. AIDS, enfekte kişinin bağışıklık sisteminin ciddi şekilde zayıflamasıyla karakterizedir. Bu durumda, kişi daha önce zararsız olan bakteri, virüs veya kanserlerden ciddi enfeksiyonlar veya hastalıklara yakalanma riski altındadır.

HIV enfeksiyonunun tedavisi için antiretroviral ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar, virüsün çoğalmasını durdurarak hastalığın ilerlemesini engellemekte veya yavaşlatmaktadır. Ayrıca, kişilerin diğer enfeksiyonlara ve kanserlere karşı korunmasına yardımcı olmak için destekleyici tedaviler de uygulanmaktadır.

Sonuç olarak, HIV pozitiflik, cinsel temas, kan teması ve anneden bebeğe geçiş gibi yollarla bulaşan bir hastalıktır. HIV, bağışıklık sisteminin temel hücrelerine saldırarak hastalığın ilerlemesine neden olur. Ancak, antiretroviral ilaçlar ve destekleyici tedavilerle HIV enfeksiyonunun kontrol altına alınması mümkün olabilir.

HIV pozitif ise ne yapılmalı?

*HIV testi sonucunuzun pozitif çıkması sonrasında atacağınız ilk adım, kendinizi iyi hissediyor olsanız dahi uzman bir hekimle görüşmek olmalı. Sağlığınız iyi ve kendinizi iyi hissediyor olsanız bile, bunu korumak için mutlaka bir hekimle görüşmeniz ve bir an önce HIV ilaç tedavisine başlamanız gerekiyor.

HIV pozitif olunca ne olur?

AIDS, HIV pozitif kişilerin hiçbir tedavi almamaları sonucu, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde vücutta bazı beyaz kan hücrelerinin kandaki oranının çok düşük seviyelere gelmesiyle birlikte; bağışıklık sisteminin çökmesi ve pek çok hastalık ve enfeksiyona açık hale gelmeleriyle birlikte gelişen bir sendromdur.28 Eki 2020

HIV pozitif tehlikeli mi?

AIDS, HIV pozitif kişilerin hiçbir tedavi almamaları sonucu, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde vücutta bazı beyaz kan hücrelerinin kandaki oranının çok düşük seviyelere gelmesiyle birlikte; bağışıklık sisteminin çökmesi ve pek çok hastalık ve enfeksiyona açık hale gelmeleriyle birlikte gelişen bir sendromdur.28 Eki 2020

Boğazda gıcık ve öksürük Corona mı?

Her boğaz ağrısı Covid-19 belirtisi olmayabilir ama… Covid-19 solunum yolu ile bulaşan ve ilk yerleşim yeri üst solunum yolları ve özellikle boğaz bölgesi olan bir enfeksiyon olduğu için herhangi bir mikrop sonucu gelişen farenjitte oluşan belirtiler yine Covid-19’da da meydana gelebilmektedir.4 Oca 2021

Corona öksürük tehlikeli midir?

Şiddetli öksürük, komplikasyonlara yol açarak tehlikeli olabilir. Bakterilerin akciğer içine yayılmasına neden olur. Hastanın istirahat etmesini ve uyumasını da engeller. Zayıflama, kusma ve göğüs ağrısına neden olabilir.”

Aşırı öksürük ve balgam neyin belirtisi?

Balgamlı öksürüğün genelde nedeni, akciğerde oluşan hasar, kronik reflü, KOAH, bronşit, verem, alerji, zatürre ve sinüzittür. Günlük hayat kalitesini etkileyen ve halsizliğe neden olan balgamlı öksürük solunum yollarında oluşarak kişiye rahatsızlık hissi vermektedir.22 Eyl 2023

Korona da balgamlı öksürük olur mu?

Ancak yukarda görüldüğü gibi koronavirüs vakalarının %27’sinde balgamlı öksürükte olabilmektedir. Bu durum virusa bağlı olabileceği gibi üzerine eklenen bakteriyel infeksiyonada bağlı olabilir.

vecihi

Share
Published by
vecihi

Recent Posts

Anti HBs değeri 500 ne demek?

Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…

11 ay ago

Saz hangi ülkeye aittir?

Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…

11 ay ago

Müşterek kime denir?

Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…

11 ay ago

Demir serum kaça düşerse tehlikeli olur?

Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…

11 ay ago

Elisa testi ücreti ne kadar?

Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…

11 ay ago

Erkeklerde mantar nasıl belli olur?

Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…

11 ay ago